perjantaina, kesäkuuta 27, 2014

Stephen King; Kuvun alla

Under the Dome 2009, suom. Ilkka Rekiaho ja Tammi, 1366s. (pokkariversio)

"Ei tule tapahtumaan", Barbie sanoi. Mutta hän ei ollut varma. Hänestä tuntui, että jos tilanne jatkuisi riittävän pitkään, jokainen päivä Chester's Millissä olisi mitä-vain-voisi-tapahtua-päivä.

No niin. Kuvun alla, jokaisen niskahartiavammaisen painajainen ulkoiselta olemukseltaan, on nyt luettu loppuun. Kirja on edennyt pienissä pätkissä. Siinä samalla kun olen lueskellut arvostelukappaleita, olen tilaisuuden tullen karannut Chester's Milliin, pieneen kaupunkiin, jonka asukkaat ovat järkyttävässä pulassa. Eristyksissä muusta maailmasta. Kuplassa. Painajaisessa. Kuvun alla.

Ja nyt kun olen ainakin jollain tavalla pikkukaupungin niin tutuiksi ja jopa rakkaiksi tulleet asukkaat hyvästellyt puhdasta ilmaa hengitellen, en voi olla tuntematta ikävää. Näissä paksuissa opuksissa on oma tenhonsa. Niitä ei vain lueta ja unohdeta. Ne eletään, ne koetaan ja kun viimeinen sivu, viimein, koittaa, ollaan taas oman onnen nojassa. Lyhyesti; Stephen King vahvisti paikkansa tämän kirjan myötä yhtenä suosikkikirjailijanani. Hänen tyyliinsä ei voi olla hullaantumatta. Juonenkuljetukseen, mielikuvituksen nerouteen. Ja huumoriin, joka kulkee vaikkapa tähän tapaan:

Julia läimäytti sen hänen kämmenelleen ennen kuin hän ehti jatkaa loppuun. "Coxin numero on muistissa."
"Hienoa. Nyt kun vielä tietäisi, miten se haetaan sieltä."
Joe otti puhelimen hänen kädestään. "Keskiajaltako sinä olet?"

Ja huumorin pilkahduksia teos todellakin tarvitsee, sen verran on synkkää kyytiä luvassa. On pikkukaupunki Chester's Mill, jonka ylle ilmaantuu läpinäkyvä, läpipääsemätön valtava kupu. Kestävä, kuten pian huomataan, tehty kuin toisessa maailmankaikkeudessa. Asukkaat jäävät kaupunkiin vangeiksi, oman onnensa nojaan. Jokainen selviytyy tyylillään kauhun kasvaessa. Ruoka uhkaa loppua, ilmanlaatu heikentyä. Kasvit kuolevat, lämpötila nousee... Ja ikään kuin tässä ei olisi tarpeeksi, kaupungin johtohahmo päästää huulluutensa valloille. On vain yksi mies, joka voisi tilanteeseen jonkinlaista tolkkua saada, mutta hänet vangitaan murhista, joita mies ei tietenkään ole tehnyt.

Pikku hiljaa kaupungin asukkaiden on puolensa valittava. Vanha kunnon hyvän ja pahan taistelu riehuu, eikä kukaan ole turvassa, koska salaperäisen halloweenin uhka lepää ennustuksen muodossa asukkaiden yllä...

"Näetkö?" Judy ei itkenyt, mutta hänen silmänsä olivat suuret ja totiset, täynnä jonkinlaista tietämystä, joka oli liian tummanpuhuvaa ja monimutkaista sanoin ilmaistavaksi. "Halloween on jo alkanut."

Oijoijoi mikä teos! Hullaannuin tähän totaalisesti! Tv-sarjaa en ole nähnyt enkä tule katsomaan, koska en tahdo minkään rikkovan omia mielikuviani henkilöistä, tapahtumista, koko katastrofista. Suurella syrämellä voin kirjaa kuitenkin jokaiselle suositella! Ja minun polkuni ihmeellisessä King-maailmassa jatkukoon.

Minne ikinä mennään, siinä sitä ollaan. Meidän aikamme suuri zen-totuus.

***

Teoksen on lukenut moni. Täältä pääsette alkuun.

20 kommenttia:

 1. Ja hän rynnistää ensimmäisenä paikalle... jos kerkeää... =D Ihanaa, ihanaa, ihanuutta, onnellisuutta! Olen niin iloinen, että olet viihtynyt näin hyvin herra Kingin seurassa. <3 Minä luin Kuvun alla melko tuoreeltaan silloin aikoinaan (tuolla se lekottelee hyllyssä, oma kun löytyy), onhan se melkoinen. Tykkään, vaikka ei ole aivan TOP TOP suosikkejani. Olen seurannut myös sarjaa, ja tykännyt siitäkin, vaikka se eroaa kirjasta aika lailla. Sarjan myötä onkin tullut hinku lukea kirja uudestaan, koska monta juttua on unohtunut. Mutta ne päätyypit tässä kirjassa! My god! Niitä ei unohda!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, ihanaa että ryntäsit, luv :D Päähenkilöitä en kyllä ikinä tule unohtamaan... enkä itse tarinaakaan. Aloitin kirjan kirjastoversiona, mutta ostin samantien omaksi pokkarina :D nyt metsästän Tukikohtaa, mutta sitäpäs ei ihan helpolla löydäkään. Otan Duma Keyn tähän väliin. Mitä ne sun TOP TOPit taas olikaan? <3

   Poista
  2. Mun TOP TOP:it ovat: Aina ja ikuisesti (kaikista maailman kirjoista, aamen, herra King meitä suojelkoon) Musta torni-sarja, sitten tulee Tukikohta. Sen jälkeen alkaakin olla hankalampaa kun herralla on niin paljon hyviä! =D Mutta sanoisin että Uneton yö, juuri Duma Key, Tohtori Uni (mutta senhän sä jo luit), Uinu, uinu lemmikkini, Kuulolla, Auringonlaskun jälkeen, Pimeä yö, tähdetön taivas, Epätoivon kaupunki, Talismaani... Mitä näitä nyt on. =D Noista joistakin vanhemmista (Piina, Carrie, Julma leikki yms.) on mulla niin kauan aikaa, että mun pitäisi oikeastaan lukea ne uudestaan, kun ei sillä lailla enää muista kuin idean pääpiirteittäin.

   Hassua huomata, että Maijan suosikit alla poikkeaa aika lailla omistani, esim. Velho on ehdottomasti vähiten suosikkini Mustasta tornista! =D Mutta onhan tuossa sentään pari samaa! =D

   Poista
  3. Ai niin, ja piti vielä sanomani, että ei Kuvun alla jää todellakaan kauas näistä TOP TOP:eista.=D Siinä aivan hilkulla.

   Poista
  4. Kiitos muruseni kattavasta Kingi-infosta :D Voi että olen innoissani! Harmi vaan, joudun nyt venailemaan Tukikohtaa kirjastosta ja käytettynä maksavat mokomat melkoisia summia... Duma Keyn otan odotellessa :) Ja voih, jossain vaiheessa varmasti otettava työnalle myös Musta torni-sarja.

   Poista
  5. kiitos kun jaksat mua opastaa :)

   Poista
 2. Mainiota, mainiota! :)
  Minä en malttanut tämän ohella lukea mitään muuta ja myönnän etten välttämättä panostanut kotitöihin tai muihin "pakollisiin" hommiin. Ihanan piinaava ja ahdistava kirja! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrassaan Mainiota, Maija :) Mä olen niin tunnollinen, että oli pakko lukea muuta välissä. Nyt onneksi a.kappalerintamalla hiljaista, ja pääsen kunnolla Kingiin tutustumaan. Pakko muuten myöntää, että itku oli tulla vikalla sivulla. Ikävä! Mitkä sun Kingisuosikkeja on?

   Poista
  2. Vaikea kysymys. Mun ultimate suosikki on Mustan tornin neljäs osa, Velho. Muita erityishyviä Piina, Liseyn tarina, Pimeä yö tähdetön taivas ja moni muu novellikokoelma, novelleista suosikeimpana mainitsen Ruumiin (Stand by me), Lohikäärmeen silmät, Doloreksen tunnustus, Carrie, Talismaani ja Buick 8. Ihan pari mainitakseni ;)

   Mullakin muuten a-kappaleet kiilaa muiden edelle, mutta haluaisin hirveästi lukea Kingiltä jotain uudestaan.

   Poista
  3. Miten muuten, voiko Musta torni -sarjaa lukea sieltä täältä? :D Kyllä noi novellikokoelmatkin kummasti alkaa kiinnostaa!

   Poista
  4. Suosittelen lukemaan kirjat järjestyksessä. Toisella lukukerralla voi sitten venkslata ;) Mustassa tornissa on kuitenkin sen verran ovelasti rakentuva juoni, ettei siitä varmastikaan nauti, jos tietää liikaa tulevasta. Tuo neljäs osa on sellainen takauman tapainen tarina Rolandin nuoruudesta ja toimii varmasti myös itsenäisenä kirjana, mutta ei sen kimppuun kannata kiirehtiä. :)

   Novelleissa King on ihan pro! Loistavia juttuja. :)

   Poista
  5. Niinhän se on, sarjat yleensä kannattaisi lukea järjestyksessä :D Täytyy ottaa projektiksi jossain vaiheessa. Samoin nuo novellit, ja, ja... Kiitos vinkkauksista!

   Poista
  6. (Lisään vielä, vaikka et kysynytkään, että vähiten olen tykännyt Se:stä, jonka lopun tapahtumista voin avautua sitten joskus kun sen luet. Pedon sydämestä pidin vain puoliksi.) :)

   Tosiaan, meillä on Irenen kanssa aika erilaiset suosikit, mutta osaat varmasti niiden perusteella päätellä, mistä itsekin enemmän pidät.

   Poista
  7. "Tosiaan, meillä on Irenen kanssa aika erilaiset suosikit, mutta osaat varmasti niiden perusteella päätellä, mistä itsekin enemmän pidät." - Nyt heitit kyllä pahan! Olen huomannut, että kirjamakuni on lähes identtinen sinun kanssasi, mutta myös Irenen :D Tämähän käy jännäksi!

   Se:n olen nähnyt joskus muinoin leffana ja oli kyllä pelottava. Voi olla, etten ihan heti käy teokseen käsiksi, mutta jossain vaiheessa. Vaihtoehtojen kanssa vallitsee (onneksi) runsaudenpula!

   Poista
 3. Tämän luettua on kyllä pakko käydä ostaan tämä itselle, ihan pakko lukea. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aletheia, meillä on niin samanlainen maku, että varmasti tykkäät ;)

   Poista
 4. Onneksi mulla löytyy tämä pokkarina, sun hehkutusta kuunnellessani tuli niin pakonomainen tarve lukea tämä. <3

  VastaaPoista
 5. Luulin jo kommentoineeni tänne, mutta ehkä se oli Facebookin puolella. Mahtavaa, että ihastuit Kingiin! Minulla on Liseyn tarina kesken ja huomaan olevani melko ärtynyt kun en ole saanut lukea sitä rauhassa, keskeytyksettä :D Kaikki tuota vanhemmat Kingit olen lukenut (paitsi muutama suomentamaton, nekin odottavat hyllyssä vuoroaan) eli Kuvun alla odottaa vielä lukemistaan.

  Olisipa ihana jos innostuisit lukemaan Mustan tornin <3 Tosin sitten todennäköisesti joudut lukemaan koko kunkun tuotannon, koska haluat etsiä viittauksia Mustaan torniin ;) Niin kävi minullekin ja sillä tiellä olen edelleen, tosin suurimman osan Kingin kirjoista olen lukenut vähintään kaksi kertaa aiemminkin, lukemisesta vain on kulunut aikaa enkä kaikkia niin hyvin muista. Niihin ei vain kyllästy! King on myös siitä harvinainen kirjailija, että pidän myös hänen novelleistaan vaikka novelliallergiasta noin muuten kärsinkin.

  VastaaPoista
 6. Voi Villis, mä en ymmärrä kuinka olen näinkin kauan kirjailijaa vältellyt! Kai alitajuisesti olen aavistellut, että tulen ihastumaan, rakastumaan ja sitten onkin meloinen urakka edessä :D Laitoin niin Musta tornin kuin Tukikohdankin varaukseen, toivottavasti saapuisivat pian. Vaikka novellikammoinen olenkin, voisin kuvitella, ettei tämän kirjalijan kohdalla päde mitkään säännöt. Ehdottomasti lukulistalla koko Kingin tuotanto :)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥