sunnuntaina, syyskuuta 10, 2017

J P Delaney; Edellinen asukasThe Girl Before 2017, suom. Satu Leevelahti 2017, 410s. (ennakkokappale)


Ehkä kysymyksessä on eräänlainen kokeilu. Asumiskokeilu.Kuvittele täysin valkoinen, ääriniukasti sisustettu arkkitehtoninen taidonnäyte. Sinulla on mahdollisuus päästä asumaan juuri tähän valon täyteiseen rakennukseen. Vieläpä puoli-ilmaiseksi. Kunhan vain täytät kaavakkeet, kunhan vain tulet itsensä suunnittelijan valitsemaksi.

Näin käy Janelle ja hänen miehelleen, joka tosin roikkuu kuvioissa enää vain tavan vuoksi. Talo hämmentää Janen. Sen pelkistetyn modernit huoneet, ilmapiiri, joka antaa vihdoinkin tilaa hengittää...

Mutta aivan kuin jokin toinenkin huokailisi tiloissa. Liikkuisi varjoissa koskaan kääntämättä katsettaan.

Niin. Emma?


Joskus minusta tuntuu siltä, että tämä talo - meidän elämämme sen sisällä, sen kanssa, toistemme kanssa - on kuin palimpsesti tai pentimento, että vaikka me kuinka yritämme maalata Emma Matthewsin päälle, hän hiipii jatkuvasti takaisin: hämärä hahmo, arvoituksellinen hymy, joka pujahtaa vaivihkaa kuvan kulmaan.Tietenkään Jane ei voi olla selvittämättä edellisen asukkaan riipaisevaa kohtaloa. Tietenkin Janen on tongittava esiin totuus, vaikka se löytyisi pienestä, japanilaistyylisestä puutarhasta. Taikka sitten ei. Mistä sinä olisit valmis luopumaan saadaksesi elää unelmiesi talossa? Vaatimus on luja, se on ehdoton.


"J, sinulla on koulutytön fantasia, että sinä olet se, joka sulattaa hänen jääkylmän sydämensä. Totuus on kuitenkin, että hän tulee särkemään sinun sydämesi."Ensinnäkin, minun unelmieni talo on hyvin kaukana J P Delaney nimimerkkiä kantavan kirjailijan piirtämästä valkoisuudesta. Tämä tosiasia ei vie tenhoa romaanilta sitten ollenkaan. Tarina itsessään on nerokas. Taloista joissa kummittelee, on kirjoitettu aika monta kirjaa. Tässä ei kyse ole kuitenkaan sellaisesta. Tämä on psykologisesti kiehtova, kieroutunut kertomus alistumisen katkeran suloisesta painajaisesta. Noin niin kuin esimerkiksi. Lisäksi teos jättää häiritsevän tunteen pitkäksi aikaa ahdistamatta kuitenkaan liiaksi.

Jos pidät romantiikan värittämästä, pahaenteisesti hiipivästä jännityksestä, Edellinen asukas on sinun. Täyden kympin trilleri.Myöhemmin kun olen vaipumassa uneen, kuulen hänen mutisevan: Sinä olet nyt minun, Emma. Tiedät kai sen? Minun.
Mmmmm, sanon unisesti. Sinun.***


Toisaalla teoksen on lukenut ainakin Kirja vieköön.


9 kommenttia:

 1. Sama juttu, valkoinen koti ei ole minun kotini. Väriä pitää olla. Ja kun on koira, niin siivottavaa olisi liikaa valkoisessa kodissa.
  Tätä kirjaa odotan innokkaasti kirjastosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei. Valkoinen lisää ahdistusta. Rakastan kirjahyllyjä, räsymattoja, viherkasveja... Mutta tämä kirja on kyllä hyvä :)

   Poista
 2. Sama juttu, mulla tulee väistämätön mielleyhtymä sairaalaan valkosista seinistä, katosta ja lattiasta, "kliinisestä" sisustuksesta. Toisin sanoen tää trilleri on ihan pakko lukea joskus, lähtöasetelmat on jo kauheat :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, kauheat lähtöasetelmat :D Ja uhantuntu sen kuin kasvaa... Lue, lue murusein!

   Poista
 3. Upea kirja....vielä sata sivua jäljellä....

  VastaaPoista
 4. upea kirja..sata sivua vielä jännitystä...

  VastaaPoista
 5. Mä just luin tän ja olihan tää tosi hyvä! Loppuun mä olin vähän pettynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulia, ymmärrän mitä tarkoitat. Perinteinen "kauhuelokuvaloppuratkaisu" (mikä sanahirvio :D )

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥