keskiviikkona, elokuuta 31, 2016

Riitta Jalonen; Kirkkaus


Tammi 2016,  352s.Haluan unohtaa toisia hetkiä ja toisia pitää mukanani, mutta ne sulavat samaan kuvaan, hyvä ja paha elämä, molemmissa käsissä rumaa ja kaunista, tuskan vastakohta on ilo, surulla ei ole vastakohtaa. Suru on yksinäinen kulkija, sen on pakko löytää oma tiensä.


Meri, voiman antaja ja elämän ottaja. Tuuli, joka saa tukan lentämään. Kaikki linnut, tummat, oudot. Meri on Janetin toinen koti, vaikka se on vienyt häneltä kaksi sisarta. Kuolema, ruumishuone, joka herätti tytöissä alkukantaisen pelon, kuolema, joka silti vetää Janetia magneetin lailla puoleensa. On aina vetänyt. Sillä hänessä asuvat elävät ja kuolleet, kirjaimet, joilla sanoittaa sanoinkuvaamaton. Oma itseys.


- Olen sinun takiasi joko onnellinen tai onneton. Molemmat tunteet ovat niin voimakkaita ja äärimmäisiä, ettei kummankaan kanssa voi elää. Sen tähden minun pitää kuolla.


Kirkkaus alkaa mielisairaalasta, jossa Janetia hoidetaan vuosikaudet väärän diagnoosin varjolla. Hän saa satoja sähköshokkeja. Ruumis sytytetään yhä uudelleen tuleen ilman mitään esilääkitystä. Vain hiukset, Janetin punainen takkutukka suojaa nuoren naisen päätä. Ajatus siitä, että vielä kerran hän saa kirjoittaa.

Ja hän saakin. Janetista tulee yksi aikansa kuuluisimmista kirjailijoista. Hän on omituinen, hän on nero. Mutta skitsofreniaa hänellä ei ole, ei ole koskaan ollut.


Kävelimme kohti hoitohuonetta. Reitti oli tuttu, ei se koskaan muuttunut. Olin vanki, joka vietiin sähkötuoliin yhä uudelleen, heräsin ennalta määrättyyn kuolinpäivääni kerta toisensa jälkeen.


Riitta Jalosen Kirkkaus kertoo uusiseelantilaisesta Janet Framesta. Janetissa yhdistyy lapsekkaan tutkiva suhtautuminen pieniin yksityiskohtiin, sekä kirjailija, joka kohoaa maailmanmaineeseen. Janet on kesyttämätön, mustavalkoinen, tärisyttävän aito. Hän elää kuin veitsenterällä, toisinaan tajunnan peittävässä sumussa, toisinaan nähden kirkkauden.


Kirkkaus ei ole kevyttä luettavaa, mutta kun sen taikapiiri imaisee mukaansa, vie tarina lähes hypnoottiseen tilaan.


- Sinulta tuntuu puuttuvan suojaava iho. Ei sinun tarvitse elää niin kuin muut käskevät, eikä selittää kenellekään itseäsi. Elä omaa elämääsi, siihen sinulla on oikeus. Eikä sinun tarvitse puolustaa itseäsi valheitteitten avulla.

***

Kirjan on lukenut ainakin Arja.


11 kommenttia:

 1. Lähes hypnoottiseen tilaan vievä romaani kuulostaa enemmän kuin hyvältä. ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, olen ollut hetken poissa blogimaailmasta, enkä tiedä oletko jo tämän lukenut. Nauti! <3

   Poista
 2. Hieno kuvaus kirjasta, ja etenkin Janetista, summaat olennaisen tiiviisti, juuri tuollainenhan hän kirjassa on.

  VastaaPoista
 3. Hieno kuvaus kirjasta, ja etenkin Janetista, summaat olennaisen tiiviisti, juuri tuollainenhan hän kirjassa on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arja, ja kiitos sinulle lukuvinkista, olisin saattanut muuten tämänkin missata :D

   Poista
 4. Aivan jäätävän hieno kirja tämä. Olen syvästi vaikuttunut. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Sara, kylmät väreet juoksee, kun tätä muistelen... <3

   Poista
 5. Annika, voit olla varma, että tämän luen!

  <3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥