sunnuntaina, elokuuta 16, 2009

Henning Mankell; Italialaiset kengät

411s.

Ulkosaariston yksinäisyyteen vetäytynyt entinen kirurgi Frederik Welin kohtaa keskellä talvea yllättävän näyn: jäällä hänen talonsa edessä rollaattoriin nojaa vanha nainen.Nainen on Frederikin entinen rakastettu Harriet, jonka mies jätti neljäkymmentä vuotta sitten sanomatta sanaakaan. Harriet on kuolemassa syöpään, ja hän on tullut pyytämään Frederikiltä viimeistä palvelusta: että tämä täyttäisi kauan sitten antamansa lupauksen ja veisi hänet eräälle tietylle pohjoiselle metsälammelle.Suostuessaan pyyntöön Frederik ei voi aavistaa, mikä häntä odottaa. Matka läpi talvisen Ruotsin on myös matka Frederikin omaan menneisyyteen. Se pakottaa hänet vihdoin kohtaamaan haamut, jotka ovat saaneet hänet eristäytymään maailmasta, ja ottamaan vastuun hirveästä virheestä, joka kerran muutti hänen elämänsä.

***

Mankell on niin loistava, en koskaan kyllästy häneen! Vaikka äkikseltään voisi vaikuttaa tylsänpuoleiselta kertomus saaristolle itsekseen muuttaneesta miehestä, Mankell se osaa tehdä tarinasta kuin tarinasta mukaansatempaavan upean. Kirja on runollinen ja kaunis kuvaus yksinäisyydestä, vastuusta ja kuolemasta. Aivan ihana, mestarillinen Teos!

"Silloin kuin nytkin elämä oli mielestäni sitä, ettei irrota otettaan. Elämä on hento oksa kuilun yllä. Roikun siinä niin kauan kuin jaksan."

4 kommenttia:

 1. Kiitos arviostasi. Tulen lukemaan oman Mankellini, kunhan pääsen eroon näistä lainakirjoistani. Lukaisin Sirkka Garamin kirjan " Kymmenen syytä pysyä yhdessä", joka oli humoristisen hauska, mutta myös ajatuksia herättävä Sirkan ja Karolyn yhteiselosta. Kirjastokin ilmoitti vihdoinkin, että Berliinin poppelit on haettavissa. Mutta sen jälkeen on vuorossa Italialaiset kengät. Lukuiloja ja terkkuja Sinulle. t. Lailaluu

  VastaaPoista
 2. Olisipa hauska kuulla kommenttisi Berliinin poppeleista, kirjoittaja norjalainen Ragde. Itseni kirja yllätti, tai siis odotukset tuntuivat pettävän. Kirja on kesken, joten ei pidä hätäillä. Ehkä se tästä... Kommenttejasi kaipaillen Lailaluu. Et kai ole meitä unohtanut?

  VastaaPoista
 3. Heippa! Ajattelin vain ilmoitella, että omituinen parin kuukauden lukutaukoni on päättynyt ja olen syksyn tullen innostunut taas lukemaan kirjoja. Luetut.net ei tällä hetkellä kuitenkaan ole toiminnassa, koska uudessa kodissamme ei vielä toimi netti ja olen pyörittänyt Luetut.netia omalta kotipalvelimeltamme. Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista
 4. Onko sulla menossa lukutauko vai etkö vain ole päivittänyt lukupäiväkirjaasi? =)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥