lauantaina, joulukuuta 05, 2009

Harlan Coben; Kadonneet

Neljän kesäleirillä kuhertelevan nuoren harharetki metsään päättyy onnettomasti. Kaksi heistä löydetään julmasti silvottuina, mutta kaksi muuta - Gil Perez ja Camille Copeland - ovat kadonneet kuin maan nieleminä. Nuorten lopullisesta kohtalosta jää jäljelle vain omaisia raastava epätietoisuus.

Kaksi vuosikymmentä myöhemmin newjerseyläinen piirikunnansyyttäjä Paul Copeland, jolla on meneillään uransa mittavin oikeudenkäynti, saa kutsun poliisikuulusteluun. Häntä vaaditaan tunnistamaan muuan Manhattanilla murhattu Manolo Santiago, jolta löytyy metsämurhia koskevia lehtileikkeitä. Ruumishuoneella Copeland järkyttyy nähdessään jo kauan sitten kuolleeksi uskomansa miehen. Jos Gil Perez olikin onnistunut piilottelemaan jossain kaikki nämä vuodet, mikä mahtoi olla totuus Camille-sisaren kuolemasta?

Nuoruudenrakastetun yllättävä yhteydenotto pakottaa Copelandin tekemään tiliä haudattujen syyllisyydentuntojensa kanssa ja lopulta kaivamaan myös oman menneisyytensä luurankoja…

Kadonneet on takuuvarmasti koukuttavaa Harlan Cobenia, jonka maailmanlaajuisesti menestyneitä trillereitä on tähän mennessä myyty jo yli 17 miljoonaa kappaletta. Aiemmin Cobenilta on suomennettu teokset Ei sanaakaan (2004), Sillä tiellään (2005), Viaton (2006) ja Lupaus (2008).


***

Ensimmäinen, mutta taatusti ei viimein kirja, jonka Cobenilta luin. Voisi kuvitella, että katoamistarinat olisi lypsetty tyhjiin jo ajat sitten, mutta kirjailija todella yllätti minut positiivisella tavalla. Ensinnäkin, kerronta oli aivan loistavaa, dialogit nokkelia ja sopivasti ironiaa mukana. I like it. Toiseksi, juoni imaisi mukaansa ensi sivuilta lähtien ja piti otteessaan loppuratkaisuun asti. Loppuratkaisusta puheen ollen, sekin tarjosi yllätyksiä, vaikka pelkäsin arvaavani etukäteen liikaa. Mahtavaa löytää "uutta verta" jännärikirjailijoista, vaikkei Coben aivan uusi nimi taida ollakaan muille kuin kaltaisilleni myöhästelijöille.

Kirjaa voisi suositella myös kevyemmän jännityksen ystäville, tässä kun ei brutaaleilla yksityiskohdilla mässäillä. Kannattaa testata.

4 kommenttia:

 1. Oon lukenut Cobenilta Sillä tiellään ja Ei sanaakaan ja tykännyt kummastakin.

  Kaikissa Cobenin kirjoissa näyttäis olevan käytännössä ihan samanlainen juoni, mutta kirjat ovat sen verran vetävän viihdyttäviä ettei se ala ärsyttää! :)

  VastaaPoista
 2. Satu, aloin heti lukea tuota Sillä tiellään ja aika samankaltaiselta juoni tosiaan vaikuttaa... Mutta tekstissä on sen verran imua, että kirjan voisi lukaista vaikka yhdeltä istumalta :)

  VastaaPoista
 3. Lisään Kadonneet luettavien listalleni. Etpä ole harhauttanut ennenkään huonoihin kirjoihin. Mukavaa taas lukea kommenttejasi. Hyvää adventtiaikaa Sinulle! Lailaluu

  VastaaPoista
 4. Lailaluu; ihanaa, jos täältä lukuvinkkejä löydät! Sain viimein netin kotikoneelle ja päivittäminen on nyt HUOMATTAVASTI helpompaa. Vietä Sinäkin mukavaa adventinaikaa!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥