keskiviikkona, kesäkuuta 19, 2013

Karin Slaughter; Yli rajan & arvonta

Fallen 2011, suom. Annukka Kolehmainen ja Tammi 2013, 419s. (arvostelukappale)

"He kiipesivät ruumiiden yli, ja niitä oli paljon. Surullisinta kaikessa on, että hekin olivat joskus ihmisiä. He olivat mukavia, tavallisia miehiä, jotka kävivät kirkossa sunnuntaisin ja laskivat arkisin tunteja työpäivän loppumiseen... Alamaailma on se yhteiskunnan osa, jota valtaväestö ei näe. Siellä kulkevat kuitenkin myös yhteiskunnan heikoimmat, joita riivaavat riippuvuudet, ahneus, köyhyys ja epätoivo." (Amanda)

Faith Mitchellillä, Will Trentin työparilla on kiire. Hän on jo myöhässä. Työasiat viivästyivät, ja nyt äiti Evelyn odottaa tytärtään kotiin yhdessä Faithin nelikuisen vauvan kanssa. Faithin diabetes muistuttelee itsestään – on kiljuva nälkä. Ja miksi ihmeessä Evelyn ei vastaa puhelimeensa? Tuskaisen matkan jälkeen perillepääsy ei tuo helpotusta, ei sinnepäinkään. Stereoista raikuu raaka musiikki kadulle saakka. Vajassa itkee vauva. Ovessa verinen jälki. Ja sisällä yllätykset jatkuvat aina vain makaaberimpiä muotoja saaden. Valtavia määriä verta. Miehen ruumis. Panttivankitilanne.
Mutta Evelyn puuttuu.

Näin alkaa Karin Slaughterin uusin teos, Yli rajan. Kovasti etukäteen tätä jo hehkutinkin, koska vielä tähän päivään mennessä Slaugter ei ole minua lukijana pettänyt. Hänellä on niin mahtavia tyyppejä kirjoissaan, hurja imu ja mukana ripaus shokkia, ettei dekkarifriikkien kannata kirjailijalle olkiaan kohauttaa.

Yli rajan ei vie lukijaa yli rajan, vaikkei Karinin kyydissä koskaan täysin turvallista olekaan. Mitä vain voi tapahtua, sen jo päättynyt Grant County -sarja osoitti.

Kuten aiemmat Slaughterin kirjat lukeneet tietävät, Triptyykillä käyntiin polkaistu Will Trent -sarja yhdistyi aiemmasta sarjasta tuttuun päähenkilö Saraan Kivun jäljet -kirjassa. Siitä lähtien Willin ja Saran välillä on säteillyt ja räiskynyt niin lujaa, että lukija on ollut vaarassa polttaa omatkin sormensa. Kuumaa tekstiä, vaikkei suudelmaakaan ole vaihdettu. Ennen Yli rajan. Vai vaihdetaanko vieläkään?

Willin ajatukset harhautuivat hetkeksi Saraan. Totuuden nimessä tämä oli jatkuvasti hänen mielessään. Sara oli kuin uutisteksti, joka kulki televisioruudun alareunassa Willin elämän pääuutislähetyksen aikana.

Vaikka kirjan juonikin on Leena Lumia lainaten hothothot, minusta Saran ja Willin suhde, sen eteminen turhauttavine takapakkeineen, on nyt kaiken ydin. Will on maailman sympaattisin poliisi, johon olen itsekin vähän lääpälläni. Hänellä oli järkyttävä lapsuus ja hän kärsii edelleen mitättömästä itsetunnosta sekä dysleksiasta, eräänlaisesta lukihäiriöstä. Will on kuitenkin fiksu, hänellä on oikea poliisinvaisto. Kuitenkin Slaughter on kirjoittanut monet naiset Will-parkaa piinaamaan. Ärsyttävin kaikista on Willin vaimo Angie, joka hiihtelee omia latujaan käyden välillä vain tarkistamassa, että Will pysyy edelleen hänen talutusnuorassaan. Entäs sitten Amanda, Willin pomo, joka saa nyt elämänsä rankimman jutun selvitettäväkseen. Missä on Amandan vanha ystävä, Evelyn? Faithin äiti, poliisi itsekin. Poliisi, joka kuulemma otti vastaan lahjuksia...?

Mukana on (valitettavasti) huumevyyhti, erilaisia korruption muotoja, väkivaltaisia jengejä. Mutta onko totuus kuitenkin jotain... yksinkertaisempaa? Arkisempaa?

Slaughter pitää yllä jännitystä vauhdin ja vaarallisten tilanteiden voimalla, mutta myös psykologisin väreilyin. Kuten Leena jutussaan kirjoittaa: "Tämä kirja on niin syvällisen rankka, että vatsanpohjasta ottaa vieläkin…hyvällä tavalla." Aamen! Kirjailijan vahvuus on iholle pyrkivät ja pääsevät henkilöt, heidän elämäntarinansa, joista tulee miltei lukijan omia. Vahva ja upea teos - I like!

Seuraava romaani, Criminal on jo ilmestynyt englanniksi, ja nyt peukut pystyyn, että se suomennettaisiin pian.

Kirjan ovat lukeneet ainakin edellä mainitut  Leena Lumi sekä Norkku

***

Koska sain kustantajalta kaksi kappaletta tätä romaania, pistetäänpäs pystyyn pienet arpajaiset. Tekstiä kommentoivien kesken arpaisen toisen kipaleen Yli rajan -kirjaa viikon kuluttua 26.6. Ilmoitathan kommentissasi jos syystä tai toisesta et tahdo osallistua arvontaan, vaan lörpötellä muuten vain kirjasta - sekin on ihan mahdollista ;)

Asiasta vielä toiseen. Nyt-liitteen saaman "kirjablogikohun" innoittamina kirjabloggaajat ovat laatineet selkeän lausunnon ASML:n mainontaohjeisiin. Asiakirja on luettavissa ainakin Taikalla.


33 kommenttia:

 1. Slaughter on kyllä alkanut kiinnostaa jossain määrin, että joskohan meikäläisen pienen dekkarikammoisen sydänkin aukeaisi hänelle... Ovatkos hänen kirjansa kuitenkin itsenäisiä teoksia? Mistä kannattaisi aloittaa?

  Ihanaa juhannuksen odotusta sinulle! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, kannessa mainostetaan, että uusien lukijoiden olisi tästä nimenomaisesta teoksesta hyvä aloittaa! Aivan! Toinen vaihtoehto on Grant County -sarjan eka osa, Sokaistu. Kaikissa on itsenäinen juoni mutta henkilöiden elämät kehittyvät tietysti taustalla. Itse asiassa, en minäkään näitä ole järjestyksessä muistaakseni lukenut, ja hyvin on toiminut silti :)

   Sellainen fiilis mulla, että voisi olla ihan sun juttu :D Sitä samaa, muru!

   Poista
 2. Vaikuttaa mielenkiintoiselta. Leppoisaa juhannusta!
  Mukana ollaan! siis arvonnassa!

  VastaaPoista
 3. Oijoi, minä ainakin olen arvonnassa mukana, sillä Bessu haluaa mun kappaleen omaksi, enkä anna;)

  Siis en yhtään kuule ehtinyt nyt kaivata saralle ja Willille kuumia hetkiä, kun tämä koko tarina oli niin hothothot. Mutta ennustan, että seuraavassa on pakko räjähtää ja siitä taas räjähtää Angie, joka voi tehdä ihan mitä vain. Olen nyt kai sitten jossain oudossa ihmissuhdekoukussa näiden henkilöiden kanssa, mutta myös jännitys oli aivan omaa luokkaansa. Tästä et ikinä olisi minun uskonut näin paljon pitävän;) Kovemmat dekkarit ovat sun juttu, mutta nyt osui ja upposi minuunkin. Paras Slaughter tähän mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla, Leena!

   Kun huumekykökset paljastuivat, mietin mahtaako Karin mennä nyt siitä missä aita matalin. Mutta ei, ei, ei, loppuhuipennus kruunasi kaiken ja jo sitä ennen jännitin tosissani. Seuraava osa, Criminal kertoo kuulemma Willin, Amandan ja Faithin menneisyydestä, tarina sijoittuu 70-luvulle. Mielenkiintoiselta vaikuttaa!

   Melkein heti Wallanderit luettuani koukutuin Slaughteriin, joten juuret kovien dekkareiden fanitukseen juontavat tähän trilleritätiin ;)


   Poista
 4. Jee, ehdottomasti mukana arvonnassa! En ole Slaughteria aikaisemnin lukenut mutta Leenan ja sinun arviosi sai pahasti kiinnostumaan. Olen saanut otetta tähän genreen vaikka aikaisemmin en lukenut ollenkaan. Näin ne jutut muuttuu ja alkaa oikein himoita dekkareita! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kiinnostuit! Hih, jännäreihin jää kummasti koukkuun... ;)

   Poista
 5. Olen ehdottomasti mukana arvonnassa, jospa vaikka tälläkertaa olisin onnekas ja arpaonni minua suosisi. :) En ole lukenut tätä kirjailijaa ollenkaan, mutta kiinnostaa kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, Krista! Koska pidit Pelistäkin, veikkaan sun ihastuvan Slaughteriin! :-)

   Poista
 6. Olen löytänyt lukemisen ja kirjallisuuden nimenomaan kirjablogien avulla joita olen seurannut aktiivisesti n. parin vuoden ajan. Aiemmin en juurikaan lukenut, mutta nykyään luen muutamia kymmeniä kirjoja vuodessa. Kirjablogeista saa todella hyviä suosituksia, nyt kesken Hosseinin Ja vuoret kaikuvat, josta hyvin todennäköisesti tulee minulle yksi vuoden parhaista kirjoista.

  Slaughterilta en ole vielä lukenut mitään, mutta olen mielelläni arvonnassa mukana :)

  T: Elina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, upeaa kuulla! :-) juuri tästä mainitsemastasi syystä bloggaaminen on mielekästä. Lukuilon jakaminen!

   Ja vuoret kaikuivat oli upea teos <3

   Poista
 7. En malttanut odottaa suomennosta vaan hommasin tämän taannoin alkukielellä. En siis osallistu arvontaan vaan hehkutan Willin ja Saran suhteen kehittymistä minäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuutar, muistan sinun olevan Karin-fani ;-) oletko lukenut jo Criminalin? Mulla ei valitettavasti enkku riitä, eli odotan tuskaisena suomennoksia.

   ihanaa, että tässä S ja W...

   Poista
 8. Jännäreitä mulla ei ole paljoakaan enää lukulistassa, enempi muuta "hömppää" kuten juoksu kirja.. Osallistun siis arvontaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olet Heidi mukana! Varsinkin kesällä dekkarit maistuvat monelle, aina kannattaa kokeilla ;-)

   Poista
 9. Mukana arvonnassa. Enpä ole tutustunut Slaugherin kirjoihin mutta nyt mielenkiintoni heräsi. Vielä ehtii tänään kirjastoon. Mukavaa Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. klaara, jos yhtään genre kiinnostaa, Slaughteria voin aina suositella!

   Sitä samaa sulle :)

   Poista
 10. En osallistu arvontaan tällä kertaa, vaan lörpöttelen muuten vain ;)

  Minua siis niin ottaa päähän, että olen mennyt sekaisin näiden Slaughterin kirjojen kanssa. Luin joskus hänen jotain(?) sarjaansa ja pidin todella paljon. Sitten menin sekaisin sarjoissa ja jopa siinä, mitä olen viimeksi lukenut. En muistaakseni edes aktiivisesti kirjablogannut tuohon aikaan eli vanhassa blogissani on vain osa kirjoista - jos niitäkään. Minulla on näiden vuosien aikana ollut muutamia jopa puolen vuoden taukoja kirjabloggailussa, vaikka luin kyllä silloinkin.

  Ehkä pitäisi aloittaa ihan alusta eli lukea Slaughterin kirjasarjat alusta asti. En nimittäin muista juuri mitään enää niistä vanhoista kirjoista. Sama juttu kävi muuten Tess Gerritsenin kirjasarjan kanssa, mutta siitä muistan sen verran etten jaksa sitä ainakaan alusta asti lukea uudelleen.

  No niin, tällainen avautuminen tänään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, lörpöttely on erittäin suotavaa ♥

   Grant county -sarja menee näin
   Sokaistu
   Riistetty
   Piinattu
   Merkitty
   Kadotettu
   Häpäisty

   (hih, oikeasti näitä nimiä!)

   Ja tämä Will Trent -sarja:
   Triptyykki
   Pelon huone
   Kivun jäljet
   Pettävä hiljaisuus
   Yli rajan

   Näin. Nämä ovat kyllä sen verran hyviä, että kestävät varmasti toisenkin lukukerran. Meillä on ollut hurja hulinapäivä, onneksi huomenna viimeistään rauhoittuu. Ehtii taas... lukemaankin ;)

   Poista
  2. Ooh, kiitos listauksesta! Tuo Grant county on se sarja, jota olen lukenut vissiin kaksi tai kolme ensimmäistä kirjaa. Voisin siis aloittaa sen lukemisen alusta tässä jossain vaiheessa. Pitää tehdä kirjalista ensi kerralla, kun menen kirjastoon, ettei tarvitse taas siellä alkaa pohtia, että mites nää nyt menikään :D

   Tuota Will Trent -sarjaa en muista lukeneeni ollenkaan. Siihen voisi siirtyä sitten, kun Grant county on luettu alta pois. En viitsi aloittaa kovin montaa sarjaa samaan aikaan, koska pää on jo muutenkin sekaisin muista sarjoista ;)

   Toivottavasti hulinat ovat rauhoittuneet ja ehdit relailla kirjojenkin parissa :))

   Poista
  3. Elegia, aina vain menee hullummaksi; nyt mulla on silmätulehdus...

   Ole hyvä! Grant county on tosiaan se vanhempi sarja, jonka Slaugter lopetti melko dramaattisesti. Will Trentistä tykkään vähintään yhtä paljon, molemmissa kun juonet ovat melko shokkeeraavia. Suosittelen!

   Poista
 11. Kuulin kaveriltani, että Yli rajan on hyvä ja kiinnostava kirja, joten olen arvonnassa mukana :)

  -Heta

  VastaaPoista
 12. Mielenkiintoiselta vaikutaa, kesä lukemista sade päiviksi. Mukana arvonnassa.

  VastaaPoista
 13. Viimeisin villahousu haluaa myös osallistua arvontaan ;)

  VastaaPoista
 14. Heippa ihana! <3 Lainasin tämän tänään kirjastosta kun muistin sinun tätä kovasti kehuneen. Mutta. En ole lukenut ainuttakaan Slaughteria ennen tätä, mutta kannessa kehutaan että tästä voisi hyvin aloittaa vaikkei sarja olekaan ennestään tuttu. Mitä mieltä olet? Kannattaako minun aloittaa keskeltä sarjaa, vai palauttaa kirja nöyrin mielin ja aloittaa sarja kiltisti alusta? :)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Sara, anteeksi, mie höyrypää olin kokonaan unohtanut tähän vastata! Siis joo, periaateessa tällä on ihan hyvä sarjaan tutustuminen aloittaa. Moni on ko teokseen rakastunut, mutta minusta osa Slaughteria vieläkin parempia ;) Mutta tästä saat ainakin käsityksen hänen tyylistään :)

   Love, love, love!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥