perjantaina, toukokuuta 24, 2013

Ne kotimaisista parhaatHei! Monissa blogeissa on nyt listattu Hesarin innoittamana viisi parasta 2000-luvun kotimaista kirjaa. Päätinpä myös minä kantaa korteni kekoon, osallistua äänestykseen ja naputella nämä tarkoin punnitut teokset tännekin. Voi valinnan vaikeutta! Toisaalta minulle tämän pitäisi olla siinä mielessä helppoa, että olen pitänyt blogia vasta 2000-luvun lopulta asti. Sitä aiemmat lukukokemukset ovat peittyneet enemmän tai vähemmän sakeampaan sumuun. Listalleni tulee siis auttamatta uudempia teoksia, niitä, jotka olen omakseni tavalla tai toisella ottanut. Mutta yksi sentään helmenä pohjalla aivan vuosituhannen vaihteesta...

Tälläinen on minun listani:

1. Sofi Oksanen; Puhdistus

Onko listaa, jolta Puhdistusta ei löytyisi? Kuten Kirjanainen totesi, se tulee olemaan äänestyksen voittaja. Täysin samaa mieltä - ja syystä!

2. Markus Nummi; Karkkipäivä

Tämä voisi tapahtua naapuritalossa, viereisessä rapussa, seinän takana... Surullisuudessaan lumoa tarina tosielämän sankaruudesta.

3. Johanna Sinisalo; Linnunaivot

Vastustamattomasti mukaansa imaiseva, tärkeä romaani maailmamme tilasta.

4. Antti Tuomainen; Parantaja

Huima mutta uskottava dystopia, joka risteyttää romantiikan ja trillerin. Tuomainen - yksi Suomen parhaista mieskirjailijoista

5. Heidi Köngäs; Luvattu

Köngäs taas edustaa minulle rakkainta kotimaista naiskirjailijaa. Luvatussa on kuvattu tarkkanäköisesti se maailmankuva, jota olen itsekin tarkkaillut. Pakahduttavan kaunis kirja!


Nyt en uskalla ajatella yhtään ajatusta tähän liittyen, taikka koko lista saattaa kierähtää uusiksi, kun mieleen nousee se ja se ja se... Näillä mennään! Lähden blogikierrokselle napsimaan huimat määrät lukuvinkkejä, joita vastaavista tempauksista aina löytyy. Hiekkakehto nyt ainakin komeilee lukulistani kärjessä.

Ja voi että olen täpinöissäni! Sinnikäs postiluukun bongailu tuotti tällä viikolla huiman saldon; tuli Khaled Hosseinin Ja vuoret kaikuivat (loppusuoralla), Gillian Flynnin Kiltti tyttö (se josta olen hössöttänyt jo pitkään), Carlos Ruiz Zafónin Marina (Tuulen varjon "jatkis"). Hyvänen aika, mitä hemmottelua! Kesäkuu on muutenkin jännäreiden ystäville yhtä juhlaa, sen verran paljon ilmestyy jatkoja tuttuihin trillerisarjoihin. Mutta eihän tuo toisaalta ole ihmekään, kyllä kustantamot tietävät, mitä Suomi kesällä lukee.


Kaunista viikonloppua!

Rakkaudella
Annika


*** edit: Voi ei. Listalta puuttuu Mielensäpahoittaja ja Pasi Ilmari Jääskeläisen teokset, arg! Miksi vain viisi kirjaa...?

39 kommenttia:

 1. Oho, en ole lukenut listaltasi yhtäkään kirjaa! Puhdistus on sentään luettavien listalla. :)

  Ja minäkin unohdin omasta äänestyksestäni Mielensäpahoittajan, vaikka se olisi todellakin kuulunut mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuin me nyt Kyrö tolleen unohdettiin...? :) Toivottavasti Mielensäpahoittaja saa kuitenkin kannatusta.

   Voi, lue ihmeessä Puhdistus. Mie pelkään jostain syystä näitä supersuosittuja tylsiksi (!) mutta vakuutan, sellainen Puhdistus ei ole!

   Poista
 2. En ole lukenut listaltasi yhtään kirjaa... Olen mielestäni lukenut niin vähän 2000-luvun kotimaista kirjallisuutta, että en osallistu äänestykseen lainkaan. Ehkä vaadin itseltäni liikaa, koska eihän kukaan siihen mitenkään "täydellisen hyvin" ole voinut perehtyä. Kuitenkin luen niin paljon ulkomaisia kirjoja, että kotimaiset ovat jääneet hävettävän vähälle. 2000-luvun alussa olin vielä sen ikäinen, että luin lähinnä nuortenkirjoja, joten myös iästäni johtuu se, että moni kotimainen kirja on vain lukulistalla eikä luettuna. Näitä muiden listoja on kyllä mielenkiintoista lukea. :)

  Lukaisin listasi uudestaan ja mitä mitä? Dystopia, wuhuu, menenpäs goodreadsiin lisäilemään lukulistalle. Enhän minä mitenkään ole sokeasti rakastunut dystopia-genreen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja no ehkä pitäisi lisätä tuohon, että "moni kotimainen suosittu kirja on vain lukulistalla eikä luettuna", sillä kotimaisia kirjoja taitaa olla niin paljon, että eipä niitä kukaan kaikkia ehdi tai haluakaan lukea.

   Poista
  2. Annami, sehän on vain hienoa, että olet oman genresi löytänyt! :) Voi, lue ihmeessä Linnunaivot (se on oikeasti melko pelottava) ja Parantaja! Molempia uskaltaa hyvällä omallatunnolla suositella kun ovat niin nopealukuisiakin :)

   Mie luen aika paljon kotimaista kirjallisuutta, sen olen huomannut oikeastaan vasta bloggaamisen myötä. Toki käännöskirjallisuuttakin, sieltä ne suosikit pitkälti löytyvät, mutta suomalaisessa kirjallisuudessa on oma viehätyksensä.

   Poista
  3. Linnunaivojen lukeminen on ollut muutenkin suunnitelmissa, mutta tuosta Parantajasta en ollut tainnut ennen kuulla.

   Nyt kirjablogien lukemisen myötä olen alkanut lukea enemmän myös kotimaista kirjallisuutta, sillä kirjablogeista saa hyviä suosituksia kotimaisista kirjoista. Tämän kommentin tarkoituksena oli muuten lähinnä laittaa sellaista väliaikatietoa, että olen 1Q84:ssä sivun 130 paikkeilla ja olen rakastunut. Haaveilin jo poikaystävälle, että jos voisin korvata tentin vastaamalla kysymyksiin Murakamin kirjasta, mutta jotenkin minusta harmittavasti tuntuu, että se ei taida olla vaihtoehto. :( Haluaisin ahmia, mutta täytyy nyt vain yrittää hillitä itsensä.

   Poista
  4. Annami; en voi muuta sanoa kuin IHANAA!! <3 Arvaa odotanko arviotasi :) Mie laitoin jo kolmososan kirjastovaraukseen, taatusi syksyn odotetuin teos!

   Poista
 3. Viisi kirjaa on minunkin mielestä vähän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on! :) Teitkö sinä Jokke tätä?

   Poista
  2. Oon tehny, on blogissa: (Juoksuhaudantie, Uuni, Puhdistus, Troikka ja Canal Grande :)

   Poista
  3. Pidän tuosta ämpärikuvasta ylhäällä, myös kukkakuva on hieno :)

   Poista
  4. Minä ja kamera olemme vasta päässeet alkuun :)

   Poista
 4. Yksi ainut luettuna tästä listasta! Linnunaivot ja Karkkipäivä ovat jo lukulistalla ja Köngäs-projekti aloitettu, mutta kuka ihmeen Tuomainen? Taas uusi nimi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elina, hih, mulla taitaa olla aika omanlainen lista verrattuna linjaan Hiekkakehto, Jää (joka on kyllä aivan ihana), Westön romaanit...

   Karkkipäivä on riipivän ihana, sen kanssa tuli oikeasti itku. Eli suosittelen :) Ja voi, Köngäs... Antti Tuomaiselta on tulossa uusi romaani nyt syksyllä, löytyy täältä http://issuu.com/likepublishing/docs/likekatalogi2013lowres

   Poista
 5. Komppaan Elinaa! Minullakin on Linnunaivot ja Karkkipäivä lukulistalla. Jälkimmäinen löytyy jopa omasta hyllystä. Köngästä pitäisi joskus lukea, koska hänen kirjojaan on blogeissa niin paljon hehkutettu. Tuomainenkin vaikuttaa todella mielenkiintoiselta! On mennyt multa ihan ohi koko tyyppi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti, ei ihme että Tuomainen on mennyt ohi - hän ei ole julkaissut mitään pitkään aikaan. Syksyllä tulee uusi romaani, linkin laitoin Elinalle tuossa yllä ^ :)

   En voi kuin suositella Linnunaivoja, Karkkipäivää ja Köngästä! Dora, Dora on Heidin uusin ja ehkä taidokkain. Mulle vain Luvattu on se omin :)

   Poista
 6. Karkkipäivä tulee olemaan ehdottomasti minunkin viiden listallani tuossa Hesarin äänestyksessä. Hieno kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, hyvä kuulla! Odotan muutenkin innolla listaasi :)

   Poista
 7. Kohtaan yksi... On. =D Toisaalta minulle tuottaisi vaikeuksia saada kasaan koko listaa, hyi minä surkea kotimaisen kirjallisuuden suuri hylkijä. Siellä olisi vain jotain Remestä ja Lehtistä ja Polvaa, oikeasti, mietin tässä, että olen lukenut uskomattoman vähän suomalaista kirjallisuutta. Hei, Tove Jansson ja joku Muumi-kirja olisi kyllä mulle ykkönen! =D

  Ihania kesäkuvia! (Hullua, miten tuo kesä paukahti yks kaks!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, kesä tuli, kesä meni... Tänään oli aamulla sen verran kylymä, että vastaantulijoilla hanskat kädessä. Me sit kuopuksen kanssa paleltiin kun ei tajuttu pukeutua... No, kai ne helteet sieltä vielä palaa :D

   Lehtinen ja Polvahan ovat juuri klassikoita :)

   Poista
  2. Voi, meillä täällä on paistanut aurinko koko ajan! Hellettä ei tosin ollut kuin muutamana päivänä, mutta vähintään parikytä astetta on ollut joka päivä. Toivottavasti kesä palaa teillekin! =D

   Poista
  3. Irene, tänään jo miltei se 20 - ja juhuu, ei sadetta! Olen ihan varma, että pian täälläkin hellettä, viimeistään siinä vaiheessa kun kärvistellään muovien sisällä (parvekeremppa...)

   :D

   Poista
 8. En malta odottaa arviotasi Hosseinin uudesta! Tuhat loistavaa aurinkoa oli uskomaton, ja odotan kyllä tältä uudeltakin paljon :)
  Kauheasti puutarhahommia, ei ehdi oikein lukemaan mutta taidan silti kipaista kirjakaupassa lähipäivinä hakemassa tuon Hosseinin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, sen verran paljastan, että ei tämä Tuhatta loistavaa aurinkoa päihitä (ei kai mikään :), mutta muuten loistava, arvokas teos <3

   Nauti puutarhahommista, kuulostaa kivoilta näin kaupunkilaisesta, joka omistaa kyllä (sentään) parvekkeen, mutta sekin menee heinäkuulla remonttiin... :) Ja tietysti Hosseinista!

   Poista
 9. Tuomainen on minullekin uusi tuttavuus. Tänään luin Hesarista arvostelun Hosseinin uusimmasta ja sitä ei hirveästi hehkutettu, mutta odotan postaustasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjanainen, mie taas luin Turun Sanomien arvostelun, jossa hehkutettiin tätä Hosseinin parhaimmaksi. Ei, ei paras mutta...

   Poista
 10. Puhdistus, Jää, Paljain jaloin, Teemestarin kirja ja Kellari...näillä äänestin.
  On muuten ihana sankko ;) Hyvää viikonloppua;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kuva on otettu vanhempieni takapihalla, mehän asumme tylsästi kerrostalossa. Tulee pitkä kesä, varsinkin kun taloon on tulossa sopivasti heinäkuun helteillä parvekeremontti... Mietin pitkään laitanko Paljain jaloin listalle, hienoa että nostit kirjan esiin :)

   Sitä samaa sulle :)

   Poista
 11. Apua! viisi kirjaa on kyllä vähän, mutta Karkkipäivä olisi ehdottomasti mukana mullakin! Huutomerkkki!

  VastaaPoista
 12. Täällä sitä riipustellaan raapustellaan omaa listaani ensi viikoksi... Pari kirjaa tulee olemaan samoja, sitten yksi sama kirjailija jolta valitsen eri kirjan. Vaikea valita viisi... vääryyttä tulee tehdyksi heti, kun rajaus on näin tarkka. Palaan pohdiskelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Innolla odotan, Valkoinen Kirahvi listaasi! Kyllä oli vaikia valinta... Olin jo heti postauksen tehtyäni muuttamassa paria kohtaa. No, täytyy asennoitua siten, että tämä on vain yksi äänestys :)

   Mukavaa launtain jatkoa!

   Poista
 13. Parantaja, Karkkipäivä ja Linnunaivot ovat minullakin lukulistalla. Kotimaista en ole niin paljoa lukenut, että voisin tätä listaa tehdä, mutta ehkä se Puhdistus itselläkin siellä listalla olisi...

  Kiltti tyttö ja Enkelintekijä tulee minullakin toivottavasti pian lukuun! WSOY lähetti kirjakaupalle vain yhden ennakkokappaleen Kiltti tyttö -kirjasta. Mur! Nyt tapellaan siitä verisesti työkavereiden kanssa... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, hienoa kuulla, että samoja teoksia olisi sinunkin listalla! Puhdistus on aika kova.

   Hih, Kiltistä tytöstä sietää tapellakin, mutta lohdun sanana; se on tosi nopealukuinen ;) Oikea ahmimispaketti. Ja voi että, tällä viikolla pitäisi tulla uusi Camilla!

   Poista
 14. Kiva nähdä sinunkin listasi! Puhdistus on tosiaan molemmilla. Ite en Köngäksen Luvattuun juurikaan ihastunut, mutta monet siitä pitävät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, näistä saa aina uusia lukuideoista. Ja miehän olen hulluna listoihin :)

   Poista
 15. Pitäsköhän munkin julkaista. Tein vain niin tiiviit ja hyvät perustelut, mutta en hoksannut ottaa niitä talteen...Meillä ei nyt yhtään samaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, julkaise ihmeessä! Arvaa mitä, mie unohdin Kätilön! :O Tein listaa itselleni tyypilliseen tapaan kiireessä, ja niinhän siinä sitten kävi moka. Mutta uskon, että moni nostaa Ketun listalle. Sinä ainakin <3

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥