maanantaina, lokakuuta 11, 2010

Anja Snellman; Parvekejumalat

Somaliperheen tytär Anis asuu Muukalaistalossa ja unelmoi asioista, jotka kantasuomalaisille teinitytöille ovat itsestään selviä. Hän haluaisi hengailla kaupungilla, surffata netissä, käydä leffoissa ja bileissä, mutta isällä on muita suunnitelmia. Niihin eivät kuulu huulipuna, korvakorut ja farkut, joihin Anis pukeutuu salaa isän ja veljien haukkapartiolta. Ainakaan niihin eivät kuulu pojat, etenkään eräs Luka, joka haluaa pelastaa Kuolleenmeren, ja jonka Anis tapaa Al Goren ilmastoluennolla.

Samaan aikaan taiteilijaäidin tytär Zahra, entiseltä nimeltään Alla Pohjola, pukee ylleen niqabin, jolla peittää vartalonsa kuvat ja arvet, jotka muistuttavat entisestä elämästä. Zahra on päättänyt palata kotiin, kääntyä islamilaiseksi. Huivinsa alla hän on uusi, puhdas ja tahraton. Hän löytää muitakin kotiinpalaajia, perustaa Halajan-ryhmän ja järjestää islamilaisuuteen tutustuttavan tapahtuman. Kun Aniksen ja Zahran tiet risteävät, kummankin elämä muuttuu lopullisesti.

Parvekejumalat on Anja Snellmanin (s. 1954) 19. romaani, joka runollisella ja provosoivalla kielellään houkuttaa ja hämmentää lukijoitaan. Snellman ei pelkää sohaista patriarkalismin pyhimpään puolustaessaan naisten ja tyttöjen oikeutta määrätä omasta seksuaalisuudestaan.


***

Tämä kirja kosketti minua hämmästyttävän henkilökohtaisella tasolla - syystä jota en itsekään oikein osaa määritellä. Ravisuttava, puhutteleva ja monisäkeisen kaunis lukukokemus. Kiitos.


1 kommentti:

  1. Anja Snellman osaa kirjoittaa ja tekee sen kouraisemalla asioita pintaa syvemmältä. Sain Parvekejumalat juuri luettua. Se ei heti imaissut mukaansa. Kenties teiniajoista on kulunut liikaa aikaa ja kesti hetken päästä mukaan kuvioihin. Anis ei myöskään ollut somalitytöstä luomani mielikuvan mukainen. Kun näistä 'esteistä' selvisin, se oli menoa. Hyvän kirjan tapaan se jätti paljon ajateltavaa.

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥