perjantaina, joulukuuta 21, 2012

Geraldine Brooks; Kirjan kansa


People of the Book 2008, Tammi 2009, 420s.

Missä poltetaan kirjoja
siellä poltetaan lopulta myös ihmisiä.
- Heinrich Heine

Näin loppuvuodesta, ennen kuin kihelmöivän lupaava kirjakevät starttaa käyntiin, on minun aikani paneutua teidän suosikkeihin. Olen napsinut luettavaa blogivierailuilla ja tietysti hyödyntänyt taannoista arvontaani, jossa pyysin lukuvinkkejä. Geraldine Brooksin Kirjan kansa asettaa suosikkiriman erittäin korkealle. Etten sanoisi pilviin saakka.

Käsissäni on romaani, joka pitää sisällään, laajasti sanottuna kaiken. Koko ihmiselämän kirjon, aina syntymästä kuolemaan. Vallanhalun. Elämänhalun. Intohimon, jonka kohteena on toinen ihminen, mutta myös kirja. Historia. Totuus, jonka on säilyttävä puhtaana. Kirjan kansa nojaa menneeseen, joten lukijat, jotka lumoutuvat historiallisista teoksista, tämä vie mennessään. Kirjan kansa on maltillinen rakkaustarina, joten romantiikan nälkäisetkin voivat teoksella herkutella.Teos on huima jännitysnäytelmä, joten kaltaiseni dekkarihiiri viihtyy mainiosti sen kyydissä. Kuitenkin Kirjan kansa on ennen kaikkea puheenvuoro kirjallisuuden ja ihmisyyden puolesta.

Haggada, oikeasti olemassa oleva juutalainen kirjoituskokoelma on säilynyt kuin ihmeen kaupalla läpi vuosisatojen. Ihmeellinen tämä koodeksi todella onkin. Vastoin aiempia uskomuksia, jonka mukaan kuvittaminen olisi juutalaisten keskuudessa kiellettyä, haggada onkin mitä ylellisimmin kuvitettu. Ihmeelliset ovat koodeksin vaiheet. Se on kokenut 1400-luvun Sevillan, 1600-luvun Venetsian, 1800-luvun Wienin ja 1940-luvun Sarajevon. Kirja on säilynyt läpi vuosisatojen jatkuneiden juutalaisvainojen, huipentumana toinen maailmansota, jolloin jopa bosnialainen muslimi suojeli kirjaa natseilta. Inkvisitio on tahtonut hävittää haggadan, mutta aina vain teos on pelastunut. Jopa ihmishenkiä vaatien.

Kirjan päähenkilö, Hanna matkustaa romaanin alussa Sarajevoon tutkimaan vasta löytyneen haggadan kuntoa. Kirjan välistä löytyy vihjeitä sen monenkirjavista vaiheista, jotka selviävät lukijalle aikakausittain. Tapaamme monia mielenkiintoisia henkilöitä, joiden pariin olisi voinut jäädä pidemmäksikin aikaa. Mutta matkaa on jatkettava, sillä tämä ei ole varsinaisesti ihmisten tarina. Paremminkin ihmisyyden.

Minulle Kirjan kansa tarjosi järisyttävän puhuttelevan lukuelämyksen. Toki tiedossani oli juutalaisviha, jonka juuret ulottuvat huomattavasti Hitleriä syvemmälle, mutta että kansa on aina elänyt kuin veitsenterällä... Juutalaisten pakkokäännyttämisestä oli turhauttavaa lukea. Ihan kuin pakottamalla saataisi aikaiseksi muuta kuin rumaa jälkeä! Vaikka Kirjan kansa tutustutti minut moniin vaikuttaviin henkilöihin, syvimmin mieleen jäi kuitenkin Lola, joka eli holokaustin aikaa Sarajevossa. Perhosen siipi, pieni murtunut palanen, kertoo Lolan tarinaa. Se ei saa koskaan unohtua.

Lukekaa myös upeat arviot teoksesta Leena Lumilta , Lumiomenan Katjalta, Minna Jaakkolalta


Hauta on tässä. Pysähdy hetkeksi,
kun metsä kuuntelee.
Hatut pois! Tässä lepäävä nuoruuden kukka
on kansa, joka osaa kuolla.
-Kirjoitus toisen maailmansodan muistomerkissä Bosniassa

15 kommenttia:

 1. Voi kun tämä oli hieno kirja! Luin sen muistaakseni pari vuotta sitten ja tykästyin kovasti. Kiva että otit tämän taas esille :).

  VastaaPoista
 2. Annika, kuten tiedätkin, tämä kirja saatta olla koko noin nelivuotisen blogikauteni paras...tai ainakin kymmenen parhaan joukossa. R:lle tämä on aina paras.

  Kirjan kansi on maailmankaikkeuden upein ja kertoo jo itsessään tarinaa...Pidin myös alun asetelmasta, jossa maalaustaide mukana: Kuva juutalaisesta perheestä seder-aterialla...Tässä kirjassa on kaikki: seikkailu, uskontojen aiheuttama viha ja sota, intohimo, rakkaus, juonittelu, onni...kauneus ja rumuus. Mutta päällimäiseksi jää elämys ja kauneus.

  Ihmettelen, että Brooksilta ei saada uusia suomennoksia...

  Mahdottoman upeaa, että luit tämän, minun suosikkikirjani.

  VastaaPoista
 3. Minä luin tämän Leenan ansiosta ja oli huikea lukuelämys,ja sen jälkeen olenkin lukenut kaikki Brooksin kirjat,ja kaikki ovat huikeita lukuelämyksiä! Ja kuten Leena ihmettelee,niin kumma että Brooksin muita kirjoja ei ole suomennettu...

  VastaaPoista
 4. Sanna, hienoa, että sinäkin olet tästä tykännyt! Upea teos!

  Leena; kiitos sinulle vinkistä! ♥ Olin varma silloin aikoinaan, kun kirjasta kuulin, että tämä on minunkin makuuni, mutta jostain syystä olen vetkutellut teokseen tarttumisen kanssa. Kirja istutti muuten hirmuisen matkakuumeen, tahtoisin Israeliin ja vainojen museoon.

  Yaelian, kiitos sinulle kommentista! Outoa tosiaan, ettei näitä ole lisää suomennettu. Tämän julkaisustakin on kulunut jo aikaa... Hienoa kuitenkin kuulla, että muutkin Brooksit ovat samaa tasoa! Onpahan odotettavaa.

  VastaaPoista
 5. Näiden hehkutusten perusteella olen hankkinut tämän kirjan luettavaksi joulun jälkeen...

  VastaaPoista
 6. Minäkin tosiaan pidin kirjasta kovasti. Se on samaan aikaan otteessan pitävä lukuromaani, mutta silti jotain paljonkin enemmän. Leenan tavoin kaipaan Brooksilta uusia suomennoksia, mutta taidan lukea Marchin perheestä kertovan kirjan englanniksi.

  VastaaPoista
 7. Oi että, tämäkin kirja on ollut mieleni tbr-listalla jo tovin, mutta en ole vielä onnistunut saamaan tätä käsiini tai muistanut katsella kirjastostakaan.

  VastaaPoista
 8. Annika, hieno esittely Kirjan kansasta, jota en ole lukenut!<333
  Minulla on lukemattomia lukemattomia kirjoja..;))

  VastaaPoista
 9. mimon mami, ehdottomasti tätä suosittelen!

  Katja, luin arvostelustasi, että vertasit tätä Historiantutkijaan. Tykkäsin Kostovan kirjasta kovasti, harmi ettei häneltäkään ole (tietääkseni) muuta suomennettu! Labyrintti alkoi nyt kiinnostaa.

  VastaaPoista
 10. Susa ja Aili-mummo, teillekin kirjaa lämmöllä suosittelen! Se ei ihan heti päästä otteestaan.

  VastaaPoista
 11. Tuo Heinen sitaatti on noussut esille minulle jossain muuallakin, en vain heti muista missä olen tuohon törmännyt. Se on järisyttävä.
  Kirjan kansa kuulostaa teokselta joka täytyy lukea! Kiitos arviostasi ja oikein ihanaa joulua <3

  VastaaPoista
 12. Kiitos muistutuksesta, tämä kirja täytyy hankkia käsiin. Hyvää joulua sinulle!

  VastaaPoista
 13. Jenni, Heinen kommentti on vahva! Sen voi ymmärtää todella syvästi. Tässä kyllä eräs ihminenkin kirjan takia poltettiin...

  Kuin myös sinulle! ♥

  Kirjanainen, hanki kirja ihmeessä! Itse otin kirjastosta, mutta tämähän on sen verran "vanha", että saatetaan myydä jo edullisesti. Kuin myös sinulle! ♥

  VastaaPoista
 14. Tämä on vielä minulta lukematta, vaikka Leena tätä kovasti suosittelikin. Joulun välipäivinä on suunnattava kirjastoon, joskos löytyisi täältä:)
  Joulurauhaa ympärillesi!

  VastaaPoista
 15. Hanne, toivottavasti saisit kirjan käsiisi - lupaan ettet pety ;)

  Joulurauhaa sinullekin!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥