tiistaina, marraskuuta 29, 2016

Marko Hautala; Käärinliinat


Tammi 2009, 279s.

Näyssä oli lopullisuutta, jota Mikael ei osannut selittää ja jota hän ei olisi halunnut nähdä. Silti hän tuijotti niin läheltä, että nenä melkein kosketti ikkunan kylmää lasia, näki hidastetun kamppailun oman heijastuksensa läpi, sen sisällä.


Lukujumi, ah tuo jokaisen kirjafriikin painajainen, on piinannut minua tällä kertaa huolestuttavan pitkään. Niinpä päätin ottaa varman päälle, astua toisenlaiseen painajaiseen kirjailijan, joka taatusti saa lukijan sydämen syttymään, jalanjäljissä. Päädyin mielisairaalaan. En onneksi kuitenkaan aivan kirjaimellisesti.

Käärinliinat edustaa suosikkikirjailijani uran alkutaivalta. Se on tarina psykiatrisessa sairaalassa työskentelevästä hoitajasta, Mikaelista. Tarina sairaalasta, sen arjesta, sen potilaista. Erityisesti Olavi Finnestä, jonka omahoitajaksi Mikael päätyy. Omituinen Olavi makaa suurimman osan päivistä alastomana vuoteellaan palsamointia odotellen. Nähden asioita, tietäen asioita, joita ihmisen ei kuuluisi tietää.


"Se on niiden kohtalo", Finne sanoi, "kun näkevät sellaista mitä ei pitäisi."
Miehen äänessä saattoi kuulla uuden sävyn. Sitä oli vaikea tulkita, yhdistää mihinkään tunnetilaan, mutta se oli uusi. Väsyneempi, ei hallinnassa.
"Pienten poikien, vai?"
"Kissojen. Se johtuu niiden silmistä. Nekin nähdään, jos itse katsovat. Niin se on aina ollut, En minä sille mitään voi."
"Mitä ne näkee?"


Suomen juhliessa MM-kultaa, murhasi Olavi pienen pojan, kissan, omien sanojensa mukaan. Siitä lähtien tuo rauhallisuudessaan kammottava mies on lusinut mielisairaalassa. Mikaelin ja Olavin kohtaamisessa ei ole sen kummempaa; skitsofreniaa sairastava vanhus ja omia tragedioitaan kantava hoitaja. Mutta sitten tapahtuu asioita, jotka saavat Mikaelin epätasapainoon. Mitä jos Olavin puheissa onkin perää? Millaisia salaisuuksia kätkee tuo harmittoman oloinen vanha mies?


Marko Hautalan teos ei ole pelkästään kauhuromaani. Itse asiassa kauhulla on tässä kirjassa, minun mielestäni, aika vähän sijaa. Romaani edustaa kaunokirjallisuutta parhaimmillaan. Sen makaaberi huumori viehättää, mielisairaalan arjen kuvaukset kietovat tiukkaan otteeseensa. Kirja herätti itse asiassa niin paljon ajatuksia, että minun tekisi mieli lukea se uudelleen. Vaikka tämä on "vanhempaa" matskua, suosittelen! Huikean hyvä romaani!


Jos nyt alatte pelätä, saatte pelätä lopun ikänne.


***


Kirjan on lukenut ainakin Susa, jonka postauksesta löytyy lisää linkkejä.

6 kommenttia:

 1. Unikoiran olen Hautalalta lukenut ja lisääkin aion lukea tulevaisuudessa. Hautalaa on miellyttävää lukea, se on sujuvaa ja älykästä ja jotenkin humoristista välillä dialogiltaan. Jutuista huomaa, että Hautala on itsekin ollut mielisairaalassa työssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan toimivista ja huvittavista dialogeista nautin! Kuulin sattumoisin radiosta Hautalan haastattelun, jossa kertoi juuri työstään mielisairaalassa. Se toi vielä lisää potkua lukuelämykseen!

   Poista
 2. Selasin tässä yksi päivä kaupassa Marko Hautalan Kuokkamummoa, ja rupesi kiinnostamaan, kun en ole suomalaista kauhua ikinä lukenut. Pitää laittaa tämäkin muistiin. :)
  Tykkään blogistasi, jään seurailemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Martta kommentistasi ja tervetuloa! :) <3 Näitä voi aivan ehdottomasti suositella, aivan parasta suomalaista kauhua!

   Poista
 3. Käärinliinat on hyvä ja jopa onnistui yllättämään! Innostuin Kuokkamummon myötä muistakin Hautalan kirjoista ja nyt olen kolme lukenut ja kaikista tykännyt. :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on ihan meidän kirja! <3 Sulla on sitten vielä muutama teos odottamassa :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥