maanantaina, huhtikuuta 03, 2017

Jo Nesbø; Jano


Tørst 2017, suom. Outi Menna ja Johnny Kniga 2017, 534s.

"Päästäkää sisään vain", hän huusi nuorelle univormuasuiselle poliisille, joka oli tukkinut Harryn tien.
"Hänellä ei ole virkamerkkiä", nuorukainen protestoi.
"Se on Harry Hole", Katrine huusi.
"On vain?" Poliisi mittaili Harrya katseellaan ennen kuin nosti sulkunauhaa. "Luulin että se mies on pelkkä myytti."


Harry Hole, sen enempää kuin itse herra kirjailija, Jo Nesbø tuskin esittelyjä kaipaa. En nyt muista kuka kirjoitti blogissaan osuvasti, että Norja on uusi Ruotsi (huuda hep jos luet tämän, niin linkitän!). Nimenomaan! Norjasta virtaa vuolaasti aivan huippu dekkaristeja. Joskin Nesbø lienee alunperin myös monien ruotsalaisten kirjailijoiden innoittaja. Hän on lyömätön. Mutta hän itse lyö lukijansa polvilleen niin että nivelet narskuvat. Eivätkä vähiten juuri sankarimme Harry Holen takia. Miehen charmi on kertakaikkisen vastustamatonta.


Äänettömiä huutoja jotka täyttivät hänen päänsä, ne täyttivät huoneen, ne täyttivät koko hänen ruumiinsa. Hän vaihtoi painon toiselle kädelle. Huuto pyrki ihon läpi, yritti tunkea väkisin ulos. Oliko hän tulossa hulluksi? Hän nosti katseensa ikkunaan. Pimeydessä ei erottunut muuta kuin hänen oma peilikuvansa. Siellä oli hän. Odotti heitä. Ja lallatti. Tuutteko leikkimään!


Jano jatkaa oikeastaan suoraan siitä, mihin Poliisi (mitä ihmettä, kirja jäänyt minulta bloggaamatta!) meidät aikoinaan jätti. Järkyttävään tunnelmaan. On kulunut kolme vuotta, ja nyt hän on tullut takaisin. Ja hänellä on jano. Pohjaton, sairaalloinen pakkomielle ihmisvereen.

Onko vampyyrejä oikeasti olemassa? Ihan fantasiapuolelle tarina ei vie, sillä kirjailija pitää lukijansa tukevasti uskottavalla maaperällä. Mutta vampirismi? Kiistelty ja kiellettykin taudinkuva ihmisistä, potilaista, jotka juovat uhriensa verta.

Lehtorin virka saa nyt toistaiseksi jäädä kun Harry Hole kutsutaan mukaan tutkintaan. Hän on ainoa, joka voi pysäyttää eläimen lailla uhrinsa raatelevan, Tinderissä metsästävän psykopaatin. Vain Harry tuntee tekijän.


"Muistan yhden neuvon, jonka sain silloin kun aloittelin uraani rikostutkijana: jos haluat selvitä hengissä, sinun on opittava antamaan periksi."
"Erinomainen neuvo, ihan varmasti", Harry sanoi, nosti kahvikupin huulilleen ja katsoi Hagenia. "Jos hengissä selviäminen nyt on niin helvetin tärkeää."


Aivan ehdottomasti Jano edustaa, koko HH -sarjan tavoin, dekkareiden aatelia. Voi että tätä kirjaa on odotettu. En jaksa nyt oikein muuta genreä, vain jännäreiden parissa pääsen irti arjesta, kaikesta mikä painaa. Ja kun seurassa on itse Harry, näin kiehtova teema, ja loppuratkaisussa hitonmoinen vedätys (nam), ei lukunautinolle voi antaa muuta numeroa kuin täyden kympin.

Jäin janoamaan seuraavaa osaa, jota toivottavasti ei tarvitse odottaa kauaa!


Hän ummisti silmänsä. Tietenkin oli vielä toivoa, jotain mitä odottaa: hetki nyt mieltä painavien murheiden jälkeen. Se päivä, jolloin mikään ei enää paina.


***

Romaanista on blogannut ainakin Tuijata.

12 kommenttia:

 1. Ahdistavien ahmimisrikosten aatelia - kyllä! Laillasi dekkarin kanssa pakenen arkea, ja tämä Hole-osa todella veti mukaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, Hole (/Nesbo) ei petä koskaan! Hoidetaan itseämme dekkareilla!

   Poista
 2. En millään jaksa odottaa Janoa ja Harry Holea. Siinä on dekkarimaailman terminaattori. Tätä on odotettu neljä pitkää vuotta, ehkä minä jaksan vielä muutaman viikon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, odotus on kyllä ollut pitkä... Toivottavasti saat pian nauttia Harryn seurasta! <3 Tai ehkä olet jo ehtinyt tämän pariin, olen juuri nyt hiukan pihalla siitä mitä blogistaniassa tapahtuu...

   Poista
 3. Pääsin kunnolla Harry kyytiin vasta kesällä, kun kuuntelin putkeen kaikki siihen mennessä suomennetut. Onpa kiva päästä taas päivittämään Harryn kuulumisia. Hyvää varmaan kuuluu taas :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa, Harryn tietäen kuulumiset voivat olla mitä tahansa... ;) Minäkin keksin nämä vähän jälkijunassa, mutta voih mikä löytö!

   Poista
 4. Minä en ole lukenut toistaiseksi yhtään Nesbön kirjaa (millä te ihmiset muuten saatte tehtyä tuon o:n päälle sen viivan??). Mutta tätä kirjaa on nyt niin hehkutettu, että ehkä jossain vaiheessa pitää tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyn lehti, kannattaa todella! Ja jos ei koko sarjaa jaksa kahlata läpi, tämä toimii itsenäisenäkin pakettina. Minä olen vain kopioinut tuon hitsin oo:n ja liittänyt sitten tekstiini. Ei aavistustakaan, miten sen suoraan saisi :D

   Poista
  2. Tuo kinkkinen norjalainen ö syntyy: alt + 0248 painamalla:)

   Poista
  3. Nyt vasta huomasin kommenttisi, voi kiitos! Tämä on tiedätkö hieno taito, ei tarvitse aina leikkaa/liimaa -periaatteella mennä :D

   Poista
 5. Kyllähän Nesbø todella genrensa parasta A-luokkaa jo kerronnallisestikin edustaa ja HH on rosoisuudessaan symppis jäbä. Loppu ennakoi jatkoa; mahtavaa!
  Se on sitten tänään: virpoin varpoin tuoreeks' terveeks' tulevaks' vuueks'; Palmusunnuntaita Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana ja huomasinpa vasta nyt kommenttisi. Yhtä höyryä olleet viime päivät :) Harry on ehdoton lempparini tästä fiktiivisestä poliisikaartista aina Wallanderin jälkeen <3 Voi kun jatko-osa ilmestyisi pian...

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥