maanantaina, tammikuuta 16, 2012

Niina Hakalahti; AavasaksaKuka saa päättää, mitä hyvään elämään tarvitaan? Millaisten uskomusten varassa toimimme, mikä on mielekkään elämän standardi?

Riemukas romaani pureutuu kiltteyden ja mielekkään elämän kysymyksiin raikkaan humoristisesti.

Ideaparkissa työskentelevä Seppo suunnittelee lomamatkaa Aavasaksalle kaverinsa Jonin kanssa. Kokkaamista rakastavan Sepon mukavia kuvioita sekoittaa hetkellisesti työkaverin häädetty poikaystävä, joka koirineen ja ongelmineen täyttää Sepon pienen yksiön.Marita-äidin mielestä Seppo tyytyy jauhelihaan, vaikka tällä olisi mahdollisuus sisäfileeseen. Laaduntarkkailun ammattilaisena Maritalla on käsityksensä siitä, mitä elämässä on tavoiteltava. Italialaisrouvien personal traineriksi ajautuneen Sarita-siskon näyttelijänopinnot ovat puolestaan jääneet kesken, eivätkä asiakkaiden pakaralihakset tarjoa riittävästi haastetta. Suomen-lomallaan Sepon yksiön lattialla hän joutuu päivittämään paitsi käsityksensä lapsuudestaan myös suhteensa vanhoihin haaveisiinsa.

***

Olen lukenut Hakalahden aikuisille suunnatut romaanit (Hengenahdistusta, Uimataito) ja tykännyt kirjailijan tyylistä. Aavasaksa ei ole ollenkaan hullumpi teos. Se saattaa vaikuttaa näennäisen hötöltä hömpältä, mutta huumorin seasta löytyy painavampaakin sanomaa. Itse olen mustan huumorin ja tragikomiikan ystävä, joten tämänkaltainen kirjallisuus on nannaa lukea dekkareiden lomassa.

Minusta kirjan juoni on eräänlainen kiltteyden ja maanläheisyyden ylistys. Kirjan Seppo ei ole" penaalin terävin kynä", hänen elämäänsä pyörittää mukava työ, ruuanlaitto ja karvanopilla varustettua autoa ajavan ystävän kanssa pidettävät peli-illat. Seppo on tyytyväinen elämäänsä. Äiti ei.

Toinen päähenkilöistä, Sepon sisko Sarita, asustaa rikkaan miehensä kartanossa Italiassa kotiapulaisen ja pienen poikansa kanssa. Häntä loistokas elämä kyllästyttää. Teoksen mehukkaimpia kohtia on mm se, kun äitiyden arkeen tottumaton Sarita "joutuu" hoitamaan omaa poikaansa kotiapulaisen sairastuttua.

Hakalahden kirjat jakavat mielipiteitä, mutta itse tykkäsin kovasti Aavasaksasta, se viihdytti ja herätti monenlaisia ajatuksia. Kyllä tätä voi vinkata muillekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥