Otava 2014, 298s. |
- Pakkaapa huulipuna ja tampoonit, täytyy lähteä tsekkaamaan se onnettomuuspaikka, Esko sanoi.
- Keksi jo jotain uutta, Anna vastasi.
- Yritetään, Esko murahti. - Sitähän tässä koko ajan yritetään, hän mutisi kuin itselleen.
Vaikka Kati Hiekkapellon toinen jännitysromaani kantaa nimeä Suojattomat, nousee minulle kirjasta mieleen sana turvallisuus. Nousi heti, kun ensimmäisen sivun läpäisin. Hiekkapelto todella kannattelee lukijaansa kuin kukkaa kämmenellä. Niin juoni kaikkine käänteineen, kuin humoristisen viisas kerrontakin takaavat täydellisen lukuelämyksen. Pahoittelen jälleen ylenmääräistä hehkutusta, mutta uskoisin Suojattomien olevan minulle se vuoden Kirja.
Missä kulki se hiuksenhieno raja epäonnistumisen ja onnistumisen välillä, mikä sysäsi ihmisen rajan yli tai kannatteli sen paremmalla puolella? Minun on opittava rakastamaan rutiinejani, sillä oikeastaan juuri ne mahdollistavat elämän, eivät tukahduta sitä, Anna ajatteli ja päätti pyöräillä poliisitalolle.
Metsästä löydetään verinen puukko. Toisaalla vanhus jää auton alle. Kuulostaako köykäiseltä? Näistä aineksista kirjailijamme on kuitenkin kääräissyt kokoon koskettavan tarinan, joka ulottuu psykologisella tasolla huimasti normidekkarin yläpuolelle. Kirjan henkilöt ovat ääri-inhimillisiä. Ne puhuttelevat. Jäävät mieleen kummittelemaan.
Kolibrista tuttu Anna Fekete on ihanan traumatisoitunut ja helposti samaistuttava henkilö kipeän yksinäisyytensä kanssa. Kodittomuuden. Esko Niemi taas edustaa rasistista ja sovinistista näkökantaa teoksessa, jossa maahanmuuttajat nousevat kärkihahmoiksi. Kuitenkin, Hiekkapelto on onnistunut luomaan Eskostakin tyypin, josta ei voi olla pitämättä. Edes ihan vähäsen:
- Pizzeria Hazileklek, Maalik puhelimessa.
- Mitä vittua, Eskolta pääsi.
- Anteeksi, kuka siellä?
- Tässä on Esko Niemi rikospoliisista päivää.
- Päivää, Maalik sanoi varovaisesti.
Kolibrin luettuani jäin odottamaan kaiholla jatkoa sarjalle, jonka uhkasin nousevan yhdeksi rakkaimmista trillerisarjoista ikinä. Suojattomat täyttivät korkeat odotukseni mennen tullen. En osaa oikein määritellä syytä miksi teos upposi tähän lukijaan kuin häkä päähän, mutta myönnän teoksen lopulla tirauttaneeni parit kyyneleet. Ihan vain siksi, koska jouduin taas Annan hyvästelemään.
Romaanin ovat lukeneet ainakin ystäväni Krista. ja Elegia
***
Itseään toistavat, jokapäiväiset rutiinit, ne alkoivat usein ahdistaa Annaa, saivat päivät tuntumaan yllätyksettömiltä ja tyhjiltä eilisen kopioilta, elämän ennaltamäärätyltä kuviolta, joka puudutti aistit ja tylsistytti ajatukset. Aamutoimet, töihin, kauppaan, kotiin, ruokaa, iltatoimet, nukkumaan. Miksi niin usein tuntui siltä, ettei se riittänyt?
Hellou, dearie, ihanaa kun olet taas täällä. =D
VastaaPoistaItse kirjasta sen verran, ettei taida olla minun kirjani/kirjojani. Jo noissa muutamissa lainauksissa on jotain sellaista, että minulla nousee ihokarvat pystyyn, siis huonolla tavalla. Bad Irene! =D
Hahaa, kaikki ei ole kaikille! Mutta Sä olet <3
VastaaPoistaHah, minuu nauratti kovati nuo Eskon sovinistiset heitot :D Musta on jännä, miten Anna ja Esko ovat onnistuneet luomaan kuitenkin epämääräisen ystävyyssuhteen, vaikka Eskon on pakko olla vähän "macho". Tavallaan ymmärrän häntä, kun miehet nyt on tollasia ;) Jatkoa odotellessa!
VastaaPoistaJuuri näin, Ele! Esko ei ole kovin vakavasti otettava tyyppi, mutta hänessä on jotain omituisen hellyttävää :D
PoistaHiekkapelto asustaa minun kotiseutuni lähellä saaressa, Hailuodossa. Kolibrista löysin paljon tuttuja seutuja ja kieli tuntui omalta. Siis miehet puhuu siellä tuolla tavalla, oikeesti.
VastaaPoistaPakkohan tämä on lukea, kun kirjoittaja on meiltäpäin.
Oi, sittenhän tämä teos on kuin tehty sulle! Ja (valitettavasti) tuo Eskon tarinointi kuulosti hyvinkin tutulta, vaikken sieltä suunnalta olekaan ;)
Poista