maanantaina, kesäkuuta 15, 2015

Johanna Holmström; Sulje silmäs pienoinen

Hush Baby 2015, suom. Tuula Kojo ja Otava, 397s.

Kun seisoo keskellä metsää ja katselee ympärilleen, saattaa ruveta jopa hieman pelottamaan. Arvokas se ei ehkä ole, mutta tiheä kylläkin. Ja pimeä. Joskus se vaikuttaa melkein läpipääsemättömältä. Ja usein tulee kiiruhtaneeksi askeliaan, jotta pääsisi nopeammin metsän halki, kun on ulkoiluttamassa koiraa koleana ja kolkkona iltana ennen kuin saadaan lunta, joka muuttaa kaiken hieman valoisammaksi.

Blogistaniassa eleltiin juuri dekkariviikkoa, johon olisin osallistunut enemmän kuin mielelläni, mutta aika, aika ei ole koskaan puolellani. Jännäreitä on kyllä tulossa, etanan vauhdilla. Jätetään kuitenkin iänikuiset kiirenurinat, (joista voisin jaaritella loputtomiin) nyt tähän, ja mennään itse asiaan.

En edes muista montako kertaa olen männä viikoilla hehkuttanut juuri Tämän Kirjan olevan Se Kesän Odotetuin. Ainakin Pauliina Suden kohdalla fiilikset olivat (ja edelleen ovat) taivaissa. Johanna Holmström ihastutti toissa vuonna Itämaa -romaanillaan, ja tämän uuden kohdalla osasin odottaa jotain vielä parempaa. Sillä nythän kyse on psykologisesta jännitysromaanista, ehkä jopa kauhugenren kanssa leikittelevästä tarinasta. Niin minun juttuni!

Ja kaunis Johanna vie tarinaa sellaisella liekillä, että tukka oli kärytä päässä.

Kaikki rakentuu Robinin varaan, kuten on aina tehnyt. Onhan lastenpsykologi saanut olla kantamassa äitinsä kipua ja masennusta sen jälkeen kun isäpuoli oli tehnyt itsemurhan ja vielä pahempaa, Lukas kuollut. Lukas, Robinin vastakappale, sielunpari, sisarus. Yhdessä Robin ja Lukas viettivät lapsuutensa, varttuivat vauraalla mutta eristäytyneellä asuinalueella, jolla liikkui pelottavia huhuja. Urbaanit legendat saivat lihaa luiden päälle, ja kauhusta tuli konkreettista...

Nyt Robin palaa lapsuutensa maisemiin, vai pitäisikö kirjoittaa kulisseihin. Sillä viimeisen päälle laitettujen seinien takana tapahtui sanoinkuvaamattomia asioita. Tapahtuuko vieläkin?

Seudun lapset käyttäytyvät omituisesti. He leikkivät läheisellä, vaarallisella suoalueella kuin lumouksen vallassa. Kuin pakotettuina. Pian itse haamutkin alkavat jahdata nuorta naista (sillä nimestään huolimatta Robin tosiaan on nainen).

Itämaa ihastutti aivan loistavalla kerronnallaan, ja nyt Holmströmin uusin alleviivaa kirjailijan hallitsevan niin tunnelman, miljöön, henkilöt kuin tarinankin. Mitä muuta sitä lukijana voisi toivoa? Vaikka kuinka miettisin, en keksi tästä mitään negatiivista sanottavaa. Mutta onko Sulje silmäs pienoinen jo liiankin täydellinen kirja? Ei ole, sillä mukaan mahtuu myös mukavasti säröä.

Hohhoi mikä teos! Kymppiplussan romaani!

(Ja ehkä vuoden paras?)

Rakentaa voi vain kalliolle, käyttää perustana itse maaperää. Sen he ovat oppineet, että aina pitää seistä lujalla perustalla, muuten kaikki romahtaa. Heidän omansa on heteikköä. Heillä on ainoana kiintopisteenä toisensa, ja toisensa varaan he rakentavat kaikki.19 kommenttia:

 1. Itämaan melkein jo ostin, mutta sitten peruin aikeeni. Nyt on varmaan pakko lisätä Johanna Holmströmin teoksia lukulistalle, sen verran kiinnostavalta kuulostaa.

  VastaaPoista
 2. Itämaa oli todella hyvä kirja. Tätä olen hieman vierastanut juuri tuon kauhugenren vuoksi. Hyvä kansikuva :)

  Pakko ihailla sinun sivustoa, todella kaunis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kiitos kehuista, mutta Elegialle menee pisteet taustoista ;)

   Sinähän luet Kallentoftiakin, ei tämä sen "pahempi" ole, joten tsemppaan kyllä kirjaan tarttumaan!

   Poista
 3. Ja lukulistalle lähti tämä, kiitokset :)

  VastaaPoista
 4. Oijoijoi, ehkä vuoden paras? Kohta, ihan kohta tämäkin. Miksi pitää olla niiin monta hyvää kirjaa odottamassa?!?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krista, kuten toisaalla ollaan juteltu, ihanaa että säkin rakastuit! <3

   Poista
 5. Kirjoitatpa tästä houkuttelevasti, vaikka en ole edes dekkareiden ystävä! Minäkin pidin Itämaasta ja olen vaikuttunut, miten erilaisia teoksia Holmström on saanut aikaiseksi. Kokeileva, mutta hyvä kirjailija :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katri, vaikkei dekkarit yleensä menisikään, suosittelen lämpimästi tätä. Kirja pitää sisällään niin paljon kaikkea muutakin... :)

   Poista
 6. Kiinnostava kirja ja kirjailija, kiitos vinkistä. Kävin lukemassa myös bloggauksesti Itämaasta. Ehkä minun pitää aloittaa sillä? Jännitys on minulle hankala rasti. Toisaalta kymppiplussa on aika vahva suositus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Mari! Suosittelen ensiksi Itämaata, ja kun olet lukenut sen, et voi vastustaa tätäkään :) Jännistysromaaniksi tämä on kaikkea muuta kuin perinteinen rosvo/poliisi -tarina.

   Poista
 7. Minäkin olen odottanut tätä kirjaa, koska olen tosi monesta blogista lukenut kehuja. Tänään sain vihdoin kirjan käsiini. Nyt yritän säästellä kirjaa perjantain lukumaratonia varten.. Mutta voi olla että kiusaus vie voiton ja lukasen sen jo ennen perjantaita :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Emmi, jos aloitat tämän, olen varma siitä, että kirja vie mennessään! Nauti :)

   Poista
 8. Oijoi, tämä voisi hyvinkin olla minun kirjani :)

  VastaaPoista
 9. Minulle piti tulla tämä, mutta ei ole näkynyt, nyyh. Noh, hommaan kätösiini sitten suomireissulla, koska tämä on ihan PAKKO lukea!

  VastaaPoista
 10. Komppaan muita: oijoi, että kuulostaa hyvältä! Jos lukiessa tukka on kärytä päästä, on se todellakin hyvän kirjan merkki! :D Tämän haluan lukea pian.

  VastaaPoista
 11. Ihastuin täysillä tähän kirjaan. Kirjakaupassa tämä vain vaati päästä kanssani kassalle. Ihana löytö.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥