tiistaina, heinäkuuta 16, 2013

Herman Koch; Lääkäri


 
 Zomerhuis met zwembad 2011, suom. Sanna van Leeuwen ja Siltala 2013, 447s. (arvostelukappale)


"Vaistoja ei voi kitkeä pois", hän sanoi. "Vuosikaudet sivistyksen parissa saattavat häivyttää vaistot näkymättömiin. Kulttuuri ja lait pakottavat meidät pitämään vaistomme kurissa. Mutta vaistot eivät ole koskaan kaukana. Ne odottavat ja iskevät silloin, kun kukaan ei pidä vahtia."

Viime kesänä ilmestynyt, runsaasta blogihuomiosta nauttinut Herman Kochin Illallinen on niitä kirjoja, joita ei aivan helposti ohiteta. Lukukokemus oli kiihdyttävän syvä, raakakin. Paljastihan se jotakin arveluttavaa ihmismielen pimeistä kaivoista. Toisaalta taustalla häilyi vanhemmuus ja polttava kysymys siitä, kuinka pitkälle itse kukin meistä voisi mennä suojellakseen omaa jälkikasvuaan.

Aika pitkälle, jos Illallista on uskominen.

Samalla teemalla jatketaan Lääkärin parissa, joskin aika erilaisin viitekehyksin. Onhan näissä molemmissa romaaneissa paljon samaa sekä ulkoisesti, että sisäisesti. On menestyneitä miehiä. On piilotettuja himoja. Sekä lihallisia, että valtaan liittyviä. On tapahtuma, joka jyrää alleen leppoisan arjen ja heittää tulevat päivät naamalle kuin märän pyyhkeen.

Tosiasiassa odotetaan vain ajankulumista. Kaikki toivo on kiinnittynyt ajankulumiseen. Ei, ei kaikki toivo. Ainoa toivo. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä kauemmas jää hetki, josta loppuelämä alkoi. Mutta mihin se loppuu, sitä ei tiedetä. Loppuelämämme jatkuu aina tähän päivään saakka.

Nimensä mukaisesti tämä on tarina lääkäristä. Yleislääkäristä, joka vain vaivoin kykenee peittämään inhonsa ihmisruumista kohtaan. Lääkäristä, joka paisuu omasta vallastaan, eikä epäröi tosipaikan tullen väärinkäyttämään asemaansa. Lääkäristä, joka sarkastisuudessaan toi minulle heti mieleen Housen. Housessa on oma charminsa, niin myös tarinan Marchissa.

Marc on nyt pahassa pulassa. Häntä syytetään vakavasta hoitovirheestä, jonka seurauksena potilas menetti henkensä. Vaikutusvaltainen näyttelijä Ralph on kuollut. Ei liene pelkkää sattumaa, että juuri Ralph, Ralph jonka kesähuvilalla Marc perheineen lomaansa vietti. Ralph, joka loi kiimaisia silmäyksiä Marcin vaimoon. Vaiko sittenkin...

 "Kiltit, mukavat, lempeät miehet - mikäs siinä, mutta se on hyvinvointikysymys. Keskitysleireillä kilteistä, mukavista miehistä ei ole mihinkään."

Näillä kehyksillä mennään, ja lujaa mennäänkin. Romaani keskittyy pitkälti Marcin perin inhimilliseen ajattelukantaan, hänen maailmankuvaansa, joka sekä puistauttaa, mutta myös herättää ymmärrystä. Suvantoja on jonkinverran, mutta lataus pysyy alusta loppuun vahvana.

Kirjan jo lukenut Leena Lumi ruotii teosta näin "Eikö juuri hänen (Marcin) pöyristyttävä epäuskottavuutensa kertojana tee Lääkäristä suven kuumimman kirjan!"

Kyllä tekee. Lukekaa tämä, lukekaa ihmeessä!

***

En halua puolustella itseäni jälkeenpäin. Minä tein niin kuin tein. Seuraavalla kerralla tekisin aivan samalla tavalla, sanovat ihmiset, jotka yrittävät puolustella omia ajattelemattomia tekojaan. Minä en. Minä tekisin kaiken toisin. Aivan kaiken.

17 kommenttia:

 1. Täysin samaa mieltä!

  Tästä kirjasta minulle ei jäänyt yhtä paljon avoimia kysymyksiä, sillä tarinahan on kerrottu kaikkineen. Illallisessa jäi oudosti auki se, mitä lopulta tapahtui ministeriperheen tummaihoiselle adoptiopojalle, mutta joku lukijoistani oli tulkinnut sen kuten minä...rajuimman kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä Koch kosiskelee hiukan dekkarigenreäkin kysymysten myötä: kuka teki ja mitä. Rajuja ja puhuttelevia teoksia, sekä tämä, että Illallinen. Ja niin runsaasti ajatuksiaherättäviä.

   Voi että, mitähän Koch seuraavaksi keksii!   Poista
 2. Pidin kovasti Illallisesta ja tämäkin menee kyllä lukulistalle heittämällä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, hyvä! Uskaltaisinko sanoa Lääkäriä vielä Illallista paremmaksi... :)

   Poista
 3. Koch on nyt meitsin lukulistalla niin että heilahtaa. Leenallekin jo kommentoin, että kiinnostus on herännyt, ja nyt tiedän vuorenvarmasti, että Illallista pöytään jossain vaiheessa, ja myöhemmin Lääkäri kylään. =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, ehedottomasti! Uskallan melkein luvata pääni, ellet näistä pidä :D

   Poista
 4. Illallinen oli paha, mutta kuitenkin luin sen. Tämä lääkäri on kiinnostavampi, toivottavasti siinä ei ole sitä rasismia kuten Illallisessa, joka inhotti minua. Enempää en kerrokaan, kun Irenellä on se lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole rasismia, mutta on eräs toinen rankka aihe... Ehkä Lääkäri aavistuksen Illallista sympaattisempi jopa? Kokeile rohkeasti!

   Poista
 5. Minulla on jotenkin mennyt ohi, että tämä on tosiaan jo ilmestynyt. Ryntäsinkin eilen varaamaan tätä kirjastosta! Odotan tätä NIIN paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuulia, en minäkään muistanut, että kirja ilmestyi jo kesällä. Aika ihana yllätys, kun se postiluukusta kolahti. Nauti!

   Poista
  2. Mahtavaa, olen varannut tämän kirjastosta v. 2013, mutta NYT luin tämän. Mainittakoon että tämä oli kyllä väliajan kirjastossa :D No mutta, hyvä kirja. Ei niin hyvä kuin Illallinen, mutta hyvä.

   Poista
 6. Meinasinkin jo sinulta udella, että pystytkö laittamaan Illallisen ja Lekurin paremmuusjärjestykseen, mutta ilmeisesti (kommenteista lunttasin) kallistuit tämän Lekurin puolelle? Siis utelin kuitenkin :D

  Kauhea himotus on kyllä saada pian tämä kirja lukuun! Taitaa muuten nyt olla niin, että enkkuversiota saadaan odotella. En nimittäin ole sellaista löytänyt, joten ei ole toistaiseksi käännetty, grr! Tosin muistaakseni Illallinenkin kääntyi enkuksi myöhemmin kuin Suomeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elegia, voih, kirjan odottelu on yhtä piinaa. Ranteet auki :D Toivottavasti saat tämän pian käsiisi (ei muuta kuin yhteyttä Siltalaan). Uskon, että tykkäät. Ei, et vain tykkää vaan ihastut!

   Vaikea näitä on järjestykseen laittaa, mutta ehkä Lekuri vielä aavistuksen parempi.

   Poista
 7. Pakkohan tämä on lukea. Jo Leenan arvion jälkeen niin päätin!

  VastaaPoista
 8. Ai niin, tämäkin on ilmestynyt.. Ja tätä en haluaisi sivuuttaa, joten lukuun tulee varmasti jossain vaiheessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, uskoisinpa tämän olevan kirjan, joka päättää pettymyskierteesi!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥