lauantaina, maaliskuuta 17, 2018

Peter James; Täydellisyyden hinta


Perfect People 2011, suom. Maikki Soro ja Minerva 2018, 492s.


"Minä haluan vain äidiksi, Lori. Ei minusta ole marttyyriksi."Olen aina pitänyt brittiläisen kirjailijan Peter Jamesin tyylistä, mutta meillä on ollut omat ongelmamme hänen poliisihahmonsa, Roy Gracen kanssa. Ilokseni kirjailijalta on nyt suomennettu muutakin. Luin tässä jokunen viikko sitten melko huikean kauhutarinan, Kirotun talon, jossa James upottaa kynänsä lukijaparan alitajuntaan, sinne lapsuuden kummituspelkoihin saakka. Valitettavasti teos ei ehtinyt blogiini koska no, arvostelukappaleet puskeutuvat aina kirjastonkirjojen edelle.

Mutta nyt meillä on uunituore Täydellisyyden hinta. Kuten olen useasti todennut, juuri nämä lapsiaiheiset trillerit saavat lukijaäidit pureskelemaan kyntensä verille. En hämmästyisi, jos jo lähitulevaisuudessa kirjan kuvaama tarina olisikin totta, jos me saisimme itse valita lapsemme geenit. Mihin asti jatkaisimme? Missä kulkisi raja, tuo niin kovin häilyvä ja moraalisesti erittäin arveluttava? Sillä:


"Tohtori - Leo - sinun täytyy ymmärtää minun näkökantani tähän asiaan. Minä haluan vain varmistaa, ettei lapseni sairastu siihen, mikä tappoi meidän poikamme. Ja on todella hienoa, jos voitte eliminoida meidän muutkin vahingolliset geenimme, jotka aiheuttavat eturauhassyöpää, haimasyöpää, masennusta ja diabetestä."Kohtalaisen tavanomaisen pariskunnan, Johnin ja Naomin on tehtävä pelottava valinta. Heidän esikoispoikansa kuoli perinnölliseen sairauteen jo nelivuotiaana. Nyt Klaessonin pienellä perheellä on mahdollisuus hiukan korjailla luontoa, ihan vain varmistaa, ettei Halleyn kohtalo korjaa myös tulevaa pienokaista. Ovathan John ja Naomi päässeet 2000-luvun Frankensteiniksi kutsutun, mystisen tohtori Dettoren asiakkaiksi.

Pian Klaessonit huomaavat lupaavan, joskin syyllisyyden ja epätietoisuuden värittämän tulevaisuuden muuttuneen painajaiseksi. Heitä jahtaa geenimanipulaatiota vastustava, poliisin tavoittamaton fanaatikkojen ryhmä, lisäksi Naomin kohdussa tapahtuu kummia. Miksi nainen odottaakin kaksosia?


"Ehkä tämä - tämä Dettoren emämunaus - on luontoäidin tapa estää maailmaa tulemasta aivan hulluksi. Sinä päivänä, kun äidit alkavat abortoida lapsiaan heti kun näyttää, etteivät nämä vastaa odotuksia, silloin ollaan hyvin vaarallisella tiellä."Peter James vetää tällä kertaa täydet pisteet. Täydellisyyden hinta on sivumäärästään huolimatta nopeasti ahmittavaa tekstiä, joka jättää kipinöivän muistijäljen. Pariskunnan kanssa lukija miettii, onko oikein varmistaa geneettisesti, ettei vakava sairaus periytyisi. Mutta tässä näkökannassa on omat ongelmansa, kuten tulemme huomaamaan... Ajatuksia herättävä, kiehtova lukuelämys, joka kiristää sivu sivulta tahtia.Naomi pidättäytyi kohteliaisuudesta sanomasta, ettei hän todellakaan ymmärtänyt, miltä heistä tuntui, hänellä ei ollut siitä pienintäkään käsitystä, eikä kellään muullakaan. Hänen olisi pitänyt kuvitella pahin asia maailmassa ja sitten kertoa se miljardilla. Eikä sekään olisi riittänyt läheskään.
***


Kirjan ovat lukeneet ainakin Leena Lumi ja Mummo matkalla.4 kommenttia:

 1. James osaa paitsi dekkarikerronnan myös herättää sen lomaan ujutettuine aiheineen runsaasti pohdintoja.
  Hiuksia nostattava trilleri! Mainostaa kustantaja. Jäinkin pitkään aprikoimaan: olevaista, tulevaista & Quo vadis???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se juuri onkin hyvän dekkarin merkki; herätellään ajattelemaan eikä päästetä lukijaa ihan helpolla <3 Quo vadis nimenomaan, hui...

   Poista
 2. Samoilla linjoilla ollaan<3 Peter on hyvin vahvoilla omissa jännitysromaaneissaan ja ilman Roy Gracea:)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, näistä henkilöistäkin alkaa löytymään potkua ja juonenkuljetuksessahan James loistaa :)

   <3

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥