keskiviikkona, helmikuuta 22, 2012

Johanna Sinisalo; Lasisilmä

 

Taru tahtoo toimittajaksi, koska toimittaja etsii totuutta ja kertoo siitä tinkimättömästi. Hän löytääkin tiensä mediamaailmaan – mutta tajuntateollisuuden lokeroon, jossa totuus ei ole pelkästään suhteellista vaan kokonaan keksittyä. Hänestä tulee Lähiö-nimisen saippuaoopperan kirjoitustiimin jäsen.

Taru astuu lumemaailmaan, jossa vallitsevat raadolliset arjen pelisäännöt, mutta jossa tuotetaan miljoonan ihmisen kollektiivista päiväunta. Onko tv-ruutu ikkuna toiseen maailmaan vai ehkä peili? Tarkkaileeko lasisilmä sittenkin meitä olohuoneidemme nurkasta niin kuin George Orwell ennakoi?

Lasisilmä on säälimätön psykologinen trilleri, joka kuvaa tiiviin, luovan työyhteisön dynamiikkaa ja Tarun luisumista maailmaan, jossa fiktion ja faktan rajat sekoittuvat ja ennustukset alkavat toteuttaa itseään.

Lasisilmän maailmassa Taru oppii, että kaikilla ihmissuhteilla on kätketty tarkoitus, eikä mikään välttämättä ole sitä, miltä näyttää. Kun Tarun pikkusisko Aija tunkeutuu Tarun uuteen elämään, tapahtumat saavat ratkaisevan sysäyksen, eikä paluuta enää ole.

Johanna Sinisalon teokset koukuttavat lukijansa hetkessä. Ne avaavat lukijalle ovia uusiin maailmoihin, tarkkailevat elämää oudoista kulmista, luovat jännitystä ja kirvoittavat naurua, mutta aina ne ovat myös kirpeää ja ennakkoluulotonta yhteiskunta-analyysia ja -kritiikkiä. Lasisilmä ei ole poikkeus tästä säännöstä.

***

Ja taas täällä syytellään olosuhteita; meidän perheessä sairastetaan tasaiseen tahtiin marraskuusta maaliskuuhun (joka on kohta... siis valoa tunnelin päässä). Silloin kun kirjan luin, ei tauti vielä ollut näyttänyt todellisia kasvojaan, mutta nyt ei paljoa päässä rään lisäksi liiku. Pahoittelen siis ala-arvoista tekstiä.

Toisaalta kaikki olellinen kirjasta lukikin tuossa alussa, siihen en lisäisi muuta kuin, että teos oli aivan todella, todella otteessa pitävä, viisas ja hauskakin. Ja toisaalta taas, kun tarinassa päästiin kunnolla alkuun, niin mukaan tuli myös kauhun elementtejä. Itse olen lukenut osan taitavan Sinisalon kirjoista, tässä juoni vaikutti takakannen perusteella vähän tökeröltä MUTTA olikin kaikkea muuta.

Hieno teos, ei enää mikään uutuus, joten suosittelen kyllä lämpimästi tämän kirjastosta mukaan noukkimaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥