tiistaina, huhtikuuta 14, 2015

Sadie Jones; Ehkä rakkaus oli totta

Fallout 2014, suom.Marianna Kurtto ja Otava 2015, 427s. (ennakkokappale)

Hän kuvitteli naisen pehmein köysin sidottuna, kuin maalauksen neidon; miten sotilaat kuljettaisivat naisen näkymättömään pelastukseen. Niin suuri avuttomuus vaikutti Ninasta ihanalta: että joku auttaa ylös ja pelastaa.


Sadie Jonesin teos, Ehkä rakkaus oli totta tuli minulle pyytämättä, kiitos Otavan ihanan Tarjan, joka aavisteli, että kirja saattaisi olla minun(kin) makuuni. Teoksen lukemisesta on vierähtänyt tovi, mutta saatan edelleen palata muistoissani kirjan päähenkilöiden seuraan. Hauraan vihreään tunnelmaan, keväiseen, kepeään, ja silti niin surumieliseen.

Ehkä rakkaus oli totta on kirja teatterista, elämänsä kulta-ajassa hehkuvista nuorista, mutta ennen kaikkea se on romaani rakkauden omituisuudesta. Kipeydestä, jota Jones kuvaa hellän kiusoittelevasti. Sillä juuri tuossa iässä (puhuu mummo -78) kaikki on niin avointa, valtavaa, ehdotonta (kunnes elämä opettaa).

Ja opettaahan se jo tässä tarinassa, itse asiassa kirjan pahan pojan/sankarin Luken koko elämä on ollut ailahtelevaista. Jo lapsesta saakka hän on viettänyt vapaat hetkensä mielisairaalassa asuvan äitinsä luona. Lapsen huoli äidistä, halu auttaa vaikkapa pakenemalla yhdessä taidenäyttelyyn, esittelee meille herkän puolen Lukesta. Hänestä kasvaa, luonnollisesti, komea nuori mies, joka saa seksiä, muttei rakkautta, työtä, muttei pääse toteuttamaan lahjojaan näytelmäkirjailijana. Kunnes tapaa eräänä sateisena iltana Leighin ja Paulin.

Nämä kaksi eivät ole pariskunta, vielä, sellainen heistä kyllä myöhemmin muodostuu, vaikka Luke onkin Leighin intohimojen kohde. Lapsekkaan innokas, täysin vastustamaton Luke. Persoonallisen kaunis Leigh puolestaan päätyy näyttämömestariksi, vaikka vihaakin itse näyttelemistä, siinä missä myös kaikenlaista naisten alistamista. Paul jää henkilöhahmona vähiten mielenkiintoiseksi, ehkä juuri piilevän insinööri-identiteettinsä takia, vaikka nuori mies teatterituottaja pyrkii olemaan. Paul on Leighille turvallinen valinta, ikään kuin suojamuurina Luken vetovoimaa ja saavuttamattomuutta vastaan.

Maaliskuu. Huhtikuu. Toukokuu. Kesäkuu. Heinäkuu. Kesäpäivät olivat pitkiä ja hienovireisesti tasapainotettuja, ikään kuin onni olisi ollut niin vahvaa ettei se olisi voinut heitä hylätä. Mutta onnea ehkä myös terävöitti tutkimaton aavistus jostakin piilotetusta: heidän pitkäaikaisemman elämänsä pysyvämmistä haavoista, jotka odottivat kätköissään.

Sitten tarinaan kuuluu vielä Nina. Hän on vaikean äitisuhteensa haurastuttama, hento näyttelijäprinsessa, joka vain odottaa pelastajaa. Nina päätyy avioon täysin vääränlaisen miehen kanssa, äitiänsä miellyttääkseen ja uraansa edistääkseen tietysti, vaikka Ninan levoton sydän kieppuu toisaalle...

Sadie Jonesin romaani on nauttinut välittömästi ilmestymisensä jälkeen suurta blogisuitsutusta. Jokainen tuntuu rakastuneen tähän kirjaan. Ja arvatkaa mitä! Niin tein minäkin!

Jos tahdotte juopua nuoruuden ja rakkauden huumasta, antakaa tämän myötä mennä.


"Ole varovainen. Ole ovela. Älä anna minkään saada sinua surulliseksi. En minä oikeasti mene pois. Kirjoitan sinulle."


9 kommenttia:

 1. Tämä kyllä vei mukanaan ja henkilöhahmot jäivät mieleen pitkäksi aikaa kirjan kansien sulkeuduttuakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Sadie osaa tehdä ikimuistoisia henkilöhahmoja, joita tulee myöhemmin ihan ikävä :)

   Poista
 2. Annika, tämä vain on niin hot! Katja vakuutti minut, että pidän tästä ja hän oli oikeassa. Kirja lähti tänään Bessulle lainaan ja varoitin, että aloittaa vasta pe iltana, sillä minulla meni vahingossa aamuneljään.

  <3

  VastaaPoista
 3. Minä en ole vieläkään lukenut tätä. Kyllä luen pian, kiitos näiden ihanien inspiroivien bloggauksien. <3

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut tästä kirjasta kaikki postaukset, jotka vaan olen huomannut. Onhan Jones lempikirjailijani, jota olen fanittanut vuodesta 2008. Joka tapauksessa asiani oli se, että sinä tavoitat kirjoituksessasi jotakin ihan täysin olennaisinta tästä teoksesta.

  Nuoret, jotka hehkuvat elämänsä kulta-ajassa. Todellakin todellakin todellakin.

  Nyökyttelen täällä sanoillesi. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omppu, voi että kommenttisi lämmitti mieltä. Olen ihan sanaton. Kiitos <3

   Poista
 5. Oi että, sait myytyä tämän kirjan minulle postauksellasi. Olen pyöritellyt tätä käsissäni kirjastossa, ja ehkä seuraavalla kerralla lainaan sen ihan oikeasti. Kaipaan kunnon romanttista lukemista kesään :)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥