lauantaina, helmikuuta 03, 2018

Clare Mackintosh; Minä näen sinut

I See You 2016, suom. Päivi Pouttu-Deliére ja Gummerus 2018, 413s.
Kaikkialla on silmiä. Ne katsovat minua. Seuraavat minua. Ne tietävät työmatkani jokaisen vaiheen. Juna pysähtyy, ja yritän nousta pois, mutta joku työntyy minua vasten ja painaa minut junavaunun seinää vasten.


Kulkea joka päivä samaa reittiä paikallisjunasta toiseen, metrosta seuraavaan. Katsoa saaliseläimen silmin ympärilleen vaivihkaa, sydän säikähdyksestä hakaten. Tuijottaako tuo mies hiukan liian pitkään? Onko hänen olemuksensa röyhkeän flirttaileva vai pelkästään maanantai-aamun turhauttama? Entä tuo harmaatukkainen tuolla, hän ei ole kääntänyt koko matkan aikana katsettaan sivuun, ja nyt hän nousee jäädäkseen pois samalla pysäkillä kuin minä. Nuo askeleet, normaalin, junasta toiseen kiiruhtavan työläisenkö, vai yrittääkö hän saavuttaa minua, on jo saavuttamassa, sillä en voi olla juoksematta...

Annoin sinun mennä näytti lapsensa menettäneen äidin hädän. Minä näen sinut tuo pelon vielä lähemmäksi.


"Työmatkalaiset ovat niin tyhmiä. He tulevat vastaan päivittäin eivätkä ymmärrä mitään tästä maailmasta. He kuuntelevat iPodejaan, tuijottavat puhelimensa ruutua tai lukevat lehtiä. He kulkevat joka päivä samaa reittiä, istuvat samalla istuimella ja seisovat asemalaiturilla samassa kohdassa."

"Ihmiset ovat menossa töihin", sanon. Kun lontoolainen, työstä kotiin palaava perheenäiti Zoe Walker selailee hajamielisesti paikallisjulkaisua, hänen silmänsä pysähtyvät erääseen seuralaispalvelu-mainokseen. Seuraavaksi pysähtyy Zoen sydän. Kuvahan esittää häntä itseään! Joku on ottanut Zoesta kuvan ja laittanut sen seksiseuraa hakevien joukkoon. Kuka? Siinä samassa naisen maailma nyrjähtää sijoiltaan. Kanssamatkustajiin ei voi enää luottaa, mutta voiko keneenkään muuhunkaan? Sillä Zoe löytää vanhemmista vastaavista lehti-ilmoituksista jopa sittemmin murhattujen naisten kuvia...


Brittiläinen, poliisinakin toiminut kirjailija Clare Mackintosh on nyt kuuma nimi maailmalla. Enkä suoraan sanottuna lainkaan ihmettele hänen suosiotaan. Kirjailijalla on kyky loihtia tavallisten ihmisten elämiin pelko alkaen hämmennyksestä, kiristäen sitten otettaan siihen pisteeseen, että päähenkilön ohessa kauhuun on tukehtua myös lukija. Minä näen sinut on vainoharhoja lietsova, erittäin uskottava ja hyytävä kirja. Aivan mahdottoman hyvä!Ehkä kyse ei ole Siitä Oikeasta, ehkä haluat jotakin lyhytkestoisempaa.
Herkullisempaa. Jotakin, joka saa verenkiertosi ja pulssisi kiihtymään.
Lyhyen suhteen.
Yhdenillan jutun.
Takaa-ajon.


10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Mackintosh piti pintansa metroissakin eli sujuva kirjoittaja, vahva pelkojen herättäjä.

   <3

   Poista
  2. Kyllä, kirjailija on kammottavan hyvä! Ja pian saamme lisää...

   <3

   Poista
 2. Tämä on kirjaston varauslistalla ja piakkoin tulossa lukuun :)
  Eka kirja oli niin hyvä, että nyt on odotukset korkealla.

  VastaaPoista
 3. En ole lukenut vielä kumpaakaan Mackintoshia, mutta nämä kyllä kiinnostavat! Psykologiset trillerit ovat ihania. Minulle posti toi juuri tänään Elisabeth Norebäckin Sano että olet minun. Tuskin maltan odottaa, että pääsen lukemaan sitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se Norebäck on loistava, mutta uskon että näihin kahteen tulet ihastumaan täysillä :) Suosittelen!

   Poista
 4. Annoin sinun mennä oli niin vaikuttava, että kun ruotsinnos Jag ser dig tuli syksyllä kirjastoon, en jäänyt odottamaan suomennosta.
  Luin siis ensimmäisen ruotsinkielisen kirjan kymmeniin vuosiin. Loppuun asti.
  Enkä enää istu työmatkoilla samalla paikalla metrossa tai bussissa...

  VastaaPoista
 5. Ei vaan lähde millään käyntiin tämä kirja... iso pettymys verrattuna edelliseen.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥