perjantaina, tammikuuta 26, 2018

Lina Bengtsdotter; Annabelle


Annabelle 2017, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom ja Otava 2018, 365s. (ennakkokappale)Annabelle, mitä sinulle on tapahtunut? hän kuiskasi. Missä sinä olet? Jos minä olisin seitsemäntoista ja juovuksissa, Charlie ajatteli, minne menisin? Hän yritti muistella, millaista oli olla nuori, yritti palauttaa mieleen, miltä tuntui olla humalassa ja poissa tolaltaan. Se ei ollut vaikeaa.Pieni, sisäänpäin kääntynyt kaupunki, kadonnut teinityttö. Mätää tihkuvat salaisuudet. Omaperäistä dekkarimateriaalia suoraan ruotsista? Ja silti, kukaan meistä ei ole identtinen toisen ihmisen kanssa - eikö sama päde kirjoihin? Jokaisella kirjailijalla on oma tarinankertojan äänensä, tapa kietoa lukija pikkusormensa ympärille. Annetaan näiden äänien kaikua, annetaan mahdollisuus uusille dekkaristeille! Annabelle kunnioittaa kuuliaisesti klassisia jännäriperinteitä, ja sen realismi pelottaa.

Tällaistahan tapahtuu joka päivä. Teinejä katoaa. Ja mitä pidempään he kateissa pysyvät, sitä todennäköisimmin jotakin pahaa on tapahtunut.


Anders alkoi selostaa, mitä oli ehtinyt lukea Gullspångista netistä. Pieni tehdaspaikkakunta, kuusituhatta asukasta, maan nuorimmat äidit, huono hammasterveys, korkea työttömyys. Selvästikin hemmetin mukava paikka, Anders totesi.
"Olet niin tyypillinen tukholmalainen", Charlie sanoi. "Suhtaudut alentuvasti ja ivallisesti kaikkeen, mikä on kantakaupungin rajojen ulkopuolella."


Pikkupaikkakunnalla teini-ikäni eläneenä pystyin helposti astumaan alkoholisoituneen naispoliisi Charlie Lagerin saappaisiin. Hänen, joka lähetetään krapulapöhnäisenä Tukholmasta pelottavan tutulle paikkakunnalle. Onhan Charlie elänyt risaisen lapsuutensa Gullspångissa. Tuttuja ovat nämä niityt ja pientareet, tuttu erityisesti eräs nuorison suosima autiotalo... Meno siellä vastasi silloin ja vastaa edelleen Charlien edesmennen hippiäidin ränsistynyttä kotia. Sen sijaan Charlien työpari saa nielaista kerran jos toisenkin itselleen täysin uudenlaisessa ympäristössä.

Menneisyys lyö kättä nykyisyyden kanssa, rumat luurangot nousevat haudoistaan kun kyläyhteisön on näytettävä todelliset kasvonsa. Missä olet, Annabelle?


Lina Bengtsdotterin esikoisteos on varmaotteinen, hyvin elävän tuntuinen romaani nuorison pahoinvoinnista, valheista ja rakkauden kaipuusta. Ennen muuta Annabelle kietoo lukijan lumoavaan verkkoonsa, kuten tuo kaunis teinityttö itse. Uskoisinpa, että tästä kirjailijasta kuulemme pian lisää."Tavallaan mä melkeen toivon, että olisin se", Sara sanoi ja pani kätensä auton ovenkahvalle.
"Kuka?"
"Annabelle."
"Miksi?" Charlie katsoi tyttöä kiinteästi.
"Koska se ei ole täällä. Missä ikinä se onkin, se on päässyt pois täältä."***Kirjan on lukenut ainakin Leena Lumi.
6 kommenttia:

 1. Arvaa mitä: Meilläkin oli se autiotalo...Ja varmaan siksi vieläkin se Dingon biisi kolahtaa, vaikka Levoton tuhkimo onkin enemmän minua.

  Kaikkea ei voi ikinä kertoa:)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa meilläkin oli vastaava paikka... Tästä tuli hienosti teiniajat mieleen. Ja jotkut luurangot pysykööt kaapeissaan ;)

   <3

   Poista
 2. Luin myös tämän, toimiva teos! Pidin siitä, ettei ollut kärjistyksiä ja väkivaltamässäystä, vaan kuten sanot, realistista kerrontaa. Jännitti silti hurjasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arja, juurikin tuo realismisuus teki tarinasta niin jännän! Ihanaa että sinäkin päädyit samaan pikkukaupunkiin :) <3

   Poista
 3. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Tämä kirja on juuri arvonnassa Kirja vieköön -blogissa (parin muun ohella), pitänee osallistua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osallistu, ja jos ei arpaonni suosi, vinkkaa minulle ;) Tämä joutaa kiertoon :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥