lauantaina, tammikuuta 09, 2010

Mons Kallentoft; Sydäntalven uhri

On kylmin helmikuu miesmuistiin. Erään aivan erityisen kylmän yön varhaisina aamutunteina keskeltä metsää, tammen oksalta roikkumasta, löytyy poikkeuksellisen lihavan miehen alaston, raa'asti pahoinpidelty ruumis. Nuori ylikonstaapeli Malin Fors ja hänen kollegansa Linköpingin poliisin väkivaltaosastolla saavat huomata, että talvi on muuttunut vielä astetta hyytävämmäksi. Kuka mies on? Kuka hänet on pahoinpidellyt ja hirttänyt - ja polttanut lähes tunnistamattomaksi? Voiko kyseessä olla rituaalimurha? Tappajan jahti alkaa.Sydäntalven uhri on kolmiosaisen Malin Fors -trilogian avaus. Fors on 33-vuotias, nuori ja nykyaikainen nainen, kunnianhimoinen ja henkilökohtaisten tragedioiden riivaama. Yksinhuoltajan ja kovapintaisen poliisin roolit eivät ole helposti yhteensovitettavissa. Linköpingin kaupunki on yksi Ruotsin teknologian ja lääketieteen keskuksia, mutta se sijaitsee keskellä alavaa maaseutua ja metsiä, joissa aika tuntuu usein pysähtyneen. Tehdaskaupungin murheellisten laitamien tarinat ovat julmia, väkivaltaisia ja surullisia. Mutta vaikka ihmiset voivatkin tehdä toisilleen hirvittäviä asioita, jostain löytyy aina pilkahdus toivoa.

Mons Kallentoft on kirjoittanut useita dekkareita, ja Sydäntalven uhri on hänen ensimmäinen suomennoksensa. Teoksen käännösoikeudet on toistaiseksi myyty Suomen lisäksi Tanskaan, Norjaan, Hollantiin ja Saksaan.

***

Täytyypä jälleen todeta, että kyllä nuo ruotsalaiset osavat dekkareita kirjoittaa. Tämä teos sattui käsiini aivan vahingossa kirjaston pikalainattavien osastolta ja lukuelämys oli nautinnollinen. Kallentoftin tyyli on omalaatuista ja takatekstien mukaan hän "välttää onnistuneesti lajityypin tavalliset kliseet". Yhdyn edelliseen.

Itse tarina on traagisuudessaan kauhistuttava, mutta pitää silti sisällään toivon pilkahduksen. Vaikka arvasin jo hyvissä ajoin murhaajan, se ei haitannut enää kirjan lopulla, kun karu totuus paljastui. Surullista ja opettavaa.

Jännäreiden ystävien kannattaa ehdottomasti kirjaan tutustua, mutta kirjallisen kauneuden puolesta suosittelisin tätä niillekin lukijoille, jotka yleensä eivät dekkareihin koske.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥