perjantaina, maaliskuuta 19, 2010

Nicolas D'Estienne D'Orves; Pahan orvot

Saksa, 1995. Neljä iäkästä miestä löydetään kuolleena eri puolilta maata. Jokaisen vainajan suussa on rikkipurtu syanidikapseli - ja jokaiselta puuttuu oikea käsi. Pariisi, 2005. Nuori, kunnianhimoinen toimittaja Anais saa erikoisen toimeksiannon. Salaperäinen norjalainen miljonääri ja taiteenkeräilijä Vidkun Venner haluaa Anaïsin selvittävän, kuka on lähettänyt hänelle postissa neljä muumioitunutta kättä - ja ennen kaikkea: keille kädet ovat alun perin kuuluneet.

Ei aikaakaan kun Anais yritetään tappaa. Alkaa kuumeinen kujanjuoksu halki Euroopan. Matkan päätepisteessä häämöttää kammottava totuus natsien rodunjalostusleireistä, joilla Hitlerin seuraajat yrittivät keinoja kaihtamatta jalostaa uutta arjalaisten yli-ihmisten rotua. Historiankirjojen mukaan leirit katosivat maan päältä Hitlerin kolmannen valtakunnan mukana. Mikä on siis se salaisuus, jonka puolesta Anäisin tuntemattomat viholliset ovat valmiita surmaamaan kenet tahansa? Pahan orvot on historiallisista faktoista ammentava tiivistahtinen trilleri, joka ei jätä ketään Euroopan lähihistoriasta kiinnostunutta kylmäksi.

***

Täällä ainakin yksi, jonka kirja jätti täysin kylmäksi. Ihan vain mielenkiinnosta päätin blogata keskenjääneestä kirjasta, tavoistani poiketen, ja kysellä samalla, onko kukaan blogiini eksyneistä päässyt tiiliskiven loppuun?

Ok, ehkä tarina olisi voinut toimia puolta lyhyempänä teoksena, mutta itse kyllästyin jo parin sadan sivun paikkeilla. Aihe on sinällään mielenkiintoinen, mutta kirjailijan tyyli jotenkin asiaankuulumattomalla tavalla naiivi. Joku voi pitää, minä en.

Toisaalta, jos en olisi onnistunut ahmimaan kasapäin huomattavasti mielenkiintoisempia kirjoja, olisin saattanut pakottaa itseni lukemaan teoksen loppuun. Täyttä ajanhukkaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥