keskiviikkona, toukokuuta 29, 2013

Gillian Flynn; Kiltti tyttöGone Girl 2012, suom.Terhi Kuusisto ja WSOY 2013, 447s. (ennakkokappale)


"Hän oli oikea unelmatyttö", sanoi Sharonin ääni taustalla. "Kaunis, älykäs, innostava ja hyvin varakas."
"Hän taas oli ihailtu mies..."
"...komea, hauska, fiksu ja filmaattinen."
"Mutta heinäkuun viidentenä heidän täydellinen maailmansa romahti, kun Amy Elliot Dunne katosi heidän viidentenä hääpäivänään."

Poika tapaa tytön, pari menee naimisiin, tyttö katoaa. Siinä yksinkertaistettuna kirjan juoni. Ja oikeastaan, (valitettavasti) tässä kaikki mitä kirjasta kannattaa kertoa. Kilttiin tyttöön tarttuessa lukijalle on parempi mitä vähemmän hän romaanista ennakkoon tietää. Ei muuta kuin kirja käteen ja hyppy kohti tuntematonta. Voin luvata, se kannattaa.

Hän lupasi pitää minusta huolta, mutta minua pelottaa. Minusta tuntuu, että jokin on pielessä, pahasti pielessä, ja menossa pahempaan suuntaan. 

Itse tiesin romaanin raamit ja sen verran, että odotettu teos on/tulee olemaan jonkinasteinen sensaatio. Tieto tuli englanniksi kirjan lukeneilta ystäviltä ( Annami Minna Jaakkola Norkku ), heidän postaustensa perusteella tämä jännärifriikki pysyi tuskin hameessaan. Onpa kirjaa luonnehdittu Financial Timesissa näin jopa: "Lue tämä kirja ja pysy sinkkuna."

Vahdin haukan lailla posteljooniparkaa, ja en voinut olla tanssimatta pientä voitontanssia, kun The Kirja viimein luokseni luukusta luiskahti. Kyse on siis ennakkokappaleesta, mutta kaupoista tätä saa jo ensi viikolla.

Kiltin tytön etusivulla pitäisi olla varoitus sen koukuttavuudesta. Oikeasti, kirja varasti minulta alkuyön tunnit, mikä ei ole ollenkaan hyvä yhtälö tämän hetkisen elämäntilanteeni kanssa; kuopus herättää 5-5.30 (täysin epäinhimillinen ylösnousuaika!). No minä varoitan nyt tässä teitä; romaani on koukuttava sanan varsinaisessa merkityksessä. Siihen jää satimeen kuin pieni eläin, eikä teos päästä otteestaan ennen viimeistä sivua. Jos senkään jälkeen.

Alku saattaa vaikutta melko tavalliselta avioliittotarinalta, mutta vauhti kiihtyy sivumäärän myötä ja on viedä lukijalta kyvyn hengittää. Psykologisesti viiltävän tarkkanäköinen kertomus tämä on, kuitenkin väkivallaton, vaikka tekstiltään paikoin melko roisi. Minusta pelottavinta ei ollut lopultakaan mitä tapahtui, vaan se missä tapahtui - pään sisällä.

Kesälomalukemista metsästäville aivan helmi!

Hetken ahdistaa - kaikki kadonnut ilmestyy ennemmin tai myöhemmin näkyviin...


31 kommenttia:

 1. Haluaa jo tämän... =D Nyt alkoi vähän jännittää, että jos joudunkin pettymään, olenkohan kasannut liian kovat odotukset. Ei, kyllä tämä on hyvä, minä luotan sinuun! =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, kai olet tämän saamassa? Tässä on ronskia huumoria ja sopivan kiero aihe, uskon ainakin, että voisi olla mieleinen. Ja vedän herneen syvälle nenääni jos näin ei käy... No ei :DDD

   Poista
 2. Hui miten sinä vakuutat;) Nyt munkin pitää tämä ehtiä lukea. Jos kirja on todella niin, että sitä ei voi jättää kesken, se on hyvä tai erinomainen.

  Minua kiinnostavat juuri avioliittoromaanit, joten alkukin on minulle luultavasti ihan kultaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, tämä on oikea yöunien ryövääjä - pahin lajissaan ;)

   Sinut tuntien voisin veikata, että tulet tähän ihastumaan. Kiltti tyttö on varsinainen avioliittoromaani, kreisi sellainen.

   Poista
 3. Voi kun ihanaa, että tykkäsit tästä näin paljon ja odotuksesi täytettiin. :) Tuo "Lue tämä kirja ja pysy sinkkuna." on kyllä aika osuvasti sanottu. Ehkä ihan hyvä, että en ollut sinkku kirjan lukiessani, ei ehkä olisi enää kiinnostanut mitkään parisuhdekuviot Kiltin tytön jälkeen. Sen verran karmiva kirja on kyllä kyseessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annami, samat :D Onneksi miekään en ole sinkku. Miten kukaan uskaltaa Kiltin tytön jälkeen enää deittailla? :)

   Kävin nyt lukemassa arviosi ja erityisesti sen kohdan, joka oli kielletty niiltä, jotka eivät vielä olleet teokseen tutustuneet. Allekirjoitan mitä sanoit!

   Poista
  2. Tämän kirjan lopetus oli kyllä... Aion lukea Gillian Flynniä lisää, joten saa nähdä, mitä muiden kirjojen lopetuksista pidän. :)

   Blogissani on sinulle haaste.

   Poista
 4. No niin ja nyt on taas täytettä lukulistalle, onneksi on kesä :D!
  Luen vielä 100 sivua Unien järvi kirjaa ja sitten otan parinsadan sivun kirjan luettavaksi - ja se Mitä jäljelle jää joutuu odottamaan vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi, Unien järvi oli minusta pikkuisen turhan hidastempoinen. Mutta uskomattoman kauniit kannet kirjalla! Varmasti mukavaa lukea sen jälkeen jotain menevää, kuten Mitä jäljelle jää ja tämä :)

   Niinpä, onneksi on kesä :D

   Poista
  2. Joo, mullakin tulee tuossa kirjassa koko ajan mieleen, että 'miks näin paljon sivuja ja näitä kirjeitä tulee jo ihan liikaa' ja jotenki tuntuu et jotai unohtuu vaikka ei varmaan silti ookkaan mitää oleellista :-) Joo, mä odotan että pääsen lukemaan tuota 'Jää hyvästi' tms :)

   Poista
  3. Heidi, kirja on juuri tuollainen kuin kuvailit :-D kiva, että pääset kohta paremman kimppuun!

   Poista
  4. Niin tosiaan, kävin eilen varaamassa kirjastossa jo tämän kirjan ja saan jonottaa, toivottavasti ei kauaa vaikka oonkin vasta 17:sta :-D

   Syksyn WSOY tarjontaa katoin samalla, eikä sieltä nyt vielä mikään osunu silmään :-)

   Poista
 5. Tämä tuli ennakkokappaleena ja ihan sinun ennakkohehkutuksen perusteella päätin lukea :) Yritin aloittaa eilen, mutta päätin siirtää aloituksen virkeämpään olotilaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villasukka, hih, ennakkohehkutus on paheeni :D Välillä käy niin ikävästi, että tulee kasattua korkeat odotukset romaanille, joka sitten osoittautuukin keskinkertainen tai jopa flopiksi. Sellainen ei Kiltti tyttö ole, joten anna mennä vaan!

   Poista
 6. Tämä kuulostaa juuri sellaiselta kirjalta, jota olen viime aikoina kaipaillut luettavaksi. Eli niin koukuttavalta, että on pakko lukea aamuun asti. Ehdottomasti lukulistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuutar, ehdottomasti! :)

   Meille paljon dekkareita lukeville ei välttämättä eräs juonenkäänne suuri yllätys ole, mutta muita herkullisia yllätyksiä tästä löytyi...

   Poista
 7. Olen varannut tämänkin kirjastosta. Arvostelusi jälkeen on vielä kivempi odottaa :)

  VastaaPoista
 8. Voisin kaivata jotain tällaista kesäksi. Pitänee kokeilla! Tätä löytynee varmaan englanniksi täältä..have to see.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi-Maaria, voi olla, että enkuksi vielä parempi :)

   Hei, ei liity tähän, mutta suosituksestasi laitoin Pelon varaukseen!

   Poista
 9. Tämähän vaikuttaa kerrassaan hyvältä. Aion lukea. :)

  VastaaPoista
 10. Ihanaa, että odotuksesi palkittiin :).

  Olen lukenut Kilttiä tyttöä nyt noin sivulle 70, ja vielä se ei ole täysin koukuttanut, mutta viihdyn kirjan parissa. Vähän pelottaa, mitä hyytävää tuleman pitää, olen aika arkajalka ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maria, puolivälin jälkeen vauhti kiihtyy - promise! :D

   Poista
 11. Odotan kovasti, että postimies muistaisi tuoda minullekin yhden tällaisen :) En uskaltanutkaan lukea tekstiäsi kovin tarkkaan, mutta ilmeisesti ennakko-odotukset palkittiin ja hyvä niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus käy niin, että odotukset paisuvat kohtuuttomaksi, ja totuus lässähtää naamalle kuin pannukakku :) Mulle ei ainakaan tämän kanssa näin käynyt, toivottavasti säkin tykkäät!

   Poista
 12. Minulla lojuu tämä kirja enkuksi pöydällä. En ole ehtinyt sitä vielä(kään) lukea, kun väliin puskee koko ajan jotain muuta "kiireellisempää" luettavaa. Mutta hyvä tietää, että on ilmeisesti hametta pyörittävää matskua luvassa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämän seurassa helmat lepattaa :) Kiinnostavasti laadittu psykologinen trilleri - niin, ja nopealukuinen!

   Poista
 13. Piti tulla kirjoittamaan että nyt mäkin, tässä kuussa, sain tämän luettua ja juonta ei viitsi tietenkään paljastaa, mutta muhun ei loppua kohden enää iskenyt kunnolla. Odotin luultavasti paljon enemmän! Mutta lukemisen arvoinen kylläkin, sääli että puolessa välissä suu loksahti auki, muttei enää lopussa.
  ... joten Luptonin Sisar-kirjaa ei kyllä voittanut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi, valitettavasti näin: ei ole Sisaren voittanutta :) Mutta jospa Luptonin kolmas taas räjäyttäisin tajunnan!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥