perjantaina, kesäkuuta 04, 2010

Harlan Coben; Tiukassa otteessa

Kuusitoistavuotias Adam on Bayen perheen vanhin lapsi. Kun yksi pojan ystävistä tekee itsemurhan, Adamin käytös muuttuu huolestuttavaksi. Onko mitään mahdollisuutta selvittää, mitä uhmakkaan ja sulkeutuneen pojan mielessä liikkuu? Lakimiesäiti Tia kuulee vakoiluohjelmasta, joka tallentaa kaiken tietokoneliikenteen. Harkinnan jälkeen se päätetään asentaa Adamin koneeseen, sillä huoli pojan hyvinvoinnista käy kestämättömäksi. Vanhemmat saavat mielenrauhan, koska raporteista ei käy ilmi mitään huolestuttavaa - yhtä outoa viestiä lukuun ottamatta.

Sitten Adam katoaa. Mihin poika on sotkeutunut? Miten tuntemattoman naisen raaka surma naapurustossa liittyy asiaan? Pian esikaupunkialueen rauha rikkoontuu ja monen perheen julkisivun takaa paljastuu salaisuuksien vyyhti.

***

Taattua jännitystä eturivin dekkarikirjailijalta - lupaa takakansi. Cobenin tuotantoon olen aiemminkin tykästynyt, joten kirja oli "turvallinen valinta". Coben kirjoittaa tiivistahtisia jännäreitä, joissa useista eri langanpätkistä punoutuu uskottava (?) juoni. Ehkä näin voi tapahtua - jossain muualla kuin Suomessa.

Toisaalta viihdyttävän puolensa lisäksi teos tarjosi vakavampiakin aiheita. Mihin päättyy vanhempien vastuu ja mistä alkaa nuoren itsenäistyminen? Onko oikein vakoilla nuoren intiimiä nettielämää, jos pelkää hänen olevan vaarassa? Vanhempana olo ei ole ikinä helppoa ja sitä värittävät monet pelot. Tyylin tämä;

"Kaikki oli niin hiton haurasta - siinäpä se. Tietysti ilmiselvä asia, mutta enimmäkseen sen torjuu mielestään, kieltäytyy ajattelemasta kuinka helposti elämä voisi repeytyä hajalle, koska kun sen tunnustaa, menee järjiltään... Sanotaan, että omaisuus omistaa ihmisen. Ei se ole niin. Hänelle rakkaimmat ne hänet omistivat. Kun välittää paljon, on ikuisesti panttivanki." (s.136)

Pidin ja suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥