keskiviikkona, kesäkuuta 23, 2010

Heli Laaksonen; Pursu

Suosikkirunoilijan riemastuttavat tarinat näyttävät, miten paljon elämyksiä jokapäiväinen arki tarjoaa

”Olektee ikä esimerkiks nähny klasikaton pääl seisova pulu alhaalt päi: kui kauni ruusunpunase jalanpohja hänel o!”

Lounaissuomen murteella kirjoittava sanamaija tarjoaa tuoreita näkökulmia arkeen ja osaa yllättää kerran toisensa jälkeen: ”Ole hyvä, sanos kaupan kassaki mul, ko anno rahast takasi. Ajatelkka, et kiäles on tommone ilmasu. Käsketä mont kertta päiväs olema hyvä.”

Heli Laaksonen tunnetaan lounaismurteen osaajana. Kirjan hauskat ja viisaat jutut ovat ilmestyneet aiemmin pääasiassa Turun Sanomissa ja Kotiliedessä. Mukana on myös Kiakaus-seinäkalentereissa julkaistuja runoja.

***

Ihana kirja, aivan loistavaa kesälukemista puistoihin tai rannoille (Minä tosin luin tämän tylsästi kotisohvalla)! Tuo takateksti olikin aika kattava esitys tästä suloisesta teoksesta. Minulle kirja antoi mukavaa vastapainoa dekkarimaailmaan, se herätti ajatuksia, toi esiin pieniä iloja ja monia hymyjä. Suosittelen lämmöllä!

Tässä pieni maistiainen;

"Virtualimailman virtualikoneitte ajatusmailma o ääri ja laitoi vail mut kolkko. Hajin erilaisist suame murtteist tiatto hakukone avul. Hakusanaks laitoin Iitin murreryhmä. Kone muutaman sivun aihest löysiki, mut epäili, et mu hakusanassan o joku virhe ja ehrot oma-alotteisest: Tarkoititko Iitin murharyhmä?

3 kommenttia:

 1. Kauan elää iloinen mieli, sanoo sananparsi. Heli Laaksosella on kyky kirjoittaa iloisesti runojaan, eivätkä ne silti ole tyhjänpäiväistä nauramista. Hänen runonsa kelpaisivat vitamiinien ohella piristyspillereiksi. Hyvää juhannusta Sinulle, jos satut vielä lukemaan blogiasi. Jos et, niin muuten vain hyvää kesää!

  VastaaPoista
 2. Lailaluu, täytyypä tosiaan tutustua Laaksosen runoihin. Ensin epäröin tarttua tähän kirjaan murteen takia. Itse olen itäsuomalanen, ja murre hidasti alkuun lukutahtia, mutta kun vauhtiin pääsi, meinasi "puhetyyli" jopa tarttua!

  Kiitos samoin, hyvää kesää Sinullekin!

  VastaaPoista
 3. L. ja R. Olette oikeassa. Pursu kolahti nimimerkkiin: "Länsi-Suomalainen epäilijä. Jopa 'naurelin' itsekseni. Heli on niin vahvasti poterossaan ja samalla pursuu avoimessa maastossa. Kuten esim. .."puhun itseni pussiin ennenkuin pääsen edes asiaan".
  Antaa arvostelijoilleen takaisin, pohtii, prohtaa on uneton..tulittaa sanoilla..
  Sivu 82 'makkarakastike' ..salasanoma pistä Nimimerki liikkeel. Ettekö hoksaa !!: Makka - Rakas - Tike .tiistai-keskviik. illal mnää kyl tlee taas!
  Sit se sitikkatervehdys ... ne sormet merkittee sitikan V-muotossi alikessumerkkejä !!
  Mersutervehdyksenki Nimimerkki vois selvittää mut se hipoo lakie ja julkastavien tekstien rajoja. Nii se saa jääd toistaseks. Sen verra sanon et se tehdä nuaremma Mersu ja VeteraaniMersu kohdates ja pääs kuulu sillo ol alkuperäne must Mersu-käpsä. :( = vakavio

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥