keskiviikkona, kesäkuuta 09, 2010

Anna Jansson; Hylynryöstäjä

Agatha Christietä gotlantilaisittain

Visby, Gotlanti. Kajsarnin vankitornin vanha puuportti sulkeutuu. Pimeässä poika tarttuu tyttöä kädestä, ja kostea viileys ympäröi heidät. Tornista poika löytää kartan vuodelta 1816, ja yöllisen seikkailun jälkeen he tekevät salaisen suunnitelman. Vielä joskus he matkaavat autiolle Gotska Sandönille ja kaivavat esiin hylynryöstäjän aarteen.

Kolmenkymmenen vuoden jälkeen heidän odotuksensa näyttäisi päättyvän. Mutta sitten poikasena kartan löytänyt Erik Hansson löydetään autostaan kuolleena. Ei ole itsestään selvää, liittyykö tähän rikos, mutta kärsimys ja menetetty elämä herättävät lähipiirissä kostoajatuksia.

Läheisellä Gotska Sandönin saarella piilottelee Maria Wern. Hänen on määrä todistaa tärkeässä oikeudenkäynnissä, minkä vuoksi hänen henkeään on uhattu. Samaiselle saarelle matkustaa kuntoutukseen seitsemän kansankodin kolhimaa naista. Myrsky katkaisee sähköt ja yhteydet ulkomaailmaan. Naisia aletaan murhata yksi kerrallaan. Liittyvätkö murhat Erikin kuolemaan ja legendaan hylynryöstäjän aarteesta? Ja ennen kaikkea: moniko selviää saarelta hengissä?

***

Aah, mahtava jännäri! Pitkästä aikaa oli ilo lukea kunnon koukuttavaa tekstiä! Psykologiset jännärit ovat minulle ne "omin" juttu. Olen aiemminkin lukenut miltei kaikki osat Maria Wern-sarjasta, mutta vasta tämän myötä minusta tuli fani. Takateksteissä luvataankin, että "Jansson vie sarjaa aiempaa trillerimäisempään suuntaan". Hyvä niin.

Teoksessa on herkulliset ainekset; seitsemän naista jumissa armottomissa olosuhteissa saarella, ja yksi heistä on murhaaja. Asetelmasta tulee tietysti mieleen Christien "Kymmenen pientä neekeripoikaa", eikä kirja jää tämän klassikon jalkoihin. Romaania oli luettava ahmimalla ja sivujuonena kulkeva rakkaustarina antoi juoneen mukavaa potkua. Lisää näitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥