maanantaina, toukokuuta 02, 2011

Karolina Ramqvist; Tyttöystävä


Eräänä aamuna Karinin poikaystävä John katoaa uusissa verkkareissaan lenkkipolulle. "Nähdään pian", hän oli sanonut lähtiessään ja antanut kännykän, johon hän lupasi viestitellä. Mutta viestejä ei kuulu. Hän on usein poissa monta päivää, eikä Karinilla ole mitään aavistusta, mitä John tekee työkseen. Toki Karin tietää, että hänen poikaystävänsä on rikollinen ja että heidän luksushuvilansa on maksettu "verirahoilla", kuten Karinin äiti hänelle kerran ilmoitti. Äiti ja siskot eivät hyväksy Karinin elämäntyyliä, vaikka se on juuri sellaista elämää, josta hän oli aina unelmoinut. Karin liikkuu vain toisten "tyttöystävien" kanssa, eikä heillä ole paljon yhteistä keskusteltavaa.

Miksi hän on halunnut miehen, joka elättää itsensä väkivallalla ja rikoksilla? Minkä hinnan hän joutuu maksamaan elämästään? Millaista tavallinen elämä olisi voinut olla?

***

Todella mielenkiintoinen kirja! Teos on luokiteltu kirjaston mukaan jännäreihin, mutta minusta tämä menee enemmänkin kaunokirjallisuuden puolelle. Teksti keskittyy Karinin mietteihin elämäntyylistään samalla kun hän odottelee miestään palaavaksi reissusta, josta ei edes tahdo tietää enempää. Toisaalta "provosoivan pinnallista" Karinia tyydyttää rikas elämä maskuliinisen miehen kanssa. On upea koti, ihania vaatteita, kauneutta, rahaa kuin roskaa. Toisaalta Karin pohtii asioita moraaliselta kannalta, sitä millaista on elää verirahoilla.

Pohdinta on kiinnostavaa, koska tosiasiahan on, että rikollisporukoissa pyörii mukana aina kauniita naisia. Mikä heissä on "vikana"? Karinin mukaan on kahdenlaisia naisia, heitä, jotka myöntävät tahtovansa seurustella rikolllisten kanssa, ja heitä, jotka tahtoisivat, mutta eivät asiaa myönnä. Karinin pohdinnat menevät myös pidemmälle ihmissuhteiden kiemuroihin. Ei ole kovin nykyaikaista myöntää, että tahtoo (rikkaan )miehen, joka sekä suojelee että elättää.

Ehkä teosta voisi kuvailla jonkinlaiseksi kasvukertomukseksi, vaikka loppu jääkin avoimeksi. Itse tykästyin kovasti, vaikka Karinin ajatusten kulku melko yliampuvaa olikin. Kirjailijan pointti lienee juuri herätellä ajatuksia nostamalla esiin itse ilmiö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥