tiistaina, toukokuuta 10, 2011

Kim Smågen; Elävänä haudatut

(en löytänyt kuvaa, sorry)


Poliisi tekee Trondheimin satamassa järkyttävän löydön: roskasäiliössä makaa kolme huumattua naista jätteisiin hautautuneina. Yksi heistä jää henkiin, mutta pakenee pian sairaalasta takaa- ajajiaan peläten. Kielitaidottomana, rahattomana ja heikkokuntoisena hän harhailee vieraassa kaupungissa ajautuen mitä hurjimpiin tilanteisiin.

Samaan aikaan poliisi selvittelee vaivalloisesti naisten henkilöllisyyttä. Naiset osoittautuvat venäläisiksi ja vähitellen kuvio kirkastuu: seksiorjien salakuljetus oli loppuvaiheessa epäonnistunut. Mutta kuka heitä kuljetti ja mihin? Ja missä on "Varpunen", ainoa henkiinjäänyt?

Moneen kertaan palkittu Kim Småge kuuluu norjalaisten naisdekkaristien kärkikaartiin Karin Fossumin, Anne Holtin ja Unni Lindellin ohella. Jo esikoisromaanillaan Nattdykk hän voitti v. 1983 Riverton-palkinnon. (Yösukellus, Tammi 1984.) Rikosromaanien lisäksi hän on julkaissut myös romaaneja ja nuortenkirjoja. Smågen tyyli on vauhdikasta ja rehevää, hallitun aggressiivista. Hänen kirjoissaan on huumorilla höystettyä feminismiä ja terävää yhteiskuntakritiikkiä. Småge on aina pienten ja heikkojen puolella kyynisiä vallanpitäjiä vastaan.

***

Uuh, tästä teoksesta en keksi oikein mitään positiivista sanottavaa. Odottelen kirjastosta muutamaa varausta, ja kirjan lainasin välipalaluettavaksi. En tykännyt kirjailijan ylisarkastisesta tyylistä, vaikka aihe - ihmiskauppa - aina tärkeä onkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥