tiistaina, toukokuuta 10, 2011

Joel Haahtela; Katoamispiste


Monikerroksinen romaani miehestä, jonka etsintöjen kohteeksi nousee kirjailija Raija Siekkinen
 
Sattuman kaupalla mieslääkäri törmää kadulla ranskalaiseen Magda Roux’hun, joka on tullut Suomeen etsimään kadonnutta miestään. Naisella on johtolanka: Raija Siekkisen kirjoittaman teoksen ranskalainen laitos. Mies muistaa lukeneensa Siekkistä, pitäneensä kirjasta, ja päättää auttaa.
Seuraavana päivänä Magda katoaa hotellistaan varoittamatta.

Jokin yhtälössä jää vaivaamaan miestä. Mitä hän lopulta tietää tapaamastaan naisesta, tämän etsimästä miehestä, Raija Siekkisestä? Hän haluaa tietää enemmän.

"Odotin kunnes porraskäytävän valot sammuivat, hengitin hiljaa ja näin mielessäni kuinka ovi avautui, nyt Raija ilmestyi oviaukkoon, hänen kädessään oli matkalaukku. Hän oli lähdössä taas."

Katoamispiste on Joel Haahtelan (s. 1972) seitsemäs romaani. Faktaa ja fiktiota yhdistellen se puhaltaa henkiin Raija Siekkisen (1953–2004) maiseman – samalla se on kunnianosoitus hienolle novellistille, joka oli yksityisten maailmojen armoitettu kuvaaja.

***

Kaunis, runollisesti kirjoitettu teos, joka oli niin hieno, etten ole varma ymmärsinkö siitä kaikkea.

Haahtela onnistuu hyvinkin pienin keinoin herättämään lukijan mielenkiinnon ja luomaan arkeen mystiikan varjon. Kirjassa on pysähtynyt ja taianomainen tunnelma. Mukava lukukokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥