maanantaina, maaliskuuta 30, 2015

Gillian Anderson; Liekkien näkijät

A vision ofi Fire 2014, suom. Einari Aaltonen ja Like 2015, 330s. (ennakkokappale)

Onkohan elämän perimmäinen paradoksi, hän aprikoi, se että maailmankaikkeus muuttuu iän myötä sumeammaksi?


Salattujen Kansioiden Gillian Andersonin esikoiskirjan löytäminen Liken kuvastosta aiheutti kieltämättä sydämentykytyksiä. X-Files on hieno sarja, joka tietojeni mukaan on saamassa jatkoa. Jee. Andersonin ja Jeff Rovinin yhteistyöllä toteutettu romaani huokuu samaa, uhkaavan mystistä henkeä, johon tv-sarja meidät totutti. Toiset suhtautuvat Gillianin kirjallisiin kykyihin skeptisesti, mutta alkukankeuden jälkeen Liekkien näkijät kietoi ainakin minut pauloihinsa,

Teoksen juoni on täyttä rautaa. Kirjan päähenkilö, lastenpsykiatri Caitlin O'Hara ryhtyy tutkimaan traumatisoituneita nuoria, jotka käyttäytyvät saman, kammottavan kaavan mukaisesti. Nuoret kärsivät kohtauksista, joissa joku ikään kuin astuu heidät ruumiiseensa. Kuka? Tai paremminkin mikä? Haparoivat jäljet johtavat muinaishistorialliseen kansaan, tapahtumaan, jossa sielut jäivät vangeiksi tulen ja veden valtaan.

Ja samanaikaisesti maailmalla kuohuu. Ydinsodan uhka lepää yliluonnollisten tapahtumien yllä, levittäen pelkoa... Kuten myös jotain muuta. Totuus on tuolla jossain.


Miten, miten, miten, Caitlin mietti, miten kukaan voi katsoa näitä ja tuntea silti houkutusta toistaa historiaa? Ne eivät olleet ainoastaan kuvia ydinpommeista. Ne olivat kuvia kaikkien sotien kaikkina aikoina aiheuttamasta käsittämättömästä, loputtomasta kärsimyksestä ja kauhusta. Ne tuntuivat vihjaavan, että seuraava suuri maailmanpalo olisi moninkertaisesti pahempi. Silti me olemme jälleen syöksymässä kohti uutta tuhoa.

Että semmoinen paketti. Mieluusti laittaisin teidät tirkistelemään tarkemmin sivujen väliin, mutta en voi paljastaa liikaa. En oikeastaan tämän enempää. Jostain käsittämättömästä syystä Liekkien näkijät hiipi alitajuntaani, sai minut näkemään jopa unia kertomuksesta. Ennenkuulumatonta.

Jos siis lievä kielellinen kömpelyys ei häiritse lukunautintoasi, suosittelen hyppäämään Gillianin kyytiin. Tarinalle on tulossa ilmeisesti myös jatkoa. 

Toisaalla teoksesta on postannut ainakin Sivumerkintöjä.10 kommenttia:

 1. Ohhoh, Gillian on alkanut kirjailijaksi, mielenkiintoista. Ihailen häntä suuresti näyttelijänä. Jos tarina tosiaan on vetävä niin ei pieni kömpelyys haittaa, voisi vaikka siis lukea. =D Terkkuja ja kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irene, Gillian on todella kaunis ja upea näyttelijä - eikä huono kirjailijanakaan ;) Juoni osoittautui sen verran mielenkiintoiseksi, että lukaise ihmeessä. Auringonpaistetta tiellesi! <3

   Poista
 2. Gillian on kyllä upea luonnenäyttelijä ja hän ei kaihda esittää rumia ja kammottavia hahmoja. Maailmalla kohistaan tästä kirjasta, ehkä juuri hänen kuuluisuutensa vuoksi. Kirjasta on tekeillä elokuvakin.
  Mietin vielä lukemista, sillä yritän siis oikeasti vähentää dekkareita. Saas nähdä kun kesä saapuu ja dekkarinälkä yltyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, jännärinälkään tämä on oikea herkkupala. Säästä ihmeessä kesäksi ;)

   Poista
 3. Minä hyppään kyllä pian tämän kyytiin, huippua! Alkoi kuola melkein valua kun luin takakannen. <3 Pusuja sulle, ihana. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, ihana! Odotan mielipidettäsi, kuten aina. Kiss, kiss <3

   Poista
 4. Gillian Anderson oli aivan loistava Salaisissa kansioissa ja olen ihastellut näyttelijän muitakin roolisuoristuksia. Aion ehdottomasti lukea tämän kirjan kun sen käsiini saan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kuulla rosales, veikkaisin, ettet tule teoksen seurassa ainakaan pitkästymään :)

   Poista
 5. X-Files oli ihan huippu ja pidän muutenkin Gillian Andersonista näyttelijänä. Tämä odottaakin jo lukupinossa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, täällä toinen X-files -fani :) Nauti hetkistäsi kirjan parissa!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥