tiistaina, heinäkuuta 12, 2016

Karin Slaughter; Kaunokaiset

Pretty Girls 2015, suom. Pirjo Ruti ja HarperCrime 2016, 463s.

On asioita, joita ei saa koskaan pois mielestä.

Claire on kaunis nainen, joka omistaa niin luksusluokan talon, etten jaksanut uskoa moisia olevan olemassakaan. Upporikkaan aviomiehen, hiukan nörtähtävän Paulin, joka palvoo vaimoaan sivustaseuraajien mielestä ehkä liiankin omistautuneesti. Mutta vuodet ovat vierineet, liitto on kestänyt rakkauden täyteisenä.

Nyt Clairen satumainen elämä on kuitenkin saanut totaalisen käänteen. Paul kuolee eräällä sivukujalla, erään satunnaisen ryöstelijän puukotuksen uhrina vaimonsa käsivarsille. Surunmurtama Claire! Jo toisen kerran hän menettää karmealla tavalla omaisensa, ensin sisko, joka katosi vuosia sitten ja nyt Paul... Jonka tietokoneen nainen tietysti avaa. Eräät kansiot. Ja siinä samalla avautuvat helvetin portit.


"Minulla ei ole lapsia. Minulla ei ole oikeastaan ole ystäviä. Kissakin on kuollut. Minä omistan talon, johon en halua palata. Ginny-mummoa varten on hoivarahasto. Äiti selviää, koska hän selviää aina. Paul oli minun mieheni. Minä en voi vain jättää asiaa sikseen. Minun on saatava tietää. Elämässäni ei ole jäljellä mitään muuta kuin totuuden löytäminen."


Samoihin aikoihin media rummuttaa jälleen kerran yhden nuoren kaunokaisen katoamistapausta - kuusitoistavuotias. Valkoinen. Keskiluokkaa. Hyvin kaunis. Kukaan ei tuntunut olevan yhtä kauhuissaan silloin, kun kadoksissa oli ruma nainen.

Clairen jo parantunut, jäljellä oleva narkkarisisko Lydia, Lydia joka mussuttaa surutta sipsejä ja hoitaa työkseen koirien turkkeja, päättää tehdä tarpeensa Paulin haudalle. Naiset tapaavat vuosien eron jälkeen toisen ollessa housut kintuissa. Mutta nyt he lyöttäytyvät yhteen kaivaakseen esiin Paulin äärimmäiset salaisuudet.


Karin Slaughter. Olet palannut Kaunokaisten myötä jälleen asian ytimeen, sille alueelle, joka on juuri sinulle ominta. Naisten puolustamiseen. Uhrien esiin noustamiseen massan seasta. Brutaaliin tarinaan, jossa lukijakin saa väistellä veitsen iskuja. Tulla tahrituksi, pyyhkiä veriroiskeita vaatteiltaan. Tulla vapautetuksi. Kukaan ei kirjoita kuten sinä, rakas Slaughter, ja Gillian Flynnin sanoihin yhtyen, seuraisin sinua minne tahansa.


... Jos nainen torjuu miehen, nainen menee kotiin itkemään pariksi päivää, mutta jos nainen torjuu miehen, mies voi raiskata ja tappaa hänet.

***

Kirjasta ovat bloganneet ainakin Kirjavaras Rene, Ulla, Mai, Luetut.net, Kirjat kertovat, Kirjakirppu.

 

12 kommenttia:

 1. Slaughter osaa kirjoittaanämä trilleritarinat loistavasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, nimenomaan :) Rakastun kirjailijaan aina uudestaan ja uudestaan...

   Poista
 2. Olen lukenut joskus aiemmin Slaughterin kirjoja ja oli ilo palata hänen pariin. Pidin tarinasta. Toden totta hänessä on jotain samaa kuin Gillian Flynnin kirjoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän ihan hurjasti myös Gillianista, nämä naiset vain osaavat!

   Poista
 3. Onko tämä ihan "irrallinen" tarina vai liittyykö jotenkin Slaughterin aiempiin sarjoihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Elviira, tämä on ihan itsenäinen kirja, joten oiva tapa päästä Slaughterin kyytiin :)

   Poista
 4. En ole lukenut Slaughteria muutamaan vuoteen, mutta hieman tekisi taas mieli...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tämähän on mitä mainioin kirja siihen tarkoitukseen ;)

   Poista
 5. Vaikea kuvitella naisen kirjoittavan näin raakaa tekstiä. Alkoi lupaavasti. Jätin kesken

  VastaaPoista
 6. Vaikea kuvitella naisen kirjoittavan näin raakaa tekstiä. Alkoi lupaavasti, jätin kesken. Siis ei jännittävä vaan yltiöraaka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Slaughterin teokset eivät ole herkimmille, ja ymmärrän täysin jos tämän joku kesken jättää. Lopussa odottaa kuitenkin palkinto :)

   Poista
 7. En ole ennen lukenut Karin Slaughterin kirjoja. Luin tätä puoleenväliin, sitten kiinnostukseni lopahti ja jätin kesken.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥