maanantaina, lokakuuta 23, 2017

Herman Koch: PormestariDe Greppel 2016, suom. Mari Janatuinen ja Siltala 2017, 383s.


Sitä oli vaikea kuvitella, sillä Maarten van Hoogstratenia ei varsinaisesti tunnettu vitsiniekkana, mutta teoriassa se ei ollut täysin mahdotonta. Hän oli nähnyt vaivaa vaimoni eteen ja niin tehdessään ylittänyt itsensä. Hän oli kyennyt saamaan älykkään naisen nauramaan. Ei mikään vähäinen saavutus.


Ja tästä kaikki alkaa. Alkaa Amsterdamin pormestarin, Robert Walterin oma, henkilökohtainen piina, joka saa täysin naurettavat mittasuhteet. Pettämisessä itsessään, eikä siinä, että joutuu puolisonsa uskollisuutta epäilemään, ole mitään hauskaa. Mutta voi kuinka hykerryttävästi mestarikirjailija Herman Koch meitä vie! Pormestari on teos, jossa ei tapahdu oikeastaan mitään, ja silti sitä lukee kuin kuuminta psykologista trilleriä. Se menee ihmisyyden ytimiin. Se antaa nimen epämiellyttäville ja perin inhmillisille tunteille.Niin minä katsoin vaimoni valokuvaa - ja tapahtui juuri se, mitä olin koko ajan pelännytkin, tapahtui jotakin peruuttamatonta ilman että minulla oli minkäänlaista otetta asiaan.Voi Robert, sinäpä sen sanoit. Sinä herra pormestari, joka katsot toisia alaspäin varmana omasta erityislaatuisuudestasi, joudut yllättäen tilanteeseen, jota et enää hallitsekaan. Silloin se iskee, se alati piilossa vaaninut inhottava tunne; olet hukassa.

Rakastettu pormestari vaikuttaa perinteiseltä narsistilta, joka salaa kanssaihmisiltään on hyvin epävarma itsestään. Onko onnellinen avioliitto pelkkä kulissi? Pettääkö Sylvia miestään? Tuo kaunis nainen kaukaisesta maasta, sisämaasta, jonka nimeä ei voi edes mainita. Entä kuinka Robertin pitäisi suhtautua 94-vuotiaan isänsä ilmoitukseen eutanasiasta. Nyt isä ja äiti ovat päättäneet lähteä, nyt kun ovat vielä kiinni elämän syrjässä, juuri nyt on oikea hetki.

Mitä maailmankaikkeuteen jää, kun siitä riistetään Jumala. Ei mitään...


Suuria, suuria teemoja jälleen Kochilta. Vaikka romaanin alkupuoli tuntui jopa huvittavalta, jossain vaiheessa mukaan lukuelämykseen astui ahdistus. Robert Walter ei ole henkilö, johon lukija päätä pahkaa rakastuisi, päinvastoin. Kuitenkin hän on... no, inhimillinen. Eikä inhimillisyys useinkaan näyttäydy kovin sympaattisena.

Painavista aiheistaan huolimatta Pormestari on jännärimäisen nopealukuinen kirja. Se vaatii täyden huomiosi, mutta se osaa myös antaa. Leena Lumia lainaten; Miten ihmeessä Koch keksii tällaista? Todennäköisesti tunsin, että jäisin jostakin paitsi: se oli tunne, joka oli tuolloin seuranani ympäri vuorokauden. Melkoinen ero nykyiseen. Se on ehkä vanhenemisen suurin etu. Enää ei pelkää, että jää jostain paitsi. Tiedän, etten menetä mitään.


***

Katso myös Mummo matkalla ja Kirjasähkökäyrän arviot kirjasta.


7 kommenttia:

 1. Olihan taas kirja :) Kaikki oli viritelty niin yliöveristi, niin kuin Koch vain osaa. Inhoa, etovaa, ylidramaattista touhua pursuava kirja.
  Tässähän ei oikeasti ollut sitä eutanasiaa ollenkaan, vaikka siitä puhuttiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Mai, hyvä huomio! Puhun eutanasiasta, vaikka kyse oikeastaan kaksoisitsemurhasta! Koch on karmaisevan hyvä.

   Poista
 2. Antoisa postaus, tuo "menee ihmisyyden ytimiin" kuvaa oivasti Pormestarin henkeä kaikessa moniulotteisuudessaan - ja ärsyttävyydessään.
  Tuosta eutanasiasta, se oikea hetki taisi ollakin vain äiteelle, iskä kun teki pahemmanlaatuiset oharit... Kyllä vaan Koch on taitava:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, iskä teki kyllä melekoset oharit... Kiitos sanoistasi, Takkutukka! Ristiriitaisia tuntemuksia kirjailija kyllä osaa herättää, mutta taidolla.

   Poista
 3. Mulla odottaa VIELÄKIN Illallinen hyllyssä lukemista x'D Miten se menikään, liian paljon kirjoja, liian vähän aikaa... tämäkin olisi mielenkiintoinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piia, ehdottomasti Illallinen ensin! Se on ehkä mun henkilökohtainen suosikkini näistä, vaikka jokainen teos ravisuttaa mielenrauhaa :D

   Poista
 4. Miten mulla on menny tämä kirja ihan ohi? :o Kochin jokainen kirja, mitä olen lukenut on ollut mieleen. Melkeinpä taidan laittaa kirjastosta varaukseen. :D

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥