lauantaina, tammikuuta 15, 2011

Tess Gerritsen; Jääkylmä

Kuka selviää sarjamurhaajan kynsistä autiosta talosta – vai selviääkö kukaan?

Kitkainen työpari Maura Isles ja Jane Rizzoli joutuu jälleen vastakkain säälimättömän sarjamurhaajan kanssa. Myrsky on saartanut viisi toisilleen tuntematonta ihmistä
autioon taloon – ilman pakotietä.

Yhdysvaltalainen Tess Gerritsen (s. 1953) on jännityskirjailijoiden kansainvälistä huippua. Hänen trillereitään on julkaistu yli 30 kielellä.

”Gerritsen ei ole saavuttanut asemaansa sattumalta. Hänen tekstinsä tempaa lukijan tiukasti pihteihinsä.” – Salon Seudun Sanomat

***

Ihan alkuun, tuo kirjan esittelyteksti on jotenkin harhaanjohtava (mutta en netistä parempaakaan löytänyt). Mielestäni "pääparilla" Mauralla ja Janella ei kirjassa mitään kitkaa ole, päinvastoin. Maura katoaa omituisiin olosuhteisiin, ja Jane etsii ystäväänsä huolestuneena.

Tarinan pääpaino ei ole sarjamurhaajan etsimisessä, vaan se luo kammottavan klaustrofobisen kuvan neljästä ihmisestä, jotka joutuvat lumen eristämään autioon kylään. Kylästä kertovat kohdat ovat ehdottomasti kirjan helmiä, näin jännittäviä kohtauksia tulee harvoin kirjallisuudessa vastaan.

Pelottavaan juoneen kuuluu myös mystinen lahko, jonka jäsenet kummallisesti kylästä katosivat. Lahkon tarkoitusperät ja ihmisten sokeus suhteessa "profeettaan" tuntuivat uskomattomilta, mutta onhan tällaisista tapauksista valitettavasti eläviä esimerkkejä, joihin kirjassa viitataankin.

Aika hyvät tarinan ainekset tässä teoksessa, ja niistä Gerritsen ottaa kaiken irti. Mauran äidilliset tunteet erästä henkilöä kohtaan toivat jääkylmään aiheeseen mukavasti lämpöä.

Hieno kirja, Gerritsenin parhaita!

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa mielenkiintoiselta. Täytyykin seuraavan kerran kirjastoon mennessäni pitää Gerritsenin nimi mielessä... :)

    VastaaPoista
  2. Gerritsenin kirjat ovat kauhua täynnä. Jo ensimmäinen lukemani, eli Lapsen sydän, jätti ikävän olon. Olen sen jälkeen lukenut toisenkin, kun tuli kirjakerhosta vahingossa. Samaa piinaavaa jännitystä. Sen ystäville varmaan sopivat. Ei minulle ainakaan monta peräkkäin.

    VastaaPoista
  3. Gerritsenin kirjat ovat sellaisia, että niistä joko pitää tai ei pidä. Onhan ne aiheiltaan raakoja, mutta vetävästi kirjoitettuja. Itse olen lukenut kirjoja sarjassa edestakaisin hyppien, mutta jos nämä aikajärjestyksessä lukisi, saisi enemmän irti päähenkilöistä. Tiinanen, jos jännityksestä pidät, tykkäät näistä varmasti!!

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥