keskiviikkona, huhtikuuta 02, 2014

Parinoush Saniee; Kohtalon kirja

Shame man 2003, suom. Anna Lönnroth ja Tammi 2014, 609s.

Muistin sadun lapsuudestani. Hirviö kaappasi lapsen. Mutta lapsi oli liian laiha hirviölle syötettäväksi. Niinpä hirviö sulki tytön vankilaan ja toi hänelle runsaasti hyvää ruokaa, jotta tämä lihoisi nopeasti ja muuttuisi maukkaaksi ateriaksi. Nyt perheeni halusi lihottaa minut ja viskata minut hirviölle.

Kohtalon kirja on vaikea kirja. Ei kerronnaltaan, ei temmoltaan. Vanha sanonta, jonka mukaan hyvä kirja alkaa jossain vaiheessa lukemaan lukijaa, toteutui tämän järkäleen, tämän rakkauspakkauksen kohdalla täysin. Kohtalon kirjaa luki ahmimalla, mutta kyyneleet silmissä.

Kirja kertoo Masumesta, joka teoksen alussa on iloinen, tulevaisuuteen luottavaisesti suhtautuva teheranilainen teini.Vastoin poikiaan palvovan äitinsä toiveita Masume ei haaveile kotiäitiydestä, vaan tahtoisi edetä opinnoissaan yliopistotasolle. Positiivinen tunnelma tiivistyy pian jännitysnäytelmäksi, kun Masume tapaa pojan. Rakastuu. Saapa pojalta vielä vastakaikua tunteisiinsa ja muutaman kirjeen. Ja voi mikä soppa näistä aineksista syntyykään! Raavaat velipojat hakkaavat "huorasiskonsa" tajuttomaksi ja jopa Masumen puolta aiemmin pitänyt isipappa kääntää tyttärelleen selän juuri kun Masume eniten tukea tarvitsisi. Onhan tyttö tuottanut koko perheelleen hirvittävän häpeän! Jotta perhe saavuttaisi jälleen kunniansa, on Masume naitettava mahdollisimman pian miehelle kuin miehelle.

Ja naimisiin Masume joutuukin. Masume, jolle sinisilmäisyys on jo taaksejäänyttä elämää. Masumen uusi mies antaa vaimonsa opiskella, kunhan tämä vastalahjaksi suostuu jättämään miehen ystävineen rauhaan. Hetken huojennuksen jälkeen Masumen elämä polkaistaan hurjaan vauhtiin, elämä, josta ei kipua tule puuttumaan.

Mutta myös onnenhetkiä, omistautumista, äidinrakkautta.

Masume on sankarini. Miten yksi nainen kykeni kestämään noin paljon? Tunsin itseni kirjan rinnalla totaaliseksi pullamössönössöksi pikku huolteni parissa. Toisaalta taas teos valoi uskoa naisenergiaan. Painotti ja alleviivasi totuutta jonka mukaan koskaan ei saisi antaa periksi!

Kirja on tulvillaan näiden kaltaisia viisauksia:

"Älä huoli, kulta. Ei kukaan sairastu siitä, että tekee paljon töitä. Väsymyksen saa karkoitettua kunnon yöunilla ja kahdella vapaapäivällä joka viikko. Sairaaksi tulee toimettomuudesta, tarpeettomista ajatuksista ja huolista. Työ on elämän suola."

"Kaikki haavani ovat tulleet rakkaudesta." (Forugh)

"Saavutin kaiken haluamani kun lakkasin haluamasta sitä."

Kohtalon kirja on iranilaisen sosiologi psykologi Parinoush Sanieen esikoinen, kahdesti ennen julkaisua kielletty romaani, joka valottaa iranilaisen naisen arkea. Upea, upea kirja, jonka soisin ainakin jokaisen naisen lukevan!

Sydämeni 
On surun sumentama peili.
Pyyhi tomu peilistä
hymylläsi.

***

Katso myös mitä teoksesta olivat mieltä

Lukutoukka
Kirjavalas

8 kommenttia:

  1. Tämän olen pikkuhiljaa siirtänyt lukulistalleni, kiinnostaa kovasti, taas jotain ihan muuta, eksotiikkaa, ei aina sitä tuttua ja turvallista länsimaista. =D

    VastaaPoista
  2. Nimenomaan! Juuri sitä teos pitää sisällään <3 Ihan harmittaa miten vähän kirja on blogihuomiota osakseen saanut. Lue sä tää niin kaikki muutkin lukee ;)

    Terkuin Annika joka ei pääse kirjautumaan omaan blogiinsa...

    VastaaPoista
  3. Olen tosi iloinen, että siekin tämän luit ja tykkäsit! Tämä on kyllä todella avartava ja kiehtova romaani suurine tunteineen. Ja silti todella helposti lähestyttävä, vaikka sijoittuukin niin erilaiseen ympäristöön ja kulttuuriin. <3 Lisää tällaisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helposti lähestyttävä on juurikin oikea termi! Nyt lukemassa jotain vastaavaa länsimaisena versiona, joka ei oikeastaan ole edes sinnepäin... Hugs!

      Poista
  4. Et sinä ole pullamössönössö, kultaseni. :) Mutta käypä rohkea nainen kurkkaamassa blogiini, sillä sinut on haastettu!

    VastaaPoista
  5. Tämä kirja on kyllä alkanut hitaasti kiinnostamaan. Vaikka toisaalta näitä naisten asemasta kertoviakin kirjoja on kyllä tullut paljon luettua. Mutta niin sitä pitääkin - ainakin minusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, aiheesta ei saa vaieta! Enhän minä malta olla suosittelematta tätä sulle :)

      Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥