lauantaina, toukokuuta 02, 2015

Michael Katz Krefeld; Kadonneet

Savnet 2014, suom. Päivi Kivelä ja Like 2015, 400s.

Hausser kumartui ja hieroi hansikaskädellään ikkunaa. Sitten hän puristi kätensä nyrkkiin ja jysäytti ruutua. Arkusta kuului kovaa kolinaa ja vesi loiskahti ruudun sisäpintaan. Hausser jysäytti uudestaan, ja samassa pimeästä ilmaantuivat valkoiset, turvonneet miehenkasvot. Punertavissa silmissä oli hurjistunut katse.
- Vain viattomat nukkuvat, mutisi Hausser.

Michael Katz Krefeldin esikoisromaani Langenneet oli hyvä jännäri. Siitä löytyi kaikki ainekset loistavaankin, mutta jokin pieni vivahde jäi uupumaan. Uusin suomennos, Kadonneet (voih, kuinka monta tuolla nimellä kulkevaa romaania oikeasti löytyy?) lennähti luonnollisesti lukulistalleni. Tosin vähän nikottelin aiheelle.

Stasin salainen vakooja vuodessa 1989? Kadonnut, työpaikkansa rahat kääntänyt tanskalaismies nykyajassa?

Kumpikaan ei varsinaisesti kuulu mukavuusalueelleni. Siinä missä Langenneet esitteli ihmiskaupan aina raakoja puolia, marsittaa Krefeld nyt näyttämölle aidon sadistin. Sellaisen, joka piinaa ihmisiä muka suuremman hyvän puolesta. Sellaisen, joka on keksinyt melko kammottavan kidutusmenetelmän saadakseen uhrinsa kertomaan mitä tahansa...

Onneksi mukana on Langenneista tuttu exetsivä Ravn, josta kirjailija on luonut varsin lupsakan hahmon. Ja Ravnin mussukka koira pelastaa paljon! Vaikka Kadonneissa tarina ei yllä läheskään edeltäjänsä tasolle, on se ehdoton page-turner. Kiireisenä ihmisenä pistin mieheni koelukemaan kirjan, ja hän antoi suosituksensa.

Annan minäkin. Kadonneet on hyvä. Ei loistava, mutta hyvä.


- Minä en halua tavata ihmisiä, joilla on tarve valehdella itsensä nuoremmiksi, rikkaammiksi tai paremmiksi kuin ovat. Me olemme kaikki ihmisiä, yhtä lailla lihaa ja verta iästä, pituudesta tai painosta riippumatta. Me kaikki elätämme toivoa paremmasta tulevaisuudesta, haaveilemme että huominen olisi valoisampi kuin tämä harmaa arki. Ja että onni odottaa aivan kulman takana. Odottaako minun onneni sinun luonasi? Ja sinun onnesi minun luonani?

Seuraavaksi tulossa vahvojen naiskertojien trillereitä, joiden todella odotan räjäyttävän potin!


(Yritin googlettaa muita kirjan lukeneita, mutta en löytänyt yhtään. Come on, jännärifanit, älkää nyt vieroksuko Michaelia!)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥