lauantaina, joulukuuta 10, 2016

Shari Lapena; Hyvä naapuriThe Couple Next Door 2016, suom. Oona Nyström ja Otava 2017, 316s. (ennakkokappale)


Ihmiset varmasti tuomitsevat heidät. Poliisi ja kaikki muut. Ihan oikein niille, mitäs jättivät lapsensa yksin kotiin. Hänkin ajattelisi niin, jos tämä olisi tapahtunut jollekulle toiselle. Hän tietää, kuinka tuomitsevia äidit ovat, kuinka hyvältä tuntuu kun voi tuomita muiden teot.


Tiedättehän kuinka hulluna olen psykologisiin trillereihin? Kun tämä tammikuun 2017 ensimmäisellä viikolla ilmestyvä Hyvä naapuri putkahti ennakkona postiluukusta (kiitos kustantajalle!), minulla oli jo joulu. Shari Lapenan esikoisteos vaikutti kaikelta siltä, mitä hyvältä trilleriltä voi vaatia.

Vaarallisen vetävä juoni. Epäilyjen ja salaisuuksien vyyhti. Vainoharhoja aiheuttavat päähenkilöt.


Annelle ja Marcolle on tulossa mukavasti pikkulapsiarjen rikkova ilta, onhan heidät kutsuttu kylään seinänaapureille. Juhlittaisi Grahamin syntymäpäivää, syötäisi hyvin, juotaisi vielä paremmin. Lapsenvahti peruu kuitenkin viime tingassa tulonsa. Marco ei halua päästää tilaisuutta käsistään, ei varsinkaan kun illan emäntänä häärii silmää hivelevä Cynthia. Mitä jos pariskunta vuorottelisi? Kävisi katsomassa nukkuvaa vauvaa puolen tunnin välein? Mitä pahaa voisi tapahtua, kyllähän vauva pärjäisi kun itkuhälytinkin on keksitty?

Ja silti se pahin tapahtuu. Annen ja Marcon palaillessa pikku hiprakassa, tai no, paremminkin tukevasti humalassa takaisin kotiin, vauva ei olekaan sängyssään. Vauva, tuo vaativa pikkuruinen tyttö on kadonnut.


Oli kerran tyttö, pieni tyttö lillukka,
jolla oli otsalla pienen pieni kihara.
Kun hän oli kiltti, hän oli ihan ihmeen kiltti.
Kun hän oli paha, hän oli kamala!


Silmitön hätä ja pelko valtaavat tuoreiden vanhempien mielet. Itsesyytökset. Millainen äiti jättää lapsensa yksin kotiin... Kun paikalle kutsutaan poliisit, alkaa varsinainen painajainen. Rikostutkijan ymmärtäväisen katseen takaa pilkahtaa se omasta sisimmästä tuttu tunne, epäilys. Ovatko vanhemmat suunnitelleet kaiken? Millaisia salaisuuksia pitävät sisällään Anne ja Marco, entä heidän läheisensä? Mitä tapahtui tuona kohtalon yönä?

Hyvä naapuri starttaa vuoden 2017 hyvissä ajoin, ja sellaisella tyylillä, että lukuvuodesta on tultava ehkä kaikkien aikojen paras! Eikö? Lapena kutoo seitin, johon lukija jää välittömästi kiikkiin epäillen jokaista henkilöä, jokaisen motiivia ja vaikuttimia. Syyllistä etsitään, totta kai, mutta vielä kiihkeämmin pientä, avutonta vauvaa. Millaisessa vaarassa tämä pikkuinen onkaan!


Ellet ole suuri trillerifani ja luet genreä harvakseltaan, älä kuitenkaan ohita Hyvää naapuria. Tarina omaa kaikki Suuren Teoksen ainekset. Loistava, hengästyttävä kirja, joka jää piinaamaan mieltä pitkäksi aikaa... Odotin paljon, sain enemmän.


Hänellä alkaa jo olla aika paljon kokemusta raivon peittelemisestä. Hän näyttelee. Eivätkö kaikki muutkin tee niin? Kaikki vetävät jonkinlaista roolia, kaikki teeskentelevät olevansa jotakin mitä he eivät oikeasti ole. Koko maailma rakentuu petokselle ja valheelle.
21 kommenttia:

 1. Kiva kun bloggasit tästä, kiinnostuin heti. Ei näyttänyt vielä olevan varattavissa kirjastosta.

  Tuosta juoniasetelmasta tulee muuten näin äkkiseltään aika paljon mieleen se kadonneen Madeleinen tapaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä tässä kirjassa niin karmivaa onkin, että tapahtumat ovat "totta", tällaista oikeasti voi käydä... Minua kiehtoo ihmismielen liikkeet äärimmäisessä stressissä. Aivan ehdottomasti suosittelen! Toivottavasti tulee pian kirjastovaraukseen :)

   Poista
 2. Kiitos Annika :)
  Melkein ohitin tämän, koska siinä katoaa lapsi.
  Lapsen katoaminen on järkyttävä juttu. Madeleinea etsitään vieläkin. Hän on antanut kasvot kaikille kadonneille lapsille.
  Lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihan sinunkin kirjasi, älä pelkää aihetta :) Odotan innolla mielipidettäsi!

   Poista
 3. Annika, tässä on jotain ihanan vananaikaista eli tuo Poirotmainen eli kuka vain voi olla syyllinen, sitten on jotain uutta eli tuo vahva pysyttely uhrien mielissä ja lukijan Suuri Hämäys, sillä voiko kukaan oikeasti arvata/tietää tässä rikollista. Kirjan taso ei myöskään notkahda kertaakaan: Super!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä sen sanoit, super! Lisää tällaisia vanhoja kunnon "kuka sen teki" -trillereitä, joissa ei roisku veri, vaan arvoitukset. Olen vieläkin täpinöissäni :)

   <3

   Poista
 4. Kiteytit Hyvän naapurin todella hyvin. Kirjavuosi 2017 houkuttaa tämän kirjan ansiosta entistä enemmän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, ihan jännittää, millaisia mielikuvitusmatkoja tulossa :)

   Poista
 5. Kuulosti kiinnostavalta, meni heti lukulistalle! :)

  VastaaPoista
 6. Varsin lupaava aloitus ensi vuodelle. Pidin monimutkaisesta juoniviritelmästä, että pelkkä lapsen katoaminen ei ollut ydin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulla, näinpä, kirjaa lukiessa tuli mukavan kutkuttava olo, että kaikki on mahdollista...

   Poista
 7. Hui! Kuulostaa todella mielenkiintoiselta (kirjoitin ylös kirjalistallekin), mutta samalla pienen taaperon äiti jotenkin kavahtaa, että pystyykö tätä lukemaan. Saa nähdä miten käy!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, tämä ei aiheestaan huolimatta ole ahdistava, joten pystyt kyllä! Veikkaisin, että teoksen parissa viihdytkin ;)

   Poista
 8. En todellakaan haluaisi pilata lukuelämystänne – varsinkaan, kun en osaa tarjota mitään parempaa tilalle – mutta minun mielestäni Hyvä naapuri oli hämmästyttävän huono kirja. Elokuvan käsikirjoituksena se ehkä voisi toimia. Otavan kustantamalta olisin odottanut enemmän, vähintäänkin parempaa kieltä. Kirjan juonikuvio oli totta kai raflaava, ja kerronta keskittyikin tapahtumiin. Mutta ihmiskuvailu jäi todella vaatimattomaksi eivätkä henkilöt tuntuneet kärsimyksestään huolimatta lainkaan eläviltä. Eräiden traagisempien tilanteiden tunnelmaa jopa latisti kielen toisteisuus.
  En ole pitkään aikaan lukenut tämän tyylilajin kirjaa ja odotukset olivatkin korkeat. Kirjaa hehkuteltiin kyllä paljon kansiliepeissä. Kirjailija on kuulemma asianajaja ja englannin kielen opettaja. Vaatimattomammallakin taustalla on kirjoitettu oikeasti jännittävää ja hyvää kirjallisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samaa mieltä kuin Kirjastonhoitaja. Kieli oli tökeröä ja jotenkin "ohutta". Juoni ennalta-arvattava.

   Poista
  2. Anteeksi kun vastaukseni viipyi, pyrin aina vastaamaan kommentteihin, mutta joskus ne pääsevät vajoamaan massaan. Mutta. Kiitos kommenteistanne! Hienoa saada erilaista näkökulmaa. Olemme lukijoina niin erilaisia, että kaikki ei mitenkään voi olla kaikille :)

   Poista
  3. Hei Annika (ja muutkin, jotka sattuvat tämän näkemään)!

   Oli pakko tulla tähän väliin kommentoimaan. Luin juuri Hyvän naapurin ja olen täsmälleen samaa mieltä Kirjastonhoitajan ja Anonyymin kanssa. Yleensä pystyn ymmärtämään noin 90 % niistä kirjosta, joista muut ovat tykänneet, mutta minä en. Ymmärrän, miksi kirjasta pidetään jne. Sitten on se loput 10%, kirjat joista on kovasti pidetty, minä en, ENKÄ oikeastaan pysty ymmärtämään, että MIKSI muut ovat pitäneet. Totaalinen mysteeri. =D =D =D Toki ei minun tarvitse kaikkea ymmärtää. Mielestäni Hyvä naapuri oli jopa huonompi kuin S.J Watsonin Kaksoiselämää - ja oh boy, sehän oli jo superhuono. :) En ymmärrä, miksi näin huonosti kirjoitettuja kirjoja julkaistaan. Amatöörimäistä tekstiä alusta loppuun, toistoa, kömpelyyttä, hirveää dialogia, turhat adverbit rehottaa, lukijaa pidetään ihan palikkana yms. ARGH. :) Juoni oli suht okei, muttei mitenkään ihmeellinen. Ei lähellekään sitä tasoa, että huonon kirjoittamisen voisi antaa anteeksi.

   Luin myös hiljattain Nainen junassa. Se oli minusta sentään koukuttava ja kohtuullisen hyvin kirjoitettu, vaikka en siihenkään hullaantunut. Petyin loppuun jne. Mutta Nainen junassa on mestariteos Hyvän naapuriin verrattuna mielestäni. Ja Kiltti tyttö (ei sekään suosikkini) on jo aivan toiselta planeetalta. :)

   Ehkä minun pitäisi pysyä kaukana näistä "hypekirjoista." Mutta kyllä sieltä aina välillä löytyy jokin sellainen tapaus, joka uppoaa myös minuun. :)

   Mukavia kesäpäiviä!

   Poista
  4. Näinpä: huonosti kirjoitettua, tökeröä kieltä. Sentään juoni oli vetävä.

   Poista
 9. Tää oli kyllä mustakin ihan huippu! Pari asiaa löytyi, mistä vähän nillitin, mutta toooodella vaikea tätä oli laskea käsistään. Lisää odotellessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, kirja liimautui kyllä käsiin ja verkkokalvolle :D Lisää odotellessa!

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥