maanantaina, helmikuuta 13, 2017

Liane Moriarty; Tavalliset pikku pihajuhlat


Truly Madly Guilty 2016, suom. Helene Bützow ja WSOY 2017, 464s.

"Älä taistele paniikkia vastaan. Kohtaa se. Leiju sen läpi", oli psykologi sanonut.

Erikan psykologi oli harvinaisen hyvä, jokaisen sentin arvoinen, mutta Herra Jumala, miten ihminen saattoi leijua, kun missään ei ollut tilaa, mihinkään ei mahtunut, ei ylös eikä alas, kun ei voinut ottaa askeltakaan ilman, että jalkojen alla oli lahoavaa kamaa, pehmeää kuin sieni.


Liane Moriarty, tuo australialainen napakka sanainen nainen on yksi niistä harvoista "kevyemmän sarjan" kirjailijoista, joita tämä bloggari seuraa. Ja tulee seuraamaan. Liane ei petä! Hänen kirjansa sisältävät arkisuudessaan helposti lähestyttäviä havaintoja avioliitosta, perheestä, kuitenkin ladattuna sähkön lailla ritisevällä jännityksellä. Jotain tapahtuu aina. On tapahtunut. Se jokin selviää lukijalle sitten vasta kirjan loppumetreillä.

Niin myös Tavallisissa pikku pihajuhlissa. Kolme pariskuntaa, kahdella heistä lapsia, istuvat iltaa grillibileiden merkeissä. Ruoka on hyvää, juomaa riittävästi. Clementine ja Sam, Vid ja Tiffany, Erika ja Oliver. Siinä missä toisilla juttu lentää tunnelman kohotessa aina vain kiihkeämmäksi, kokevat toiset viiltävää ulkopuolisuutta. Kun huomio herpaantuu hetkeksi, kun silmät etsiytyvät silmiin, tapahtuu sittenkin se pahin.


Numero neljä, ehkä kaikkein hallitsevimpia olivat syyllisyyden ja kauhun tunteet siitä, mitä grillijuhlilla oli tapahtunut. Ne olivat kuin painajaisen muisto, niitä ei saanut mielestä. 


Seuraamme boheemia elämää viettävän sellistin, Clementinen ja hänen valjun varovaisen lapsuudenystävänsä Erikan elämää grillijuhlien jälkeen. Sirpaleiden kokoamista, seurauksista vastuunottamista. Tai vastuusta pakenemista. Kaunotar Tiffany puolestaan kamppailee esiteini-ikäisen tyttärensä aina vain sulkeutuneemman käytöksen kanssa. Ja avioliitot, ne nitisevät liitoksissaan...


Ystävyys, rakkaus, vanhemmuus, siinä näitä ikiaikaisia teemoja, joita Moriarty käsittelee ihmeen raikkaasti. Hänen huumorinsa kumpuaa arjen ironiasta, se on älykästä hymähtelyä lukijalle itselleen. Noinhan se juuri menee. Tuommoista se välillä on. Toisaalta juonen purevat käänteet keikauttavat laudan välillä aidon trillerin puolelle.

Jälleen kirja, jota voin suositella viiltävän viihteen ystäville!"Se on sukka", Holly sanoi

Sam aivasti. "Niinpä näyttää olevan." Hän hieroi kyykyssä olkapäitään. "Puolet elämästämme kuluu tavaroiden etsimiseen. Meidän pitäisi kehittää paremmat systeemit. Paremmat käytännöt. Siihen on varmasti jokin appi. Missä kamamme ovat -sovellus."


***

Kirjan ovat lukeneet ainakin Leena Lumi ja mirzu.


7 kommenttia:

 1. Annika, tämä oli minusta jopa parempi kuin Mustat valkeat valheet, jota pidin ihan sataa! Henkilöt ovat niin erilaiset, tämä on mahdollista tapahtua ja nyt, nyt Liane ei tee sitä virhettä kuin Hyvässä aviomiehessä, jossa minä koin lopun lätsähtävän: En olisi ottanut sitä pettäjää takaisin.

  Moriarty kirjoittaa helppoa, mutta hyvin, mukakevyttä, mutta rankkaa tarinaa syvältä naaraten!

  <3

  VastaaPoista
 2. Amen, mukakevyelle! En olisi osannut paremmin sanoa! Täytyy myöntää, etten muista Hyvästä aviomiehestä oikein mitään (paitsi kannet!), se on jäänyt näiden uusien ja parempien jalkoihin. Lukunautintoa rennoimmillaan :)

  <3

  VastaaPoista
 3. Aaaa ihanaa! Olen pitänyt Moriartyn kirjoista älyttömästi ja tämä odottaa jo pöydälle. Ehkä jo viikonloppuna ehtisin viimein aloittaa. Pakko ehtiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi sitä tunnetta, kun jokin aarre odottelee pöydällä ja muu elämä pitää "meidät erossa" :D Nauti!

   Poista
 4. Katselin tätä juuri eilen ElisaKirjasta ja mietin että tämä voisi olla hyvä! Kiitos lukuvinkistä :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jenni, kirjamakuusi tutustuneena lentäisin pepulleni, ellei tämä olisi sun kirja :D <3

   Poista
 5. Amma, anteeksi, hävitin kommenttisi :(

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥