sunnuntaina, marraskuuta 26, 2017

Sadie Jones; Kutsumattomat vieraatThe Uninvited Guest 2012, suom. Marianne Kurtto ja Otava 2017, 299s.


Olohuone tulvi värejä, jotka näyttivät vesivärien lailla peittävän itse ilman: poltettua oranssia, kultaa, vaaleanpunaista, kynttilänvalon hehkuja ja erilaisia hirvi-, lintu- ja yksisarvishahmoja kretongilla ja seinävaatteilla, kankailla ja kaiverruksina. Kaikki näytti melkein leijuvan aineettomana olohuoneen kelmeässä ja avarassa tilassa. Huoneen ihmishahmot - Patience, Ernest, Clovis ja herrasmiesmatkalainen - olivat kuin suoraan balettiesityksestä. Arkipäiväisyys oli tiessään. Ylväys oli läpäissyt heidät, talo imaissut heidät sisälleen.


Tunnetko sen, taianomaisen juhlantunnun? On Emeraldin syntymäpäivä. Juhlia valmistellaan kuumeisella tohinalla, hiki valuu, jauhot pöllyää, kello käy. Kartanon palvelusväkeä ei ole tarpeeksi, eikä oikeastaan ruokaakaan ennen kuin se on kokenut Florencen maagisen kosketuksen.

Mutta syntymäpäiväsankari hymyilee vaisusti, huoli kuristaa nuoren naisen mieltä. Ovatko nämä viimeiset juhlat rakastetussa Sternessä? Joudutaanko kartano myymään ja onko perheen hyvästeltävä Englannin jylhä maaseutu?
  

Hän totteli kuiskausta kulisseista, vaistoa, joka oli kenties jäänne varhaisemmilta ajoilta; vaistoa joka saa hiiren kaikessa lyhytnäköisyydessäänkin pysähtymään, kun kissa tarkkailee sitä tuolilta; se saa takan edessä makaavan koiran tärisemään ja uikuttamaan, vaikka näköpiirissä ei ole ketään.


Kun vieraat saapuvat siinä missä raivoava myrskykin, kuullaan lähistöllä tapahtuneesta junaonnettomuudesta. Ja sitten alkaa tapahtua. Joukko epämääräisen kalpeita, kummallisesti käyttäytyviä selviytyjiä on määrä majoittaa väliaikaisesti lähimpään taloon. Valitettavasti tämä tarkoittaa Sterneä.

Illallista nautitaan mukaan lyöttäytyneen herrasmiesmatkalaisen seurassa, tuon ivallisesti hymyilevän miehen, joka kehrää talonväen taikapiiriinsä. Kutsumattomat vieraat  taas eivät tyydy heille tarjottuun huoneeseen vaan valloittavat hiipien koko kartanon. Ja vielä Smudge! Perheen aivan liian vähälle huomiolle jääneellä kuopuksella on omat, sanoisinko taiteelliset suunnitelmansa...


Millainen ilta siitä tuleekaan! En pystynyt laskemaan teosta hetkeksikään käsistäni. Tämä on aivan uudenlaista Sadie Jonesia. Ihmissuhteet ovat kyllä keskiössä kuten aiemmissakin kirjoissa, mutta nyt häilytään tragikomedian ja pehmokauhun rajamailla. Luen aivan liian vähän kartanoromaaneja, minähän rakastan näitä! Ainakin sellaisia, jotka ovat maustetut ripauksella mystiikkaa, aavistuksella kauhua.

Eihän tämä ihan Kotiinpaluun veroinen lukuelämys ollut mutta... nauntinnollisen erilainen. Brittikirjailijan monipuolista taituruutta voi vain hämmästellä!***


Kirjasta onkin blogattu kiitettävästi, tässä muutama linkki:  Leena Lumi, Mai Laakso, Kirja hyllyssä, Hurja hassu lukija .10 kommenttia:

 1. Mietin, että tämä voisi olla monessa minun kirjani, mutten ole vielä saanut kirjaa käsiini. No, lukemisesta ei ole pulaa, joten luen tämän jos eteen tulee. Jones on kyllä ihailtavan monipuolinen kirjailija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, kaikki aikanaan :) Olisi mielenkiintoista kuulla, miten sinä tämän koet!

   Poista
 2. Annika, tragikomedia on vaikea laji. Tässä minun mielestäni oli hippusen ammuttu yli, joten Kotiinpaluun loistava koksettavuus, vei pinnoja. Kansi tosin on upea!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotiinpaluu on kyllä yksi tunnepitoisimpia lukemiani kirjoja, eli aivan super! Jotkut kohdat kirjassa tosiaan... ampuivat kyllä yli :) Luin nopeasti, koska minun oli saatava tietää mitä ihmettä tulisi tapahtumaan...

   <3

   Poista
 3. Olen samaa mieltä Leenan kanssa, kansikuva on hieno, mutta kirja veti överit. Kotiinpaluu on edelleen lempparikirjani <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten Leenalle vastasin, Kotiinpaluu on rakkaus <3 Övereiksi meni, mutta minua ei sillä tavalla haitannut, koska Jones teki sen ihanalla itseironialla.

   Poista
 4. Jones(kin) on minulle tuntematon kirjailija, vain nimeltä tuttu, mutta tämä kuulosti kyllä jännältä kertomasi perusteella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, lue Kotiinpaluu! Se on aivan erilainen, äärettömän koskettava! <3

   Poista
 5. Olen alkanut pitää kirjasta sitä enemmän mitä enemmän aikaa on kulunut. Sopivasti överi ja hauskakin:)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥