tiistaina, huhtikuuta 27, 2010

Anja Snellman; Lemmikkikaupan tytöt

Jasmin saa yläasteen yhdeksännellä uuden luokkatoverin ja ystävän. Lindan kanssa kaikki normaali kuten läksyt ja cheerleader-harjoitukset alkavat tuntua lapselliselta ja tavanomaiselta. Kokeneemman Lindan seurassa Jasminkin rohkaistuu ja uskaltautuu heittäytymään uusiin juttuihin.

Eräänä maanantaiaamuna Jasminin gynekologiäiti palaa kongressimatkalta ja saa vanhemmiltaan hätääntyneen viestin - tytärtä ole näkynyt kokonaiseen viikkoon. Soitto Lindan äidille paljastaa, ettei muillakaan tunnu olevan tytöistä minkäänlaista havaintoa.

Huolestuneet äidit tekevät poliisille katoamisilmoituksen. Ihanan lemmikkikaupan todellisuus alkaa valjeta, eikä se huojenna järkyttyneitä vanhempia lainkaan.

Anja Snellman kuvaa tarkkanäköisesti niitä kovia paineita, joita tytöille asetetaan. Itseään ja naiseuttaan etsivien tyttöjen teini-ikä katkeaa hyytävällä tavalla, kun heidän arvoaan ryhdytään mittaamaan ulkonäön ja seksuaalisuuden ehdoilla. Kaikkea on tarjolla, eikä kukaan ole estämässä tapahtumia. Minne katosi lapsuus, ja miksi aikuiset ovat poissa silloin, kun heitä kaivattaisiin kipeimmin kotona?

Anja Snellman on yhteiskunnallisen keskustelun näkyviä käynnistäjiä. Lemmikkikaupan tytöt on rankka ja sävähdyttävä puheenvuoro aiheesta, joka koskettaa jokaista.


***


Todella rankka kirja! Pakko myöntää, että tätä lukiessa olin ja olen onnellinen siitä, että lapseni ovat poikia. Karusti sanottu, mutta teos muistutti jälleen kerran siitä, kuinka riskialtispaikka teinityttöjen maailma voi olla. Kokeilunhalu ja kavereiden kannustus voivat koitua kohtalokkaaksi, kuten kirja osoitti.

Entä sitten teoksen miehet. Hyvin toimeentulevia pervoja, jotka saavat elantonsa tyttökaupasta tai vaihtoehtoisesti käyttävät kaupan palveluja. Lapsipornoa, varhaismurrosikäisten hyväksikäyttöä. Huh. Ja toisaalta kirja kertoi äidin repivästä tuskasta, äidin, joka hän kadotti tyttärensä.

Tarina on kerrottu monen henkilön äänellä. Heti alussa käy ilmi, mitä tuleman pitää, ja tapahtumat joiden johdosta tilanteeseen päädyttiin, muodostavat juonen, joka pikku hiljaa keriytyy auki.

Tämä kirja jäänee pitkäksi aikaa mieleen raadollisuudessaan.

"Ei meiltä tietoa puutu.
Meiltä puuttuu rohkeutta
käsittää mitä me tiedämme ja tehdä johtopäätökset."

Sven Lindqvist

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥