torstaina, heinäkuuta 08, 2010

Yrsa Siguroardóttir; Joka toiselle kuoppaa kaivaa

Toisen Thóra Guðmundsdóttir -trillerin miljöönä on kummitustarinoiden ja mahtavan luonnon Islanti

Jääkylmänä talvipäivänä vuonna 1945 mies sulkee nelivuotiaan tytön maakellariin ja lupaa, että äiti odottaa - luojan luona. Vuonna 2006 naisarkkitehti löytyy murhattuna hotellin rannasta Reykjavikin liepeiltä. New age -henkinen terveyskylpylä on rakennettu vanhaan maalaistaloon, jossa kertoman mukaan kummittelee.

Asianajaja Thóra Guðmundsdóttir saapuu auttamaan murhasta epäiltyä hotellinomistajaa. Entinen maalaistalo kätkee myös synkkiä perhesalaisuuksia, joita kaikki eivät haluaisi päivänvaloon. Kulkeeko hotellin huoneissa vieras tuonpuoleisesta vai onko jonkun sairas mieli kaiken takana?

***

Olin jo ehtinyt tällaisen kirjailijan unohtaa, kunnes törmäsin kirjastossa hänen uusimpaansa (?), joka jatkaa pirtsakan ja reippaan Thoran tutkimuksia. Hänen henkilökohtainen elämänsä jäi Kolmas merkki -teoksessa kohtaan, jossa Thoralle heitettiin päin naamaa tieto siitä, että hänen teinipoika saa tyttöystävänsä kanssa vauvan. Samoilla perhedraamoilla jatketaan, tosin vain sivujuonena. Tarina keskittyy tiiviisti seudun hämärän menneisyyden tutkintaan, outojen ihmissuhteiden auki punontaan ja tietysti metsästetään murhaajaa.

Juoni on mukavan kiemurainen ja lukija hämmästelee, mistä kaikessa oikein on kysymys. Yrsa vie tarinaa eteenpäin lennokkaalla ja humoristisella tyylillä ja kirjan salaperäinen miljöö houkuttelee tarttumaan teokseen, vaikka muutakin elämää täytyisi hoidella.

Suosittelen!


(ja jään hämmästelemään islanninkielen kiemuroita... Kirjaston tarrassa kirjailijan "sukunimihirviö" on kirjoitettu eri tavalla kuin kansitekstissä. Miten tämä nyt sitten on tulkittava?)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥