maanantaina, heinäkuuta 12, 2010

Ann Cleeves; Punaista tomua

Saarella, missä kaikki tuntevat toisensa, on vaikea pitää salaisuuksia tai saada tietoa asioista, joista ei haluta puhua ulkopuolisille. Tämän huomaa myös komisario Jimmy Perez, joka jatkaa nyt tutkimuksiaan Whalseyn sumuisella saarella. Punaista tomua on palkitun Ann Cleevesin Shetlandinsaarille sijoittuvan dekkarisarjan kolmas osa.

Perezin kollegan Sandyn isoäidin tontilla tehdään arkeologisia kaivauksia. Tontilta löytyy ihmisen luita ja vanhoja kolikoita, ja pian tämän jälkeen kaksi ruumista. Molemmille kuolemille löytyy järkevä selitys, mutta Jimmy Perezin mielestä kaksi kuolemaa samassa kuussa ja samalla tontilla on liian outoa sattumaa. Perez aloittaa murhatutkimukset, joihin joutuu sukulaissiteistään huolimatta osallistumaan myös Sandy. Pian Sandy huomaa penkovansa sukusalaisuuksia, joista ei oikeastaan haluaisi tietää mitään. Tapahtumien takaa alkaa paljastua vanha ja monimutkainen mustasukkaisuuden, kateuden ja sotkuisten ihmissuhteiden vyyhti.

***

Cleeves on minulle tuttu esikoisteoksestaan Musta kuin yö. Kirja oli ok-osastoa, kyllähän sen luki, mutta ei kuitenkaan tullut sellaista fiilistä, että olisin alkanut Perez-sarjaa innolla seuraamaan. Nyt huomasin pompanneeni seuraavan osan yli, ja tämä oli jo kolmas Perezin tutkimuksista kertova kirja.

Pidin teoksen kerronnasta ja psykologisesta syvyydestä paljonkin. Viime aikoina on tullut suorastaan ahmittua näitä saarille tai muihin pieniin yhteisöihin sijoittuneita tarinoita. Punaista tomua ei ollut jännärinä kovin kummoinen, mutta kertomakirjallisuutta ja miljöön ylistystä ajatellen hieno teos. Cleeves kertoo lempeän rauhalliseen sävyyn tarinansa, ja paneutuu enemmänkin henkilöiden elämiin kuin itse rikokseen, joka kulkee kirjassa melkein taustajuonena. Tältä pohjalta uskaltaisin suositella kirjaa "ei niin jännittävien jännäreiden ystäville" :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥