keskiviikkona, joulukuuta 21, 2011

Hjorth & Rosenfeldt; Mies joka ei ollut murhaaja



Mies joka ei ollut murhaaja aloittaa uuden ruotsalaisen rikosromaanisarjan. 

Sarjan pääosassa on psykologi Sebastian Bergman, joka on erikoistunut rikollisten profilointiin. Bergman on hankalan tyypin maineessa, sillä hän on älykäs ihminen, joka ei välitä sovinnaisuussäännöistä. Hän kantaa raskasta murhetta siitä, että on menettänyt perheensä Aasian tsunamissa, mutta hän ei osaa etsiä apua vaan yrittää selviytyä yksin. Bergman on moniulotteinen hahmo, joka käyttäytyy huonosti mutta osaa myös hurmata.

Kirjan tapahtumat käynnistyvät, kun 16-vuotiaan Roger Erikssonin äiti ilmoittaa Västeråsin poliisille poikansa kadonneen. Etsinnät aloitetaan, ja parin päivän kuluttua pojan ruumis löytyy läheisestä metsästä sydän irti revittynä. Roger oli outo lintu, yksinäinen poika jolla ei ollut juurikaan kavereita. Kukaan ei tiedä tarkkaan, missä ja kenen kanssa hän vietti aikansa. Huhumylly käynnistyy, ja pian aletaan epäillä yhteyksiä saatananpalvontaan.

Kaikki poliisin tutkintalinjat osoittavat Palmlövin yksityiskouluun. Se on rankattu maan parhaiden koulujen joukkoon. Sitä käyvät lahjakkaat ja motivoituneet opiskelijat, jotka tulevat rikkaista perheistä. Koululla on moitteeton maine, joka alkaa nyt rakoilla pahemman kerran.

Mies joka ei ollut murhaaja on nerokas ja jännä dekkari, joka ei päästä otteestaan. Hjorth ja Rosenfeldt hallitsevat tarinankerronnan lait, osaavat pitää jännityksen yllä ja saavat kaikki palaset loksahtamaan kohdalleen.


***

Ruotsalaiset ovat taas onnistuneet polkaisemaan käyntiin uuden -yllättäen- loistavan dekkarisarjan. Viisaat päänsä yhteen lyönyt kirjailijapari on vastuussa mm.Wallander tv-sarjasta, ja kyllä nämä herrat tietävät mikä koukuttaa ja miten lukijaa eri juonen käänteillä pyöritellään.

Tarina on viihteellinen ja siinä tarkoituksessa toimiva. Kovin syvällistä sanomaa tästä ei kannata etsiä, vaikka päähenkilö Sebastianin mietteissä välillä pointtia onkin. Nimenomaan välillä. Päähenkilö ei ihan peruskauraa edusta. Hänestä on tehty provosoivan ärsyttävä, jopa huvittavuuteen saakka. Kuitenkin lukijan myötätunto henkilöä kohtaan herää viimeistään teoksen loppupuolella.

Kirjan lopusta löytyy koukku, joka takaa sen, että lukija tulee sarjaa jatkossakin seuraamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥