maanantaina, toukokuuta 07, 2012

S. J. Watson; Kun suljen silmäni

Kun suljen silmäni

"Taitava ja tarkkanäköinen tutkielma ällistyttävästä vammasta. Älyttömän hyvä trilleri." Lionel Shriver

Christine herää joka aamu vieressään vieras mies, joka kertoo olevansa hänen aviomiehensä. Lisäksi mies kertoo, että Christine on 47-vuotias ja että hän oli 20 vuotta sitten auto-onnettomuudessa, joka vaurioitti hänen muistiaan pahasti. Joka ilta kun Christine nukahtaa, hänen muistonsa kuluneesta päivästä pyyhkiytyvät pois.

Menneisyys alkaa hahmottua, kun Christine aloittaa päiväkirjan kirjoittamisen salassa mieheltään.

S. J. Watson kuvaa eläytyen ja taidokkaasti Christinen haavoittuvaa asemaa ja klaustrofobiselta tuntuvaa tilannetta. Miten voit tietää kuka olet, jos et muista mennyttä elämääsi etkä tiedä, keneen voit luottaa?

***


Plussat: Bazarilta tulee kyllä hyviä kirjoja! Olin tämän uutuusteoksen kanssa skeptisellä mielellä luettuani aiemmin hiukan samantapaisen trillerin nimeltä Hämärän hetki. Muistisairaudesta kertoi sekin kirja, mutta tempo oli laahaava ja päähenkilöstä tuli minulle melko pian "inhokki". Sen sijaan Kun suljen silmäni ihastutti minut saman tien, kun olin tarinan aloittanut. Mietin, miten voi toimia tarina, jossa päähenkilö elää aina päivän kerrallaan ilman muistoja, ja miten kirjailija voi luoda juonesta sellaisen, ettei lukija joudu kärsimään liiasta toistosta. Turhia pelkoja. Tämä romaani toimi loistavasti ja tarina kantoi huikeaan loppuratkaisuun -kyllä, loppu yllätti minut- saakka! Aivan mahtava tarina, mahtavat henkilöt huikealla kerronnalla. Tiedän, että tämä hehkutukseni saattaa aiheuttaa kuvotusta niissä, jotka kirjaan eivät ole tutustuneet, mutta uskoisin, että sen lukeneet ymmärtävät hehkutukseni.

Miinukset: Kirja jätti armottoman eroahdistuksen. Vaikka yritin lukea sitä hissukseen, niin tulihan se viimeinen sivu kuitenkin vastaan ja nyt en tiedä mitä lukisin. Aivan sama. Samalle tasolle ei yllä mikään romaani.

Uskoisin siis, että tässä tuli vuoden 2012 paras jännäri. Tosin Karin Slaughterin uusin on ilmestymässä ensi kuussa, siitä voi tulla melko kova haastaja...


9 kommenttia:

 1. No niin, täällä tulee uutta ihanaa kirjaa yksi toisensa jälkeen. Niin tämä kuin edellinen postauksesikin. Ja se sitä edellinen :D. Tiedän pitäväni tästä, olen siitä ihan varma!
  Viimeksi kirjastossa oli huono onni, en saanut juuri mitään hakemaani. En halua ostaa kirjoja itselleni omaksi, niin pitää turvautua vaan kirjaston tarjontaan. Mutta kyllä ne sit sieltäkin aikanaan löytyy, ei ihan uusia tietenkään.

  VastaaPoista
 2. Itsekin ostan tosi harvoin kirjoja, mutta kirjastosta teen ahkerasti varauksia. Paikallisessa kirjastossa on myös uutuuksien ja pikalainojen hylly, josta joskus teen löytöjä.

  Blogiasi lukeneena uskoisin varmasti, että pidät tästä Watsonin kirjasta!:) Harvoin tulee lukeneeksi näin vakuuttavaa psykologista jännäriä!

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen lukenut tämän ja pidin kovasti. Oli harvinaisen piristävä poikkeus ja erilainen kirja, mielestäni.

  VastaaPoista
 4. Kyllä, Elegia, ehdottomasti tämä oli erilainen lukukokemus, ja sellaisena aivan mainio!

  VastaaPoista
 5. Mariel, olihan tämä loistava :)

  VastaaPoista
 6. Tämän haluan niin lukea! Kuulostaa juuri sellaiselta, josta voisin tykätä kympillä. Laitan kärkeen lukulistalleni! =D

  VastaaPoista
 7. Minä arvasin tämän loppuratkaisun. Olen ihan hämilläni. :D Ihmettelin, oliko se todella jotenkin kovin helposti arvattavissa, mutta ei ilmeisesti, kun sinunlaisesi dekkarien suurkuluttaja ei sitä arvannut.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥