lauantaina, toukokuuta 26, 2012

Karin Alvtegen; Todennäköinen tarina

Todennäköinen tarina

Tukholmalainen pariskunta hankkii kartanon Norrlannista ja Helena pääsee toteuttamaan unelmaansa, hotellia maalla. Mutta avioliitto natisee liitoksissaan ja pian Helena on yksin kiukuttelevan teini-ikäisen tyttärensä kanssa.

Eräänä päivänä asiakkaaksi saapuu Anders, liikemies, jonka elämästä on merkitys kadonnut samalla kun miljoonat ovat virranneet pankkitilille. Hän on ajanut kolarin ja tarvitsee nyt paikan, jossa voi toipua rauhassa.

Kahden kolhiintuneen ihmisen kohtaaminen nostaa pintaan vanhat pettymykset, pelot ja surut, mutta hiljalleen kypsyy myös kyky hyväksyä nykyisyys, tarttua rohkeasti uuteen ja antaa elämän viedä.

Jännityksen mestari Karin Alvtegenin uusi romaani on vahva ja nautittava kertomus ihmissuhteista, ennakkoluuloista - ja lopulta myös rakkaudesta.


***

Olen fanittanut Alvtegenia hänen ensimmäisistä teoksista lähtien. Kirjailijalta tulee romaaneja maltillisin väliajoin (aivan liian harvoin!), ja hänen uutuutensa ovat aina Kirjallisia Tapauksia. Tätä romaania on odotettu. Hartaasti. 

Aiemminhan Alvtegen on kirjoittanut vahvalla psykologisella tarkkanäköisyydellä ladattuja trillereitä, ja samaa latausta pitää tämäkin teos sisällään. Erona muihin kirjailijan kirjoihin, tässä ei tapahdu murhia, eikä edes rikoksia. Kirjaa onkin mainostettu kirjailijan "uutena aluevaltauksena". Vaikea tätä on kategorioida, perus draamaa tämä ei ole, eikä oikein trillerikään. Tämä on yksinkertaisesti parhautta!


Plussat: Miten voikin hyvin tavallisen oloisesta tarinasta, kahden keski-ikäisen ihmisen kohtaamisesta saada aikaan tällaista draamaa? Kirjan olisi mielellään ahminut kerralla - yritin silti lukea säästeliäästi- vaikka siinä ei tapahtunut kovinkaan paljon. Mihin tarvitaan lopulta tapahtumavyöryä, kun jo ihmisen päänsisällä tapahtuu niin hurjasti? Mutta on taito osata kirjoittaa näistä asioista. 


Kirja herätti hurjasti ajatuksia. Kaikki ei ollutkaan ihan niin, kuin lukija aluksi luuli, ja itse tarina oli aivan valloittava, vaikka kerrontaa niin kovasti hehkutankin. Pieni maaseutuhotelli miljöönä toimi ja valloitti. Samoin henkilöt, joita oli vähän, mutta joiden elämiin tarkasti pureuduttiin. Loppuen lopuksi kirjan edetessä lukija alkoi tunnistaa henkilöiden piirteissä paljon omiakin, ja katse kääntyikin omaan itseen. Näin kävi ainakin minulla.


Miinukset: Koska kirjasta tuli yksi kaikkien aikojen suosikeistani, on kritiikin antaminen vaikeaa. Alvtegenin elämänkatsomus poikkeaa pitkälti omastani, ja välillä tuli sellainen fiilis, että hän hiukan liikaakin omia näkemyksiä alleviivasi.


Joka tapauksessa suosittelen erittäin suurella lämmöllä!

8 kommenttia:

 1. Nimenomaan: Parhautta! Hyvin sanottu!

  En ole ennen lukenut Alvtegeniä, vaikka luenkin paljon trillereitä, joten olin erittäin, erittäin iloisesti tästä yllättynyt.

  VastaaPoista
 2. Kirjailijan teoksista ainakin näitä "Petos", "Häpeä", ja "Varjo" voisin Sinulle suositella! Eivät ole varsinaisesti jännäreitä, vaan samankaltaista psykologista ihmiskuvausta.

  VastaaPoista
 3. Tämä on lukulistani kärkipäässä. En lue trillereitä koska en välitä murhista, mutta trillerimäisen tiivis tunnelma on vain plussaa. En malta odottaa että pääsen lukemaan tätä!

  VastaaPoista
 4. Voi hitsi, nyt se siis on ilmestynyt! Täällä siis viittoo toinen Alvtegen-fani. Olen käsittääkseni lukenut hänen kaikki kirjansa. Häpeän luin ihan vastikään ja se meni heti suosikkeihini.

  Oikeastaan on ihan sama, mistä Alvtegen kirjoittaa, koska hän vain osaa tehdä kiinnostavaa asiasta kuin asiasta. Tämä on pakko hankkia asap. :)

  VastaaPoista
 5. Ihan totta Elegia, aivan sama, mitä Alvtegen kirjoittaa, koska hän on niin loistava!!

  Tämän kirjan jälkeen tuli kyllä tuttu, tyhjä olo, koska mikä voisi vetää vertoja Karinin kerronnalle? Itse olen ajatellut lukea tuon Häpeän uudestaan, siitä on jo aikaa, kun sen luin. Petoksenhan lukaisin toiseen kertaan (harvinaista minulle), ja kirja kesti mainiosti useamman lukukerran.

  VastaaPoista
 6. Alvtegen pääsi nyt ainakin minun lukulistalleni!

  VastaaPoista
 7. Kiitos vinkistä! Koska luen trillereitä aika ajoin paljonkin, täytyy laittaa Alvtegen suvikirjalistalleni.

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥