keskiviikkona, kesäkuuta 12, 2013

Ursula Poznanski; Viisi


FÜNF 2012, suom. Anne Mäkelä ja Atena 2013, 426s. (arvostelukappale)

"Onneksi olkoon, löysit kätkön!
Tämä rasia on osa eräänlaista peliä, nykyaikaista satelliittipaikannukseen perustuvaa aarteenmetsästystä. Jos löysit rasian sattumalta, peli on nyt sinun osaltasi ohi. Sulje rasia heti ja laita se takaisin samaan paikkaan, josta sen otitkin. Niin on parasta sinun kannaltasi, usko pois.

Jos löysit rasian tarkoituksella, et ehkä olekaan ihan niin tyhmä kuin kaltaisillasi on tapana olla. Olen varma siitä, että 'aarrearkkuni' sisältö herättää mielenkiintosi. Toisin kuin tässä pelissä yleensä vaaditaan, sinun ei tarvitse palauttaa rasiaa piiloonsa. Ota se mukaasi ja etsi siitä sormenjälkiä. Tietyssä mielessä niitä löytyy varmasti." (etusivulta)

Tervetuloa mukaan geokätköilemään! Tässä kätköilyssä koordinaatit piiloutuvat arvoitusten taakse, mutta kun ratkaiset ne, pääset määränpäähäsi. Kuten pelin henkeen kuuluu, kätköstä löytyy rasia. Perinteisessä pelissä rasioihin on voitu sujauttaa jotain henkilökohtaista hiuslenkistä pieniin esineisiin. Tässä kätköilyssä rasioista löytyy ruumiinosia sormista korviin ja...

Kuulostaako raa'alta? Niin päähenkilömme, rikosetsivä Beatrice Kasparynkin mielestä. Kuitenkin hän lähtee mukaan peliin, onko naisella edes vaihtoehtoja? Kun lehmälaitumelta löytyneen naisen ruumiin jalkapohjista löytyvät tatuoidut karttakoordinaatit, ei vauhtia katkaise enää mikään. Eriskummallinen Omistaja on pyöräyttänyt käyntiin makaaberin kissa-hiiri -leikin, ainoa mahdollisuus Beatricella ja hänen työparillaan Florinilla on ryhtyä ratkomaan arvoituksia. Vai onko se sittenkään oikea ratkaisu? Jutun yhteydessä esiin nousevat todistajat katoavat välittömästi, veri roiskuu, pelko haisee, kipua ei voi edes kuvailla.

"Kai sinä ymmärrät", Florin sanoi hitaasti, "että lähdit hänen leikkiinsä, eikä hän sinun. Unohdetaan ensin kokonaan se tosiasia, ettet ilmoittanut kenellekään tiimiläiselle asiasta – mutta sillä tekstiviestillä sinä olet hyväksynyt hänen kutsunsa, Bea. Nyt sinä olet hänen virallinen vastapelurinsa. Enkä minä pidä siitä lainkaan."

Sanomattakin on selvää, ettei Wienissä asuvan Ursula Poznanskin Vii5i sovi herkkävatsaisille, helposti painajaisia saavista puhumattakaan. Kirjassa on runsaasti raakoja yksityiskohtia, joiden kuvailussa kirjailja vie lukijansa äärirajoille. Minä osaan etäännyttää itseni melko hyvin tällaisista todella rankoista trillereistä, ja kun kirjan olin kerran aloittanut, ei olisi tullut mieleenikään sitä kesken jättää. Mahdottoman jännittävä teos!

Jäin kuitenkin miettimään, mitä uutta tarjottavaa Poznanskilla on melko kaavamaiseen dekkarigenreen. Ainakin hänellä on taito saada päähenkilöt tutuntuntuisiksi ensi sivuilta lähtien. Lukija ei voi olla pitämättä exmiehensä vainoamasta, kahden lapsen yksinhuoltajaäidistä Beatricesta, joka on mukavan rosoinen ja inhimillinen persoona. Florin taas vaikuttaa todelliselta herrasmieheltä, johon lukija Beatricen siveellä hiukan ihastuu. Paha vain, että mies on varattu. Kirjailijalla on myös tarkkanäköinen psykologinen silmä, ja taito tuoda esiin muutalla lauseella eri ihmistyyppien pääpiirteitä, hyvinkin helposti tunnistettavia sellaisia. Ja entäs sitten itse aihe, geokätköily! Nyt ei istuta toimistoissa, nyt liikutaan luonnossa ja nautitaan Salzburgista, sen upeista maisemista. Vaikka toisaalta rasiat tuovat mukaan pienoista ahdistusta.

Todellinen murhamamma Karin Slaughter kehuu kirjan takakannessa romaania näin; "Suuren luokan trilleri, joka yllättää jokaisella käänteellään." No, Karinin tuntevat tietävät, millainen meno kirjailijan omissakin kirjoissa on, joten ei kai tule yllätyksenä hänen mieltymisensä Ursulan tekstiin. 

Minulla ei ollut valtaisan suuria odotuksia teoksen suhteen, kuitenkin nämä uuden dekkaritähdet on aina tsekattava. Ja voi että se kannatti! Lukukokemuksesta tuli intensiivinen ja yllättävä. Hyvä Poznanski! Toivottavasti kirjailijalla riittää ideoita tästä lähteä sarjaa kehittämään.

 Me kaikki päädymme lopulta johonkin rasiaan, Beatrice ajatteli.

***

Ps. Vaikka suunnittelin kesäkuuta jännärikuuksi, muutoksia luvassa, kuinkas muuten! Vii5i oli sellainen paketti, että sain genrestä suorastaan ähkyn. Pakko ottaa väliin jotain ihan. Muuta.14 kommenttia:

 1. Jonotan tätä kirjastosta, ja innostus kirjaa kohtaan kasvoi bloggauksesi myötä. :) Toivottavasti kirja ei vain ole liian raaka minun makuuni. En kyllä kirjojen suhteen maailman herkkänahkaisin ole, mutta joskus raakuus voi olla liikaa minullekin. Osaan nyt ainakin varautua eli raakuus ei ainakaan tule yllätyksenä.

  VastaaPoista
 2. Annami, kiva kuulla, että innostus kasvoi :) Minua viehättää nähdä, mitä kaikkea kirjailija jatkossa vielä keksii! Kyllä sie tästä selviät, varaudut vain etäännyttämään itsesi tietyissä kohdissa...

  VastaaPoista
 3. Ei herkkävatsaisille - eli siis minulle tämä kirja! :D Geokätköily on harrastuksena mielenkiintoinen, muutama kaverini harrastaa sitä. Eivät tosin ole löytäneet ruumiinosia kätköistä ainakaan toistaiseksi ;)

  Pikainen etsintäkierros netissä tosin osoittaa, että tätä kirjaa ei vissiin ole enkuksi käännetty ainakaan vielä. Sen verran viisastuin, että tätä sarjaa on olemassa toinenkin osa. Tarttee vissiin metsästää tätä Suomesta... :DD

  VastaaPoista
 4. Elegia, tai sitten otat yhteyttä Atenaan... :D

  Kirjan lopussa lukijaa lohdutetaan sillä, että geokätköilijät ovat ihan mukavia ihmisiä, pääosin, kirjailija itsekin kuuluu heihin :D Sen kyllä lukiessa huomasi! Jos navigaattoriin syöttää kirjassa mainitut koodit, pääsisi Salzburgin maisemista nauttimaan. Mitään ruumiinosia sieltä ei kuitenkaan - pitäisi - löytyä ;) Ihan jänskän oloinen harrastus kyllä, hyvä idea käyttää jännärissä.

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa hurjalta, mutta tiedän, että sinä kestät minua kovempaa menoa...Toisaalta kuka olisi tästä parempi mitään sanomaan kuin Slaughter, jonka kirjat ovat myös varsin kovia, mutta vielä sietokykyni rajoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, ei tämä sentään yli Slaughterin mennyt. Kirja oli hyvää lämmittelyä nyt ennen Karinin uutuutta - jota muuten on kehuttu kirjailijan parhaaksi. Let's see...

   Poista
 6. Vau! Hetimullenyt! (mikäs se puhe olikaan vaikutteiden saamisesta ;) ) Hassua, että kanteen on printattu "trilleri". Eikö takakannen kuvailu tuo sitä esille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pia, hetisullenyt! Pöh sellaisille puheille ;)
   Juu, kannessa on asia väännetty oikein rautalangasta, ettei jäisi kenellekään epäselvyyksiä :D

   Poista
  2. Pidän trillereistä! Mulla nyt lainassa VII5I, jossa ruumiinosia löytyy rasioista..! Pitää vissiin lukee tätä kirjaa valot päällä...!! Nyt jo ihan rupesi pelottamaan...!

   Poista
 7. Minullekin on tulossa tämä! En varmaan muuten olisi ehtinyt ajatellakaan tarttuvani tähän, mutta kun arvonnasta voitin niin... Enköhän sen kesän aikana lue!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonja, tottahan se on luettava - kun kerran voitit :) Hyvä trilleri tämä on, eihän sitä tiedä, vaikka kuinka ihastuisit!

   Poista
  2. Lainasin eilen Mikkelin kirjastosta VII5I-trillerin. Tänään aloitan lukemaan...! Ruumiinosia rasioissa..pitää varmaan lukee valot päällä!!

   Poista
  3. VII5I- trilleri mulla lainassa! Ruumiinosia rasioissa makaaberin murhaajan jäljiltä...! Pitää varmaan olla valot päällä lukiessa...!

   Poista
  4. Oi, nauti lukuelämyksestä! Mutta pidä valot päällä, tämä on aika hurja :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥