sunnuntaina, huhtikuuta 08, 2018

Anne Swärd; Vera


Vera 2017, suom Jaana Nikula ja Otava 2018, 377s.


Pelkäätkö sinä omaa lastasi? Miten monta kertaa näinkään kysymyksen Vannan silmissä. Pelkään. En. En tiedä. Tekee liian kipeää yrittää tuntea yhtään mitään.


Siinä missä edellinen lukemani, täysin eri tyylilajin teos kertoo sydämenmurskaajasta, sama aihe löytyy Verassa. Tämä tarina hajottaa lukijan pieniksi atomiksi, se on niin raastava ja epätoivoinen. Valintamme kun eivät aina määritä meitä, olosuhteet, selviytyminen silloinkin kun ei enää edes halua selvitä... Elämä pitää tiukasti otteessaan. Kaikesta huolimatta, myös Sandrinea.


Tein kaikkeni saadakseni elää. En ajatellut, että myöhemmin joutuisin elämään tekojeni kanssa.


1945 ja Ruotsi. Vuosiluku kertookin mitä aikaa eletään. Sodan seurauksia vatsassaan kantava nuori Sandrine istuu veneessä, jäähileitä silmäripsissään ja morsiuspuku yllään, lääkäri Ivan Ceder vierellään. Tuo outo pelastaja, tuo yläluokkaan kuuluva perheenjäsen, joka vihdoin viimein on päättänyt mennä naimisiin. Juuri Sandrinen kanssa, suvun kauhuksi ja myös helpotukseksi. Viimeinenkin veljeksistä on nyt naitettu nukkekotiin, jossa naruista vetelee vielä säätäkin kylmempi anoppi.


Minulla ei ole aavistustakaan mitä minulta odotetaan ja siksi yritän olla niin näkymätön kuin mahdollista. Tyynen pinnan alla kirkuu apina lähes mielipuolisuuteen asti. Hulluus ja tyyneys hallitsevat kumpikin omaa maailmaansa, mutta vain pinta saa näkyä.


Keskellä lumen saartamaa saaristohuvilaa, kesken omia häitään Sandrine sitten synnyttää pikkuruisen tytön. On Veran aika tulla maailmaan. Viattoman lapsen, joka on perinyt isänsä siniset silmät. Noihin silmiin pian lääketokkuraan vaivutettu päähenkilömme ei kykene katsomaan. Vera muistuttaa niin paljosta, sellaisesta jota ei kykene edes ajattelemaan. Mikään lääke ei turruta muistoja, mikään pilleri ei lopulta auta lapsen muodossa nenän edessä seisovan menneisyyden kohtaamisessa.Täytyy myöntää, etten muista juurikaan vuosia sitten lukemastani kirjailija Anne Swärdin romaanista Kesällä kerran. Kuitenkin tavoitan samankaltaisen tunnelman, trillerimäisen tiheän kirjailijanäänen. Toisesta maailmansodasta olen lukenut paljon, en niinkään jälkiseurauksista. Ja nyt meillä on Swärdin aivan mahtava teos, joka ei todellakaan anna valmiita vastauksia. Paljon jää lukijan itsensä varaan tulkita erityisesti kirjan loppumetrejä, jotka tuntuivat tulevan liian aikaisin. Kuohuttava, korskea romaani, yksi vuoden parhaista!Erästä luonnon arvoitusta kukaan ei voi selittää: miten meriheinä voi huljua painottomana vesimassojen valtavan paineen alla? Joskus kun en saanut unta, näin mielessäni kuvan painottomasta sargassolevästä, joka keinui meren pohjalla äärettömän pehmeästi. Ajattelin, että minusta on tultava samanlainen, painoton paineesta huolimatta. On vain huojuttava, tuntuipa se kuinka mahdottomalta tahansa.***


Veran ovat lukeneet ainakin Leena Lumi ja Kirjasähkökäyrä/Mai Laakso.

8 kommenttia:

 1. Kiitos Annika hienosta postauksesta ♥
  Veraa voi lukea monesta näkökulmasta tahansa. Sandrine on vain niin nuori ja kokenut aivan liikaa ♥
  Mietin tuota lainausta omaan postaukseeni, minkä sinä olet lainannut tuohon postauksen loppuun, mutta se ei sitten oikein sopinut, mutta sinun postaukseen se sopii. Hieno lainaus ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sanoistasi, Mai ♥
   Totta tuo, Sandrine on todella nuori, voisi vain kuvitella mitä itse olisi samassa tilanteessa tehnyt. Aika hauska, että bongasimme saman mahdollise lainauksen, näitä vaihtoehtoja teoksessa todella riitti :)

   Poista
 2. En uskalla vielä lukea juttuasi, varaukseni odottaa noutoa kirjastossa, palataan - jännityksellä odotan!

  VastaaPoista
 3. Annika, upea teksti ja antaa olettaa, että oli sekä rankkaa että rakasta♥ Erinomainen valinta tuo viimeinen sitaatti. Lukija saa valita miten kirjan koki. Näin jopa lopun suhteen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena ♥ Niin juuri, uskoisin, että iästään ja tilanteesta huolimatta S ehkä kuitenkin jäi... Huima teos kertakaikkiaan!

   Poista
 4. Minä juuri aloin lukemaan tätä, odotan mielenkiinnolla mihin suuntaan tarina kehkeytyy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on niin samanlainen kirjamaku, että uskon sun pitävän :) ♥

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥