perjantaina, huhtikuuta 06, 2018

Geir Tangen; Sydämenmurskaaja


Hjerteknuser 2017, suom. Päivi Kivelä ja Otava 2018, 460s."Nuorten maahanmuuttajien kaksoismurha!" Ja alaotsikko "Norjalaissyntyinen 17-vuotias pidätetty Haugesundissa." Tuntui lamaannuttavalta, että Dagbladetin etusivun lihava otsikko viittasi hänen omaan poikaansa.Yläkoulun opettajanakin toimiva kirjailija Geir Tangen on todellinen dekkarifanaatikko. Hänelle kuuluu kiitos Norjan suosituimmasta rikoskirjallisuudelle omistetusta blogista. Myös miehen omat teokset ovat kunnianosoituksia rikoskirjallisuudelle. Tältä pohjalta minua vähän hävettää tunnustaa missanneeni esikoisromaanin, Maestron. Sydämenmurskaaja puolestaan liimautui kylkeeni kirjastossa, enkä voinut sivuutta sen aihetta; teinejä koskeva rikollisuus yhdessä rasismin kanssa... Siinä vasta sydämeenkäyvät aiheet!

Ja vielä kun Tangen on omistanut romaaninsa omalle pojalleen, omalle sydämenmurskaajalleen, hän tulee samalla paljastaneeksi jotakin valtavan syvällistä vanhemmuudesta. Niin. Lapsemme pitävät sydämiämme pienissä tai vähän suuremmissa käsissään, ja voi kuinka heillä tahtomattaankin on valta ne murskata.


Joskus tulee hetkia jolloin tajuamme, että kaikki mitä olemme elämästä tienneet on pelkkää harhaa. Että todellisuus on kaksiulotteisia ilmakuvia, joissa kaikki merkitykselliset yksityiskohdat ovat hämärtyneet harmaiksi varjoiksi. Näinä häipyvän lyhyinä hetkinä ymmärrämme, miten vähän me tiedämme ja miten avuttomia olemme.  Mutta - viimein - itse tarinaan, joka sijoittuu siis Norjaan, Haugesundin kaupunkiin. Eräänä aamuna toimittaja Viljar Ravn Gudmundsson saa maailman mullistavan puhelun teini-ikäiseltä pojaltaan. - Isä...
Alexander on herännyt bileiden jälkeisenä aamuna ihastuksensa viereltä. Valitettavasti pojan muistikuvat illalta ovat erittäin hatarat, elleivät sitten olemattomat. Ja nyt Emilie ei hengitä!

Alkaa murhatutkinta, jossa kaikki todisteet viittaavat holtittomaan Alexanderiin. Sitten kuolee seuraava, Emilien lailla värillinen, samoissa juhlissa ollut nuori. Voisiko kaiken takana olla hämärästä julkisuuteen luikerrellut äärioikeistolaisryhmä? Jälleen kerran minusta Silta-sarjan Sagaa muistuttava rikostutkija, Lotte Skeisvoll, saa tapauksen tutkittavakseen. Viljar kaipaa epätoivoisesti ystävänsä apua todistaakseen poikansa syyttömyyden. Mutta värittääkö isällinen rakkaus liikaa toimittajan näkökantaa?


Olipa syyllinen kuka tahansa, kyse oli nuoresta elämästä. Pienistä, epävarmoista ihmisistä, jotka kompastuvat jo lähtökuopissa ja putosivat ojaan ennen kuin juoksu oli alkanutkaan. Se oli surullista. Surullista ja masentavaa.Sydämenmurskaaja on upea muistutus siitä, miksi rakastan juuri pohjoismaista rikoskirjallisuutta. Melankolinen pohdiskeleva tyyli yhdistettynä mustaan huumoriin ja sitä kautta hyrisyttävän hyvään juoneen... Voiko loistavalta trilleriltä enempää vaatia?- Sokea puolikuollut toimittaja ja pyörätuolissa istuva entinen narkkari. Melkoinen tiimi. Norjan oikeuslaitois ei aavistakaan, mikä sillä on vastassa.


***

Kirjan on lukenut ainakin Mummo matkalla.6 kommenttia:

 1. Tangenin tapa tuottaa tekstiä on miellyttävä ja kaksi ensimmäistä osaa lupaa hyvää trilogian kolmannelle; - mielenkiintoista nähdä, kuinka kirjailija setin päättää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla meni tämä nyt hassussa järjestyksessä eikä oikeastaan järkeä enää Maestroa lukea koska tiedän loppuratkaisun suurin piirtein :) Mutta wow, olipa mahtavaa kirjailija löytää!

   Poista
 2. Minä taas olen missannut nämä kummatkin trillerit, voi ei!
  Piti lukea Maestro, kun se ilmestyi ja nyt on jo toinenkin kirja ilmestynyt. Jospa kesällä lukisi, kun päivätkin ovat pidemmät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mai, kesädekkariksi tämä onkin oiva, uskon että pidät! Kuten Takkutukalle kommentoin, Maestro, luonnollisesti kannattaakin ottaa ensin :D

   Poista
 3. Minulla sama juttu kuin Mailla eli noteerasin mielenkiinnolla Maestron ilmestymisen mutta jostakin syystä se jäi. Nyt on hyvä ottaa se lukuohjelmaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ota ihmeessä, aina on aikaa hyvälle dekkarille! :)

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥