perjantaina, huhtikuuta 15, 2011

Janne Huilaja; Yksikätinen

Idylli vaihtuu painajaiseksi

Kirjailija haluaa muuttaa perheineen Lappiin. Pitkäaikainen unelma toteutuu, kun hän ostaa lääkärivaimonsa kanssa syrjäiseltä kylältä entisen kansakoulun. Myös appiukon on määrä tulla mukana, yksinäisenä eläkeläisenä tämä on omiaan katsomaan tyttären perään. Tilaahan vanhalla kansakoululla riittää.

Koulua asuttavaksi remontoidessaan kirjailija löytää uudelleen kädentaitonsa ja nauttii käytännön töistä. Ympäröivän luonnon rauha ja yksinkertainen elämäntapa saavat kirjoitustyön jälleen luistamaan.

Mutta paikassa on jotain outoa ja pahaenteistä. Henkihieverissä kituva kylä ei ota tulokkaita pelkästään suopeasti vastaan. Vähitellen käy ilmi, että koululla on aiemmin tapahtunut jotain karmivaa.

Selittämättömällä tavalla menneisyys vaikuttaa koulun uusien asukkaiden elämään. Levottomuutta herättää myös yksikätinen sotainvalidi, josta ei helpolla ota selvää mikä hän on miehiään.

Janne Huilaja hahmottelee romaanissaan taidokkaasti idyllin, joka kääntyy yllättäen painajaiseksi. Tempaako koulun kirous myös kirjailijan perheen syöveriinsä?

***

Tämänkaltaisia "kummitustalokirjoja" tulee vähän luettua. Päätin tehdä poikkeuksen, koska kirja vaikutti kohtalaisen mielenkiintoiselta.

Tarina polkaistaan käyntiin lupaavan salaperäisissä tunnelmissa, mutta kun myöhemmin lähdettään takautuman varjolla vanhoja asioita ruotimaan, menettää teos otteensa. Välipalaluettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥