torstaina, huhtikuuta 14, 2011

Tob Rob Smith; Lapsi 44

Stalinin Neuvostoliitossa rikollisuutta ei ole. Mutta silti kansalaiset pelkäävät, eivät rikollisia, vaan valtiota. Väärä sana väärälle ihmiselle, kielletyn kirjan omistaminen – jo pelkkä epäilys vie tuhansia ihmisiä pakkotyöleireille tai teloitettaviksi.

Lev Demidov on sotasankari ja työssä valtion turvallisuuspalvelussa, mikä takaa Leville ja hänen vaimolleen varsin ylellisen arjen. Lev on idealisti, joka uskoo että vain valtion viholliset sortuvat rikoksiin. Ja heitä Lev on ansiokkaasti kuulustellut ja pidättänyt. Mutta sitten hän törmää sellaiseen rikollisuuteen, jonka ei pitäisi Neuvostoliitossa olla mahdollista. Seuratessaan julman sarjamurhaajan jälkiä rataverkkoa pitkin Moskovasta jäiseen Siperiaan Lev näkee kotimaansa uusin silmin ja havaitsee muuttuneensa itse epätoivotuksi henkilöksi. Pelastaakseen oman henkensä ja perheensä hänen on pakko saada murhaaja kiinni.

Lapsi 44 on kammottavan tarkka kuvaus vainoharhaisesta yhteiskunnasta ja hirveästä, todellisuuspohjaisesta rikosten ketjusta.

Englantilaisen Tom Rob Smithin esikoisromaani on maailmanmenestys. Sen käännösoikeudet on myyty 22 maahan ja sen elokuvaoikeudet on ostanut Ridley Scott. Se nousi myös Man Booker -ehdokkaaksi, mikä on erittäin harvinaista rikosromaanille.


****

Järkyttävien kirjojen sarja jatkuu. Tarkennettuna järkyttävän juonen sisällään pitävien sellainen. Todella hyviä teoksia ovat sekä Hypnotisoija, että tämä Lapsi 44, mutta koska molemmissa rikokset kohdistuvat lapsiin, on tunnelma sen mukainen. 


Kirjailija on minua vuotta nuorempi ja yllätyin suuresti tekstin kypsyydestä ja laadusta. Huomaa kyllä, että hän on nähnyt vaivaa romaanin eteen. Kirjan lopusta löytyy luettelo teoksista, joita kirjailija on käyttänyt taustatutkimuksissaan. Eli käsittääkseni Venäjällä on oikeasti aikoinaan riehunut kammotava lapsisarjamurhaaja. 

Neuvostoliiton ajoista itselläni on niukasti tietoa, mutta kurjuus, köyhyys ja epäoikeudenmukaisuus nyt ensimmäisinä mieleen nousevat. Niistähän romaani kertookin. Voi vain kuvitella, millaisen pelon alaisina ihmiset ovat joutuneet elämään, kun kuka tahansa voidaan ilmiantaa mistä syystä tahansa. Ja sitten ei muuta kuin kidutettavaksi, vankileireille tai teloitukseen, täysin ilman syytä. Huh.


Teos on rankka mutta puhutteleva. Erilainen ja ravisuttava lukukokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi! ♥