torstaina, elokuuta 15, 2013

Kristina Ohlsson; Varjelijat
Änglavakter 2011, suom. Outi Menna ja WSOY 2013, 499s. (arvostelukappale)Fredrika tuijotti ensin alas lattiaan ja sen jälkeen ulos ikkunasta. Viimeinen sana Rebecca Trollen muistiinpanoissa kaikui hänen päässään.
Snuff.

Kun posti toi tuossa alkukesästä ennakkokappaleen Kristina Ohlssonin uusimmasta, Varjelijoista, en malttanut olla lukematta teosta saman tien. Siinä mielessä vähän huonompi juttu että nyt kun postaamisajankohta on viimein tullut, en muista romaania niin kirkkaasti, kuin tahtoisin. Pientä palauttelua vaatii tämä Ohlssonin kolmas suomennettu romaani, ja kyllä, muistan tasan tarkkaan jännäriin ihastuneeni. Mutta miksi? Ruotsalaista jännitystä taas kerran. Siellä ne, naapurissa tuntuvat taidokkaasti genren omineen. Mitäpä sitä totuutta kiertelemään. Ruotsalaiset vain ovat hakoja tässä hommassa.

Sen lisäksi, että naapurimme pursuaa jo valmiiksi alan huippunimiä, jostain jännityksen huurteisesta suosta leijuu aina vain lisää dekkaritarseireenejä. Kuten nyt Ohlsson.

Pidinhän minä kahdesta aiemmastakin osasta (Nukketalo, Tuhatkaunot) mutta tämä kolmas... Tämä se vasta tajunnan räjäytti!

Juoni on aivan tajuton. Jo ensimmäinen luku; Ennen ensi-iltaa paljastaa hirvittävän totuuden. Olemassa on video, video jolla tapetaan pahaa-avistamaton nuori nainen. Onko kyse aidosta materiaalista, vai snuff-kamasta? Lukijalle tuntematon henkilö katsoo pahoinvoiden videota, ja mikä pahinta, huomaa sen olevan kuvattu hänen vanhempiensa huvimajassa. Ja sitten tuntemattoman mies palaa kotiin huutaen: "Hei, rakas"...

Seuraavaksi siirrymme vuoteen 2009. Fredrika Bergman, joka on viimein saanut Spencerinsä kymmenenvuoden salasuhteen jälkeen, palailee työelämään äitiyslomaltaan. Spencer jää mieluusti kotiin parin yhteistä tytärtä hoitamaan, mutta onko hänellä moiseen syynsä? Ja miksi Fredrika törmää  tuoreessa murhatutkimuksessa jatkuvasti oman avopuolisonsa nimeen:

Spencer kävi selväsi läpi jonkinlaista kriisiä, ja päivän aikana oli tapahtunut jotain, mikä oli syventänyt sitä entisestään. Siitä huolimatta hän vaikeni, mikä oli syventänyt sitä entisestään. Siitä huolimatta hän vaikeni, sulki Fredrikan kaiken ulkopuolelle. Ikään kuin mitään ei olisi ollut enää pelastettavissa.
Fredrikan epätoivoon sekoittui pelkoa.
- Sinun täytyy kertoa minulle, Spencer. Mitä on tapahtunut?
Hän näki Spencerin kasvojen jännittyvän ja leukalihasten kiristyvän.
- Ei mitään, Spencer. - Ei yhtään mitään.

Metsästä alkaa löytyä kammoja. Sekä nuoren naisen paloiteltu ruumis, että muutakin hämärää. Komisario Alex Reich, Fredrika ja kumppanit joutuvat selvittelemään kieron tuntuista tapahtumaketjua, josta versoo lukemattomia sivupolkuja. Miten mykkä lastenkirjailija, aikoinaan kohuttu tapaus liittyy murhatutkimukseen? Onko hänellä hallussaan salaista tietoa, vai löytyykö ratkaisu kuitenkin muualta...?

Voi hyvänen aika mikä jännäri! Varjelijat kuuluu niihin trillereihin, joita vain ahmii ja ahmii. Aihe on huippukiinnostava ja henkilöhahmot rakeisuudessaan perusteellisesti mietittyjä. Kaikilla on omat heikkoutensa, pimeät puolensa. Näin kirjailijatar itse kertoo kiitokset -osuudessaan kirjoittamisesta:

Kolmas kirja. En tajua miten tässä kävi näin. Miten aloin yhtäkkiä kirjoittaa kirjoja? Muistan ajan, jolloin olin pitkästynyt enkä tiennyt kuinka pääsisin tunteesta eroon lyhyellä aikajänteellä. Joten päätin kirjoittaa rikosromaanin. Panin silmät kiinni, painoin kaasuin pohjaan ja annoin mennä.

Kiitos, Kristina, anna palaa!

Romaanin on lukenut ainakin Norkku

***

Pelko tuntui kaikkialla ruumiissa fyysisempänä kuin mikään, mitä hän oli ennen kokenut. Sydän oli kadottanut normaalin rytminsä, ja hänen täytyi keskittyä hengittämään säännöllisesti. Sisään ja ulos, sisään ja ulos.

8 kommenttia:

 1. Oi, jälleen aivan uusi dekkaristinimi minulle! Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, ja vieläpä erittäin tutustumisen arvoinen nimi :)

   Poista
 2. Minullakin on tämä odottelemassa, ja arviosi jälkeen... Niin, eihän tässä kai muuta voi kuin lukea tämän kirjan! :D

  Hassua muuten, hahmotin vasta nyt tuon kansikuvan, kun näin sen tässä postauksessasi! Sehän on hieno! Kun olen kotona pyöritellyt kirjaa käsissäni, en ole jostain syystä ollenkaan tajunnut, mitä kuva esittää. :D Sokea minä!!

  Ihanaa viikonloppua sinne, ja rapsutuksia pienelle! <3

  VastaaPoista
 3. Itse asiassa en löytänyt suomenkielisiä kansia valmiina netistä ja musta on tullut maailman laiskin ottamaan kirjankansikuvia. Juuri kun sain järkkärin sitä varten... Pöh. Mutta tuollainen/tuonnepäin se suomalainenkin on. :D

  Voi Sara, jos otat yhden dekkarin syksyksi, ota tämä!

  Ihastuttavaa sunnuntai-iltapäivää, ei anneta vielä tulevan viikon masentaa, vaan nautitaan. Pieni lähettää nuuhkaisun vastatervehdykseksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt piti oikein kaivaa kirja kasasta ja katsoa kantta, ja tosiaan: WSOY:n kansi on periaatteessa sama mutta isompana, ja siksi vaikeampi hahmottaa (ainakin tämmöiselle puusilmälle :D ).

   Ja arvaa mitä! Aion ottaa syksyksi MONTA dekkaria, mutta tämä on kyllä nyt ilman muuta yksi niistä! :D

   Sitä samaa sinne muruseni! <3 Tänään on tosiaankin syytä nauttia, aurinko paistaa (toivottavasti sielläkin), on ihana loppukesän päivä, telkusta tulee illalla Silta (jee!!) ja Leif GW Perssonin murhaohjelma (toinen jee, minusta on tullut Persson-fani!!) ja tänään on vapaa ilta. Ihanaa!! <3

   Poista
  2. Sara, syksy on kyllä ihanan dekkaripainotteinen, mitä noihin uutuuksiin tulee. Toivottavasti sieltä löytyy monia tajunnanräjäyttäjiä! :D

   Ja voi ei, kaikki hehkuttavat Siltaa... Kai minunkin on siihen langettava. Olette ylipuhuneet kirjabloggaajan ympäri <3

   Haleja, luv <3

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi! ♥